Betuweroute

Fietsroute 114906

Aangeboden door:

7022 84

Omschrijving

De Betuwe wordt ook wel ‘de fruittuin’ van Nederland genoemd. De prachtige boomgaarden in dit gebied stralen rust en ruimte uit. In de lente bieden zij een prachtig aanzicht, wanneer een witroze bloesem de bomen siert en in de zomer hangt het fruit rijkelijk aan de takken. Het startpunt van de route is de parkeerplaats in Beusichem. Vanaf dit dorp is het slechts vier kilometer fietsen naar het historische Culemborg. Daar tref je molen De Hoop aan. Deze wind-/stellingmolen is relatief jong vergeleken bij andere molen in Nederland; hij werd pas in 1854 gebouwd. Aan het begin van de 20e eeuw werden de taken van de molen overgenomen voor een stoommachine en daarom is hij in die tijd onttakeld. De molen werd nog wel jarenlang gebruikt als woonhuis en als opslagplaats voor tweedehands goederen. Rond de jaren ’80 kocht de gemeente Culemborg de molenromp en liet hem restaureren. De molen werd in 1993 weer maalvaardig en met behulp van de twee steenkoppels waarmee de molen is uitgerust, wordt op vrijwillige basis veevoeder gemalen. Wil je de molen bezichtigen, dan is dat mogelijk op zaterdagen tussen 10.00 uur en 16.00 uur. Wanneer je de route vervolgt en je Culemborg uit fietst, fiets je parallel aan rivier De Lek, waar je kunt genieten van de weidse vergezichten over het water tot Maurik in fietst en daar molen De Beijenkorf ziet staan. Het is een stenen stellingmolen uit 1873 die gebruikt werd om koren te malen. Hoewel de molen wel kan draaien, is hij niet meer maalvaardig en doet hij dienst als woning. Je verlaat het rivierengebied en fietst terug het binnenland in via kleinere dorpen. Vlakbij Zoelen, in de gemeente Buren, ligt kasteel en landgoed Soelen. De vroegste vermelding van de naam en het kasteel dateren uit 1263. In de loop van de jaren heeft het landgoed vele eigenaars gekend, die al dan niet op vredelievende wijze hun stempel drukten op het bezit van het kasteel. Tegenwoordig is het hele landgoed in bezit van Staatsbosbeheer, maar het kasteel wordt wel particulier bewoond. Het gebouw is daarom niet toegankelijk, het landgoed rondom het kasteel echter wel. Vlakbij kasteel en landgoed Soelen is ook molen De Korenbloem gebouwd. Deze in 1775 gebouwde molen is nog maalvaardig, maar wordt op vrijwillige basis gebruikt voor het malen van graan. De molen wordt ook gebruikt voor het opleiden van nieuwe, jonge molenaars en is te bezoeken op zaterdagen tussen 10.00 uur en 16.00 uur en op afspraak.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Klassenburgerstraat
4112NL Buren
Plan route naar startpunt

culemborg

Stationsplein
4101NX Culemborg

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende mooie plekjes die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Korenbloem

De Korenbloem

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Beijenkorf

De Beijenkorf

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van De Hoop

De Hoop

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/gld_soelen_20060514_jwe 102.jpg

Zoelen

Kasteel

Zoelen heeft een plattegrond van 17 x 18,30m. Het gebouw is op...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Lies, Noord-Brabant (NL)

geplaatst op:

prachtige route maar niet te doen met de geprinte fietsroute. Alleen de fietsknooppunten waren duidelijk. Dit moet anders aangegeven worden. Het begint al met de parkeerplaats. Waar? In het dorp, bij het begin? Al met al hebben we toch een prachtige dag gehad. Langs de Lek over de dijk. Prachtige huizen en landschappen. Zeer afwisselend en leuke plekjes om iets te eten en/of te drinken. Fruit in stalletjes langs de kant van de weg. Of gewoon om lekker te zitten en je brood op een bankje op te eten met zicht op de rivier.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114906 | Toegevoegd op 11-6-2012 | Laatst gewijzigd op 10-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding