Het Land van Maas en Waal

Fietsroute 114914

Aangeboden door:

7942 134

Omschrijving

Het Land van Maas en Waal wordt niet voor niets bezongen door Boudewijn de Groot in zijn klassieker 1967. Het ruige natuurlandschap tussen de rivieren de Maas en de Waal wordt getekend door romantische boerderijen, eenvoudige dijkhuisjes en water, heel veel water. In het modern natuurbeheer wordt gebruik gemaakt van de rivier om het landschap te tekenen. Dat het land vruchtbaar is, bewijzen de vele fruitkwekers in deze regio. Tijdens deze avontuurlijke fietstocht langs de Maas en de Waal ervaar je de vrijheid en ruimte van het water. Je kunt de auto parkeren bij Toeristische Overstappunt Moeke Mooren in Appeltern. Je volgt het water richting de Blauwe Sluis richting de Maas, in de richting van de bebouwde kom van Appeltern. Daar steek je het water over richting het dorpje Megen. In Megen tref je windmolen Desiré aan. Deze molen fungeert al sinds 1865 als korenmolen, maar heeft ook schors gemalen. Een authentiek koppel molenstenen dat nog aanwezig is in de molen is hier het bewijs van. In de jaren ’50 was de molen een tijdje niet maalvaardig, maar in 1972 werd hij in ere hersteld. Tijdens die restauratie werd de molen vernoemd naar de dochter van de molenaar. De molen is op zaterdagen tussen 14.00 uur en 17.00 uur open voor bezoekers. Je fietst een stukje door het landelijke Megen en steekt dan de rivier weer over om langs de rand van Maasbommel de Maas te blijven volgen. Je trapt over de dijken, die je een mooi uitzicht geven op de activiteiten op het water. Zo kan je de scheepvaart goed zien, maar op bepaalde plaatsen wordt ook watersport beoefend. De dijk leidt langs standerdmolen Voordeel en Genoegen in Alphen. Deze molen werd in 1798 gebouwd en is na een deskundige restauratie in originele staat teruggebracht. De molen doet dienst als een soort museum maar is ook nog in bedrijf. De molenaar verzorgt regelmatig boeiende rondleidingen door het complex en vertelt over het molenaarsvak. Het is opvallend hoe milieuvriendelijk de technieken van vroegere molenaars zijn en hoe kundig windenergie wordt gebruikt om de molen te laten draaien. Wanneer je aan de overkant van de rivier het dorpje Lith ziet liggen, laat je het water even achter je en steek je door het binnenland over. Dan volg je rivier de Waal richting Dreumel en Wamel. Het bekende Tiel is op de andere oever te zien. Je fietst dwars door Druten het binnenland weer in. De omgeving verandert drastisch. Fruitboomgaarden en boerderijen roepen een nostalgisch gevoel in je op, terwijl je terugfietst naar Appeltern.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Moeke Mooren
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Moeke Mooren
Blauwe Sluis
6629KM West Maas en Waal
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Blauwe Sluis
6629KK West Maas en Waal

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Voordeel en Genoegen

Voordeel en Genoegen

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Desiré

Desiré

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114914 | Toegevoegd op 11-6-2012 | Laatst gewijzigd op 1-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding