Zeepeduinen en cultuur

Fietsroute 114905

Aangeboden door:

9441 149

Omschrijving

Mooie vergezichten over water worden afgewisseld met het binnenland van Schouwen-Duiveland. Met een beetje geluk zie je een vleermuis, en waarschijnlijk kom je één of meer shetland pony’s tegen. Een must-see voor dierenliefhebbers dus, maar ook geïnteresseerden in cultuurhistorie zullen zich verbazen over de cultuurhistorische waarde van Schouwen-Duiveland, dat met diverse molens en een prachtig landgoed beslist een bezoek waard is. Vanaf het parkeerterrein is het slechts anderhalve kilometer fietsen naar VVV Burgh-Haamstede, waar je meer achtergrondinformatie over de regio op kunt halen voor je de route in zuidelijke richting voortzet. Na twee kilometer kom je in een bosrijke omgeving bij het schitterende Slot Haamstede aan. Dit schitterende landgoed dateert van de 13e eeuw, toen er al een woontoren stond. Het rijke bos rondom de toren en het landgoed voorzag de bewoners van hout voor diverse doeleinden. Door de eeuwen heen is het slot her- en verbouwd en na de Tweede Wereldoorlog stopte men met het kappen van de bossen. De bossen en het landgoed zijn niet vrij te bezichtigen, maar de slotmuur is dat wel. Deze is gastheer van een aantal bijzondere planten, waaronder muurleeuwenbek en muurvaren. Ongeveer een kilometer verderop tref je graanmolen ‘Graanhalm’ aan. Deze korenmolen is de meest voorkomende molensoort. De Graanhalm werd in 1847 gebouwd en is nog maalvaardig. Het graan dat deze molen maalt wordt voornamelijk geleverd aan het naastgelegen pannenkoekenhuis, dat er heerlijke pannenkoeken van bakt. De route leidt nu voor een groot deel langs het water. Wanneer je besluit te pauzeren bij het rustieke restaurant ‘De Schelphoek’, kun je genieten van prachtige vergezichten. In de ruim 45 jaar dat het restaurant bestaat, doet het haar motto ‘Gastvrijheid en Goede Kwaliteit’ eer aan. Met de fietsvoordeelpas geniet je hier van een leuk voordeel. Na ongeveer 22 kilometer kom je bij een andere molen: ‘De Zwaan’. Hoewel de korenmolen het meeste voorkomt, is het type molen waaronder ‘De Zwaan’ valt het meest bekend. Dit is een oerhollandse windmolen! De tocht gaat verder in noordelijke richting en leidt het binnenland in. Hier kom je nog twee molens tegen: ’t Hert en De Lelie. Ook deze twee molens zijn beide windmolens. Inmiddels heb je het schiereiland bijna overgestoken, dus wellicht is een pauze waarin je geniet van een hapje of drankje aan de orde. De fietsvoordeelpas geeft je bij de charmante bungalowparken ‘Zeeland Village’ en ‘De Soeten Haert’ leuke kortingen, terwijl je geniet van de rustieke omgeving. Bij knooppunt 76 volg je de route in zuidelijke richting door het plaatsje Renesse. Hier zijn Slot Moermond met zijn dikke muren en brede slotgracht en het prachtige landgoed Pension ’t Huys Grol zeker een bezoekje waard.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Vereniging Natuurmonumenten

De fietsroutes van Natuurmonumenten op www.route.nl geven je een bijzondere natuurlijke kijk op Nederland. In de klein- en grootschalige natuurgebieden kom je helemaal tot rust. Ga ook zeker naar de bezoekerscentra van Natuurmonumenten en laat je inspireren.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Parkeerplaats (Grevelingenlaan, 4328EW, Schouwen-Duiveland, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Parkeerplaats
Grevelingenlaan
4328EW Schouwen-Duiveland
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Hogezoom
4328EE Schouwen-Duiveland

VVV Burgh-Haamstede

Noordstraat
4328AL Schouwen-Duiveland
0111 45 05 24
Stuur een mail

Fietsverhuur Renesse

Vroonweg 44
4325 DA Renesse
+31 (0)111 46 35 20
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Molen De Lelie

Molen De Lelie

Windmolen

De Lelie is een korenmolen in Elkerzee in de Nederlandse gemee...

Meer informatie
Geen foto van Slot Haamstede

Slot Haamstede

Kasteel

Tegenover de kerk, midden in het dorp Haamstede, staat Slot Ha...

Meer informatie
De Graanhalm pancake Mill

Graanhalm

Windmolen

Deze ronde, stenen stellingmolen uit 1864 vind je in Gapinge. ...

Meer informatie
't Hert-Scharendijke

Molen 't Hert

Windmolen

't Hert of Oostermolen is een korenmolen uit 1748 in Ellemeet ...

Meer informatie
Geen foto van Moermond

Moermond

Kasteel

Slot Moermond in Renesse stamt uit de 13e eeuw. Het slot heeft...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Sonja, Anders

op:

John, Anders

op:

"Zeeland, mooi"

 geplaatst op:

Mooie route, veel te zien. Molens, water, zee. Maar wel wind

Els

op:

"mooie route, in Scharendijke begonnen en helaas ging het na 50 km mis."

 geplaatst op:

Na nummer 90 moet je naar 91. Ik was doorgereden langs de dijk en moest ver terug. Dat was vervvelend omdat ik al 50 km gereden had. Route is sowieso verwarrend met heel veel dubbele nummers.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114905 | Toegevoegd op 11-6-2012 | Laatst gewijzigd op 14-1-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding