Langs de Meije

Fietsroute 114889

Aangeboden door:

19235 318

Omschrijving

Nieuwkoop ligt in de polder en is een afgeveend plassengebied dat vanaf de 16e eeuw ontstond. Het beslaat een klein stukje van naturgebied de Nieuwkoopse Plassen. De plassen worden veel gebruikt voor recreatie op het water, met een grote jachthaven in de buurt zie je name kajuitboten zijn in dit gebied. Het water is vrij zuiver en kent een sterke plantengroei. Watergentiaan en de waterlelie, maar ook drijftillen van waterscheerling en veldjes krabbenscheer zijn geen uitzondering. In en rondom de oevers en de weilanden leeft een grote diversiteit aan moerasvogels. De steeds zeldzaam wordende zwarte stern, maar ook de grote en kleine karekiet en de snor broeden hier graag. Viseters als de purperreiger en de aalscholver houden zich in leven met wat de plassen hen te bieden hebben. Het kleine, slingerende veenriviertje de Mije leidt door de polder en het weidegebied en geeft extra sfeer aan de omgeving, waarin nog vele eeuwenoude, karakteristieke boerderijen te zien. De route, die je wordt aangeboden door het Zuid Hollands Bureau voor Toerisme, start bij het Toeristisch Overstap Punt (TOP) in Nieuwkoop. Ook kan je bij VVV Nieuwkoop nog wat meer informatie halen over de geschiedenis van het gebied en de aanwezige flora en fauna. Vlakbij het kleine dorpje Woerdense Verlaat staat de Westveense Molen. De molen werd gebouwd in 1676 en werkte tot 1975 uitsluitend op windkracht. De molen onderging in 2009 en 2010 nog een grootschalige en ingrijpende restauratie: de ondertoren werd rechtgezet, de koker gerepareerd, de muurplaat en het koningspil aangescherfd, het scheprad en de wielbak verdiept en versmald en veel andere onderdelen werden vervangen, waaronder drie vangstukken, de kruisarm van het waterwiel, twee fokken, schoren, treden en trapbomen. De herstelde wipmolen bemaalt nu nog op vrijwillige basis de Westveense polder en kan in de regel op zaterdagen worden bezocht. Molen Morgenster, gelegen aan de andere kant van Nieuwkoop in dorpje Aarlanderveen, is een heel ander soort molen. Deze achtkante stellingmolen uit 1870 maalde tot 1945 granen, maar raakte sinds die tijd in verval. Een opgericht comité voorkwam dat de molen afgebroken werd en liet de molen restaureren. De molen doet nu dienst als woning.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deze route wordt aangeboden door: VVV

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

TOP Nieuwkoop (2421XX, Nieuwkoop, South Holland, The Netherlands)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
TOP Nieuwkoop
2421XX Nieuwkoop
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Julianalaan
2421XX Nieuwkoop

Bezoekerscentrum Nieuwkoopse Plassen

Dorpsstraat
2421AZ Nieuwkoop

Drinkwatertappunt Oasen (Nieuwkoop)

Scouting Nieuwkoop
2421NK Nieuwkoop

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Morgenster

Morgenster

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
Geen foto van Westveense Molen

Westveense Molen

Windmolen

Dit wipmolentje uit 1676 werd gebouwd om de Westveense polder,...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jeanette

geplaatst op:

In de buurt van knooppunt 80 zit een fput in de bewegwijzering!

"Een mooie route over 95% fietspaden. Er zit een zelfbediening veerpontje in de route wat niet gebruikt mocht worden in verband met de Corona maatregelen, een rood-wit lintje."

  op:

Ingrid, Zuid-Holland

op:

Nanne

op:

"Vaak heel goed soms onduidelijk. Melding keer om"

  op:

"Goede keus"

 geplaatst op:

De route is 45.15 km en niet 55.90 km. Maar de route is zeker de moeite waard.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114889 | Toegevoegd op 11-6-2012 | Laatst gewijzigd op 23-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding