Kronkelende kreken en koele kazematten

Fietsroute 114903

Aangeboden door:

5684 100

Omschrijving

Deze relatief korte fietsroute in Zuid-Beveland (Zeeland) leidt door een lieflijk, sfeervol landschap vol kronkelende kreken met glooiende oevers en schitterende rietkragen. In het moerasachtige, landelijke gebied fiets je langs karakteristieke boerderijen en door akkers en boomgaarden. Bijzondere aandacht op deze prachtige route verdienen Fort Ellewoutsdijk en de Vlindertuin. Voordat de fietstocht begint kun je bij VVV-infozuil Kwadendamme / Vlindertuin meer informatie opvragen over de omgeving, het fort of de vlindertuin. De fietsroute leidt in westelijke richting, maar buigt na 6 kilometer (knooppunt 93) af naar het zuiden. Aan de rand van het schiereiland is Fort Ellewoutsdijk in het dorp Ellewoutsdijk gelegen. Fort Ellewoutsdijk is privébezit, maar heeft grote cultuurhistorische waarde. Het is onderdeel van een verdedingslinie uit de 19e eeuw en werd dan ook gebouwd tussen 1835 en 1839. Uitgerust met kanonnen op de vesting van Terneuzen verdedigde het fort de Westerschelde en voorkwam het dat vijandelijke schepen naar Antwerpen konden varen. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers bezit van het fort en diende de vesting als gevangenis. Ook na oorlog werd het fort nog even in die hoedanigheid gebruikt en bood het onderdak aan een aantal NSB-gevangenen. Naast een grote historische waarde heeft het fort ecologische waarde. Twee trekvogelsoorten, de zwarte roodstaart en boerenzwaluw, broeden rondom de vesting. Vervolg de fietsroute in noordelijke richting. Op de tocht fiets je door het kleine dorp Driewegen en door het iets grotere Ovezande, tot je weer bij knooppunt 93 uit komt. Blijf in noordelijke richting fietsen. Nadat je het dorpje Nisse hebt doorkruist, staat windmolen ‘De Poel’ op de route. Deze is nog maalvaardig, maar draait slechts af en toe om veevoer te produceren. Het originele ontwerp, dat overigens destijds geen naam kreeg, dateert uit 1792. In 1981 werd de molen gerestaureerd. In 1995 kreeg ‘De Poel’ zijn naam, zodat de molen beter aangeduid kon worden. Verder op de route, wanneer je door het dorp ’s-Gravenpolder bent gefietst, staat nog een korenmolen genaamd ‘De Korenhalm’ op het programma. Bij deze molen, die werd gebouwd in 1876, is een winkeltje gevestigd. Hier worden streek- en bakproducten verkocht, maar ook het meel dat nog wekelijks op de molen gemalen wordt. De molen kan bezichtigd worden door publiek. Teruggekomen in Kwadendamme, is ook ‘kwadendamme sgb’ je tijd meer dan waard. Met oude treinen en spoorlijnen kun je de regio verder ontdekken. Het contrast van historische machinerie (zoals stoomtreinen) die in een modern landschap worden ingezet is op zijn minst bijzonder te noemen!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: Vereniging Natuurmonumenten

De fietsroutes van Natuurmonumenten op www.route.nl geven je een bijzondere natuurlijke kijk op Nederland. In de klein- en grootschalige natuurgebieden kom je helemaal tot rust. Ga ook zeker naar de bezoekerscentra van Natuurmonumenten en laat je inspireren.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

VVV i-punt Kwadendamme in Vlindertuin De Berkenhof (Langeweegje, 4434NE, Borsele, Zeeland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
VVV i-punt Kwadendamme in Vlindertuin De Berkenhof
Langeweegje
4434NE Borsele
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Zwaaksedijk
4434RD Borsele

Parkeerplaats centrum

Pietersweg
4431GA Borsele

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Poel

De Poel

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Kwadendamme SGB

Kwadendamme SGB

Toeristische treinstation

Toeristische attractie waar je met oude treinen en spoorlijnen...

Meer informatie
Geen foto van Fort Ellewoutsdijk

Fort Ellewoutsdijk

Fort

Achter dijken, langs waterwegen en veelal aan het einde van bo...

Meer informatie
Geen foto van De Korenhalm

De Korenhalm

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Afwisselend"

 geplaatst op:

Een prachtige afwisselende route door de zak van Zuid-Beveland en langs de Westerschelde.

"Mooi landschap en afwisselende route"

 geplaatst op:

Op een mooie lentedag een hele leuke route om te fietsen door het landschap met boomgaarden, langs het water en door rustige Zeeuwse dorpjes.

"Niet voldoende te volgen op aangegeven knooppunten."

 geplaatst op:

Op een aantal knooppunten is de route niet meer te volgen

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114903 | Toegevoegd op 11-6-2012 | Laatst gewijzigd op 25-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding