Nationaal Park De Weerribben I

Fietsroute 114920

Aangeboden door:

5602 192

Omschrijving

Open water, rietlanden, moerasbossen... Niet voor niets won De Weerribben won in 2004 de titel ‘Mooiste plek van Nederland’. De Weerribben zijn begroeid met mooie planten en een verscheidenheid aan bijzondere diersoorten leeft in dit gebied. Het vleesetende blaasjeskruid drijft vaak in grote massa’s op de vennen, meren en plassen, maar ook krabbenscheer, waterlelies en waterscheerling gedijen hier goed. In het rietland kom je vrolijke kleuren van ruigtkruiden tegen, waaronder het wilgenroosje, glidkruid, moerasandoorn en winde, terwijl op verzurend rietland grassen, dopheide, veenmossen, zonnedauw en moeraskartelblad groeien. Zoogdieren die je door de moerassen en over de velden ziet scharrelen zijn reeën, vossen en de otter. Daarnaast fladderen verschillende vlinders en libellesoorten van plant naar plant en jagen de purperreiger, zwarte stern, roerdomp, karekiet, rietzanger en wielewaal in en om het water. De Weerribben beslaan maar liefst 35 vierkante kilometer, waarvan een deel wordt benut voor de rietteelt. Waar dit niet wordt beheerd en beheerst, ontstaan moerasbossen met elzen, lijsterbessen en berken. Zelfs met intensief onderhoud verzuurt de bodem en ontstaan er uitgestrekte veenheiden. Het bedrijvige stadje Blokzijl, waar de fietsroute start bij het Toeristisch Overstap Punt, ontleent zijn naam uit de verdedigende rol die het kreeg toebedeeld tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Blokzijl betekent ‘versterkte sluis’ en nam in 1581 een belangrijke plaats in tijdens gevechten met de Spanjaarden. Vanaf de 17e eeuw werd het plaatsje steeds belangrijker en in 1672 verkreeg Blokzijl stadsrechten. Door de gunstige ligging is er altijd al veel bedrijvigheid geweest in Blokzijl. Het stadje had een goede handelspositie doordat er in de omgeving veel turf werd gestoken, die over het water verscheept kon worden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Blokzijl (Kanaalweg, 8356DB, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Blokzijl
Kanaalweg
8356DB Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Tourist Info Blokzijl

Bierkade 9
8356 DH Blokzijl
+31 (0)6 39 58 70 00
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Bierkade
8356DH Steenwijkerland

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Verassend mooie en afwisselende route"

 geplaatst op:

Mooi afwisselende fietsroute

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114920 | Toegevoegd op 12-6-2012 | Laatst gewijzigd op 1-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding