Dwarsgracht en Muggenbeet, De Wieden

Fietsroute 114919

Aangeboden door:

7920 192

Omschrijving

De Wieden en de Weerribben vormen samen één van de belangrijkste moerasgebieden van Europa. Door veenwinning is dit poldergebied in de geschiedenis flink afgegraven. Hierdoor zijn uitgestrekte rietvelden, bloemrijke hooivelden ontstaan. Water, héél veel water, in de vorm van kolkjes, meren, plassen, vaarten en vennen stimuleert de groei van bijzondere planten. De moerassen zijn dichtbegroeid en hier kom je onder andere dennenwolfsklauw, moeraswolfsklauw, blonde zegge en slank wollegras tegen. Viseters zoals de aalscholver, de Wulp, de zwarte stern en de purperreiger halen hun voedsel uit de wateren van De Wieden, maar ook andere roofvogels jagen hier. De bruine kiekendief en zeldzame velduil maken op de trilvenen, blauwgraslanden en veenheiden hun prooi. De fietsroute start in het toeristische stadje Blokzijl bij het Toeristisch Overstap Punt. Blokzijl is al eeuwenoud; er werd in de 15e eeuw al melding van gemaakt en het plaatsje kreeg in tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1581 een belangrijke verdedigende rol toebediend tegen de Spaanse troepen. De naam Blokzijl, wat ‘versterkte sluis’ betekent, is in die tijd ontstaan. In de 17e eeuw kreeg het Blokzijl wat meer rechten, zoals het benoemen van een zelfstandige burgemeester, en in 1672 verkreeg Blokzijl zelfs stadsrechten. Blokzijl is altijd al een bedrijvig plaatsje geweest door de gunstige ligging. Turf uit de omgeving zorgde voor een florerende handel, maar ook de wateren werkten in het voordeel van Blokzijl. Geniet van de rust en de natuur die de polder je te bieden heeft en verbaas je over de de diversiteit aan flora en fauna in De Wieden!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Blokzijl (Kanaalweg, 8356DB, Steenwijkerland, Overijssel, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Blokzijl
Kanaalweg
8356DB Steenwijkerland
Plan route naar startpunt

Tourist Info Blokzijl

Bierkade 9
8356 DH Blokzijl
+31 (0)6 39 58 70 00
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Bierkade
8356DH Steenwijkerland

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Wat een mooie korte route"

 geplaatst op:

De route is afwisselend: door mooie dorpjes en door prachtige natuurgebieden. Erg van genoten.

Vera

op:

"Klein maar mooi rondje"

 geplaatst op:  

Blokzijl is een gezellig plaatsje om een terrasje te pakken aan het einde van de tocht. Dan kan het een klein rondje dat heel lang duurt worden.

"Zeer fraai"

  op:

J

op:

Frans

op:

"van kop 52 naar 53 is wegens vandalisme afgesloten"

 geplaatst op:

dit is als doorgang gesperd

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114919 | Toegevoegd op 12-6-2012 | Laatst gewijzigd op 1-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding