Dwars door Nederland

Fietsroute 114743

Aangeboden door:

7762 117

Omschrijving

Zoals de naam doet vermoeden gaat deze fietsroute dwars door Nederland. We starten de route aan de grens met België en vanuit hier gaan we in de richting van de grens met Duitsland. Dit gedeelte van Nederland is het smalste deel van het land. We starten de route aan de Maas bij Grevenbicht. Tot 1839 behoorde Grevenbicht, zoals het overgrote deel van de rest van Limburg, tot het Koninkrijk België. Verderop vinden we kasteel Limbricht. De geschiedenis van de motteburcht gaat waarschijnlijk terug tot de 10e eeuw. In de vroege middeleeuwen verrees hierop vermoedelijk een houten toren of houten motteburcht. Later werden deze houten constructies vervangen door stenen bouwwerken. Zeker is dat onder de huidige bebouwing de restanten zijn gevonden van een vermoedelijk 12e-eeuwse ronde donjon opgetrokken uit natuurstenen metselwerk en die later, omstreeks 1250, herbouwd is. Deze herbouw is waarschijnlijk uitgevoerd door de eerste heren van Lemborch, waarvan Hermannus de Lemburg de oudst bekende heer van Limbricht is. Hij leent de heerlijkheid Limbricht aan de hertogen van Brabant, dat wil zeggen dat deze hier volgens eigen goeddunken mochten verschijnen en er desnoods tot een bezetting mochten overgaan. We fietsen verder dwars door het Limbrichterbos. In het bos staan overwegend loofbomen van meer dan 75 jaar oud. Op sommige plaatsen worden populieren, robinia’s en esdoorns verwijderd om ruimte te maken voor van oudsher voorkomende struiken en kruiden. In het bos groeien planten als gevlekte aronskelk, bosanemoon en muskuskruid. Wanneer we verder fietsen naar Nieuwstadt hebben we de grens met Duitsland al bereikt. Vanuit hier gaan we verder richting Susteren. Vroeger kende Susteren een groot rangeerterrein dat vooral gebruikt werd voor het rangeren van kolenwagons uit de mijnen van Zuid-Limburg. Dit rangeerterrein is jaren geleden gesloten en sinds 2006 opgebroken. We fietsen verder richting de grens met België en dan wel richting Roosteren. Onderweg komen we langs De Dieterdermolen. Roosteren is geografisch gezien de noordelijkste plaats van Zuid-Limburg, hoewel het formeel gezien bij Midden-Limburg hoort. Roosteren ligt aan de Maas, tegenover het Belgische stadje Maaseik. Langs de oostelijke zijde van het dorp is het Julianakanaal aangelegd. Vanuit Roosteren fietsen we verder richting ons eindpunt, maar niet zonder 7,5 km genoten te hebben van het prachtige water van de Maas.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Europarcs Resort Limburg (Hommelweg, 6114 RT, Susteren, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Europarcs Resort Limburg
Hommelweg
6114 RT Susteren
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Weg naar Assendonk
6114RR Echt-Susteren

susteren

Spoorstraat
6114EM Echt-Susteren

VVV Echt

Plats
6101AT Echt-Susteren
0475 47 07 42
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

Europarcs Resort Limburg

Europarcs Resort Limburg

Vakantiepark

Resort Limburg heeft alles in huis voor een onvergetelijke vak...

Meer informatie
Café Aurora

Eetcafé Aurora

Fietscafe

Op steenworp afstand van de grens van Limburg met België vind ...

Meer informatie

Bezienswaardigheden

Motte-castle Limbricht

Kasteel Limbricht

Kasteel

(RDMZ) Kasteel van Limbricht, gelegen op een omgrachte heuvel....

Meer informatie
Geen foto van De Dieterdermolen

De Dieterdermolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Peter, Limburg

geplaatst op:

Schitterend route heb genoten

"Mooie route"

 geplaatst op:

Fijn om te rijden alleen bij knp18 weer terug naar Duitse knp 42 beetje onduidelijk

"Valt heel erg tegen qua omgeving"

 geplaatst op:

Ik ben verwend met mooie fietsroutes in Maastricht en ook rondom de maas bij Roermond maar ook de omgeving Utrecht aan de Vecht, en dan valt deze route die grotendeels over industrieterreinen gaat en langs drukke wegen heel erg tegen, wij hebben hem na 30 km afgebroken, de fietspaden zijn goed en je kunt nagenoeg overal naast elkaar fietsen en ook hard maar daar mee is ook al het mooie benoemd gelukkig hebben we onze dag nog een beetje goed gemaakt met een rondje Thorn

"Süsteren"

  op:

"Mooie goed begaanbare route"

 geplaatst op:

Heerlijk gefietst. Route loopt vlekkeloos en leid je naar prachtige plaatsen rondom je eigen woonplaats waar je het bestaan nog niet van wist.

Tilmans, Limburg

geplaatst op:

De routes zijn mooi

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114743 | Toegevoegd op 16-5-2012 | Laatst gewijzigd op 1-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding