Planken Wambuis

Fietsroute 114899

Aangeboden door:

9092 134

Omschrijving

Deze route leidt door het bekendste natuurgebied van Nederland: De Veluwe. Het gebied bevindt zich tussen Apeldoorn, Wageningen, Arnhem, Ede, Barneveld en Harderwijk in. Deze landelijke streek, vol bossen en glooiende heidevelden is ongeveer 1000 vierkante kilometer groot. Grote delen van de Veluwe bestaan uit verhogingen in het landschap die zijn ontstaan doordat gletsjers of ijstongen de ondergrond omhoog hebben geduwd (stuwwallen). Het landschap wordt gebroken door verschillende beken en waterloopjes, maar er zijn ook stuifzandgebieden. Deze grote variatie in de omgeving zorgt ook voor diversiteit in de ecologie van het gebied, die al dan niet op een natuurlijke manier op de Veluwe is ontstaan. Het wild zwijn leeft tussen de bossen en op de heidevelden en werd daar door mensen uitgezet. De populatie otters, die in Nederland verdween is op de Veluwe opnieuw geïntroduceerd en ook herten zijn terug te vinden in de bossen. De zeer zeldzame korhoen en de raaf overleven op de heide en in de bomen van de Veluwe. Het startpunt van de route is bezoekerscentum Sonsbeek in Arnhem. Dit bezoekerscentrum brengt de groene omgeving goed in beeld en is een bron van extra informatie. Stop ook even bij kasteel Zijpendaal in Arnhem. Dit gebouw is overigens geen kasteel, want het heeft nooit een verdedigende functie gehad en werd ook pas ver na de middeleeuwen gebouwd (in de achttiende eeuw). Kasteel Zijpendaal staat op landgoed Zijpendaal; een prachtig aangelegd park. De hoofdverdieping van het huis is te bezoeken. Bij VVV Otterlo kan je indien gewenst een korte stop maken voor meer informatie over de omgeving en de bezienswaardigheden. Enkele kilometers verder tref je Jachtslot St. Hubertus aan. Als leidraad van het ontwerp diende de legende van Sint Hubertus. Volgens de legende werd een jager in een visioen door een edelhert met een lichtend kruis in het gewei bezocht. Het dier vertelde hem dat hij zijn leven moest beteren, omdat hij anders in de hel zou boeten. De jager kwam tot inkeer en trok zich terug in een klooster. De legende is in het jachthuis met veel symboliek verwerkt: het gebouw is een geweivorm ontworpen en de toren bevat een kruis in het metselwerk. Het hele interieur en de gebruiksvoorwerpen zijn op elkaar afgestemd, wat leidt tot een indrukwekkend geheel. Dit slot, gelegen aan een prachtige vijver, is bijna dagelijks geopend voor geïnteresseerden. Tegen het einde van de route raden wij je aan te stoppen bij De Kruidentuin of het de water- en stellingmolens die beiden ‘Openluchtmuseum’ heten. In de Kruidentuin kun je een rondleiding krijgen. Vrijwilligers vertellen je graag alles over de bijzondere kruiden die in de tuin en op de Veluwe groeien.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Note: Het Nationale Park De Hoge Veluwe is het grootste aaneengesloten actief beheerde natuurgebied in particulier bezit in Nederland. Vandaar dat er bepaalde punten zijn waar de fietsers op moeten letten. Voor meer informatie over: - Ingangen van het park - Openingstijden - Entreeprijzen Kijk op www.hogeveluwe.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Bezoekerscentrum Sonsbeek (Zijpendaalseweg, 6814CL, Arnhem, Gelderland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Bezoekerscentrum Sonsbeek
Zijpendaalseweg
6814CL Arnhem
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Zijpendaalseweg
6814CJ Arnhem

VVV Arnhem in Bezoekerscentrum Sonsbeek

Zijpendaalseweg
6814CC Arnhem
0900 112 23 44

arnhem

Nieuwe Stationsstraat
6811KL Arnhem

Veluwestraat

Weerdjesstraat
6811JH Arnhem
026 - 353 71 00
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Openluchtmuseum

Openluchtmuseum

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Kasteel Zijpendaal-Arnhem

Kasteel Zijpendaal

Kasteel

Het gebouw dat op landgoed Zijpendaal staat is geen echt kaste...

Meer informatie
Geen foto van Bezoekerscentrum Sonsbeek

Bezoekerscentrum Sonsbeek

VVV-idee

Sonsbeek is ongetwijfeld het bekendste park van Arnhem. In het...

Meer informatie
Jachthuis St. Hubertus

Jachthuis St. Hubertus

Landhuis

In het noorden van het Park vindt je Jachthuis Sint Hubertus, ...

Meer informatie
Geen foto van De Kruidentuin

De Kruidentuin

Park en tuin

Aangelegde (botanische) tuinen op de mooiste locaties. Boordel...

Meer informatie
Geen foto van Voorheen Achterste Molen Loenen (Openluchtmuseum)

Voorheen Achterste Molen Loenen (Openluchtmuseum)

Waterradmolen

De voormalige Achterste Molen uit Loenen (gemeente Apeldoorn),...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114899 | Toegevoegd op 11-6-2012 | Laatst gewijzigd op 4-3-2020

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding