Langs de Zeeuwse kust van Schouwen-Duivenland

Fietsroute 114875

Aangeboden door:

5341 46

Omschrijving

We starten de fietsroute bij buurtschap en haven W.V. Burghsluis. De haven van Burghsluis is tegenwoordig vooral ingericht voor de pleziervaart, maar is in het verleden ook gebruikt voor de visserij en als werkhaven voor Rijkswaterstaat. Nabij Burghsluis staat de Plompe Toren, de enige overgebleven herinnering aan het verdronken dorp Koudekerke. We fietsen verder langs de Zeeuwse kust waar we uiteindelijk aankomen bij Burgh-Haamstede. Burgh-Haamstede bestaat uit twee dorpen: Burgh en Haamstede, die nog duidelijk herkenbaar zijn. Burgh-Haamstede is vooral bekend dankzij het toerisme in de maanden april tot oktober. Veel mensen weten hun weg te vinden naar de stranden aan de Noordzee. In Burgh-Haamstede brengen we een bezoek aan molen de Graanhalm. In de Graanhalm, die tegen betaling kan worden bezocht, is een expositie over de molen. Er bevinden zich twee koppels stenen die op windkracht draaien en een derde koppel dat elektrisch wordt aangedreven. Buiten staat een draaimolentje dat op windkracht vanuit de molen wordt aangedreven. Bij de molen is ook een speeltuin aangelegd. De vuurtoren in het nabijgelegen Nieuw-Haamstede is ook een bekende verschijning, onder andere doordat deze te vinden was op het oude biljet van 250 gulden. Wanneer we verder fietsen komen we aan bij het bekende Renesse. Renesse heeft de naam vooral een toeristenplaats voor jongeren te zijn. De laatste jaren is hard gewerkt aan omvorming tot een echte familiebadplaats. Renesse is een ringdorp met in het midden van de ring de Jacobuskerk, een gotisch gebouw waarvan de toren dateert van voor 1458. Het schip dateert uit de 16e eeuw. In de toren bevindt zich een luidklok van Pieter van Dormen. Binnenin bevindt zich een orgel van de firma Oberling uit 1882, dat in 1938 in bezit kwam van deze kerk. Rondom de ring bevinden zich veel cafés en restaurants. In Renesse vinden we ook 't Huys Grol. De oorsprong van de buitenplaats Grol gaat zeker terug tot 1599. Als bewoner van deze buitenplaats werd toen genoemd een Jan Leendertszoon. In 1676 heette het huis 'het hof van de Heer Gerrit Couwenburgh', een telg uit een rijk Zierikzees geslacht. 't Huys Grol is een van de weinige buitenplaatsen die nog particulier bewoond zijn. Daarnaast wordt het huis geëxploiteerd als pension. Vanuit Renesse fietsen we terug naar het noorden in de richting van Serooskerke om uiteindelijk weer uit te komen bij Burghsluis.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Bar Petit Restaurant 't Oliegeultje
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Knooppunt Bar Petit Restaurant 't Oliegeultje
Havenplateau
4328NT Schouwen-Duiveland
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Haven Burghsluis
4328NK Schouwen-Duiveland

VVV Burgh-Haamstede

Noordstraat
4328AL Schouwen-Duiveland
0111 45 05 24
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Bar Petit Restaurant 't Oliegeultje

Bar Petit Restaurant 't Oliegeultje

Jachthaven
Geen foto van Graanhalm

Graanhalm

Windmolen

Deze ronde, stenen stellingmolen uit 1864 vind je in Gapinge. ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114875 | Toegevoegd op 8-6-2012 | Laatst gewijzigd op 1-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding