Rondje Veerse

Fietsroute 114876

Aangeboden door:

7176 46

Omschrijving

Historie, natuur en kunstmatige landschappen. Ze wisselen elkaar af tijdens deze prachtige fietstocht langs het Veerse meer. In boswachterij Grolloo is het heerlijk rustig. Nu en dan wordt de stilte onderbroken Veere is een historische stad op Walcheren. Door haar rijke geschiedenis loont het absoluut de moeite om de stad nader te verkennen. Er is veel te zien. In de 12e en 13e eeuw heette de stad Kampvere. Door het opslaan van Schotse wol, groeide het stadje tot een rijke vesting. Door deze handel vestigde zich een grote kolonie Schotten in het havenstadje. Rond 1600 was 10% van de inwoners Schots. Gedurende de 80-jarige oorlog was de stad Spaans gezind. Voordat we Veere uitgaan komen we langs molen De Koe. Dit is een ronde, uit baksteen opgetrokken stellingmolen uit 1909 en in de Zeeuwse traditie gewit. De molen is gedekt met zink en heeft een vlucht van 23,50 meter. Het is een beeldbepalende molen die van alle kanten goed zichtbaar is gelegen. We verlaten de stad om een mooie ronde langs het Veerse meer te maken. Dit meer is 22 kilometer lang en de breedte van het meer varieert van 150 tot 1500 meter. Gemiddeld is het meer 5 meter diep met een uitschieter naar 25 meter. Het meer bevat brak water met een variërend zout gehalte. Bij knooppunt 3 bereiken we Noord-Beveland. Dit is tevens een gemeente met 7.333 inwoners. Een stukje verder kun je stoppen bij de haven in het beach resort van Roompot voor een drankje en misschien ook wel om wat te eten. Bij knooppunt 12 fiets je het plaatsje Wissenkerke in. Bij de 2 stormvloeden van 1530 en 1532 werd het dorp compleet weggevaagd. Alleen de kerktoren bleef behouden. De molen van Wissenkerke werd in 1860 gebouwd en luistert naar de de naam “de Onderneming”. Vanaf knooppunt 29 tot 18 fiets je door de Geersdijkpolder. Voorheen was dit een polder en een waterschap. In 1668 is het gebied ingepolderd en werd vernoemd naar de verdronken Heerlijkheid Geersdijk. Bij knooppunt 1 neem je de veerpont naar het einde van deze route. Tijdens de overtocht zie je aan beide zijden eilanden liggen. Dit zijn alle kunstmatige eilanden die in 1961 door zandopspuiting zijn ontstaan. Het grootste eiland ligt aan je linkerzijde, de Soelekerkeplaat.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

36
36 (Kaai 2, 4351AA, Veere, Zeeland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

36
Jouw startpunt
Knooppunt 36
Kaai
4351AA Veere
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Kraanstraat
4351AZ Veere

VVV Veere

Oude Wacht
4351AW Veere
0118 58 13 42

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Roompot

Roompot

Jachthaven
Geen foto van De Koe

De Koe

Windmolen

Molen De Koe werd gebouwd in 1909 als vervanger voor een eerde...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114876 | Toegevoegd op 8-6-2012 | Laatst gewijzigd op 23-12-2017

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding