Boswachterij Dorst

Fietsroute 114739

Aangeboden door:

10134 83

Omschrijving

Het uitgestrekte bosgebied Boswachterij Dorst ligt tussen Rijen, Oosterhout, Teteringen en Dorst in. Dit eigendom van Staatsbosbeheer is 1.117 hectare groot en bestaat voornamelijk uit grove dennenbomen die in het begin van de 19e eeuw werden aangeplant. In deze tijd heette dit gebied nog ‘Seterse Heide’. Halverwege de 19e eeuw werden veel bomen gekapt omdat het gebied werd gebruikt als militair oefenterrein. Daardoor ontstonden veel zandverstuivingen. Toen Staatsbosbeheer het gebied in bezit kreeg, werden er opnieuw bomen aangeplant.

In het gebied zijn heiderestanten en loofbosjes te zien. Ook zijn er een aantal leemputten ontstaan doordat de werkzaamheden van een voormalige steenfabriek in de regio. Geelgroene zegge, liggende vleugeltjesbloem en grondster zijn enkele planten die je in het landschap aantreft.

Vogels gebruiken het gebied als broedplaats; sperwer, boomvalk en verschillende spechtsoorten en diverse vlinders fladderen hier van bloem naar bloem. Bruine eikenpage, heideblauwtje, bont dikkopje, groentje en de kleine ijsvogelvlinder zijn geen uitzonderingen in de gezonde natuur van dit gebied. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke begrazing. Exmoor pony’s en Schotse hooglanders houden de vegetatie op peil.

Fiets in Oosterhout ook nog even langs het VVV / ANWB Oosterhout-Dorst, om meer informatie over de regio op te halen. Je kunt hier bijvoorbeeld terecht voor folders over kasteel De Blauwe Camer en de St. Paulusabdij, die verder op de route in Oosterhout gebouwd zijn.

De Blauwe Camer ontstond rond 1400 maar de basis voor de nu nog bestaande Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal werd al in 1271 gevormd door zeven zusjes uit Vroenhout bij de Wouw. Het slotje kwam rond de vijftiende eeuw in handen van de Johannieter-ridders. Ongeveer honderdvijftig jaar later werd het gebouw een klooster.

De St. Paulusabdij is één van de drie abdijen in de Heilige Driehoek, een gebied ten oosten van de kom van Oosterhout. De abdij werd gesticht door Franse monniken, aan het begin van de twintigste eeuw lieten bouwen. Het gebouw, dat in 1907 klaar was, werd in 1910 tot abdij benoemd. De neergang van de abdij werd ingezet toen steeds minder mensen het geloof gingen belijden na de oorlog.

Daardoor werd de kloostergemeenschap kleiner en begon sterk te vergrijzen, maar ook veel ondernemersactiviteiten zoals het landbouwbedrijf moesten het ontgelden. In 2006 werd de abdij definitief verlaten toen de zeventien overgebleven monniken gezamenlijk naar een kloosterverzorgingstehuis gingen.

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

91
91 (Bredaseweg 146A, 4904SC, Oosterhout, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

91
Jouw startpunt
Knooppunt 91
Bredaseweg
4904SC Oosterhout
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats

Oude Bredasebaan
4904SC Oosterhout

VVV Oosterhout

Torenstraat 8
4901 EJ Oosterhout
+31 (0)85 744 11 02
Stuur een mail

Natuurpoort de Seterse Hoeve

Vijfeikenweg 56
4903 RK Oosterhout
+31 (0)161 41 17 07
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesugesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van St. Paulus Abdij

St. Paulus Abdij

Abdij

Verspreid over België en Nederland liggen tal van abdijen, waa...

Meer informatie
http://fietsknooppunt.routeplanner.nl/html/PictureBase/nbr_blauwe_kamer_20080818_jwe_3873.jpg

Blauwe Camer

Kasteel

Zelfstandig versterkt bouwwerk uit de middeleeuwen dat in die ...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"valt erg tegen"

 geplaatst op:

Ik ben zeer teleurgesteld in deze fietsroute. Zoals iemand anders ook al schreef,je fietst voornamelijk langs zeer drukke wegen. Weinig bos of andere rustige weggetjes op deze route. Vanaf knooppunt 4 moest ik naar knooppunt 3 en dat was flink zoeken, en daar aangekomen was er geen aanwijzing meer. Alsof het daar stopte. Ik heb knooppunt 30 niet kunnen vinden. Na veel omzwervingen kwam ik bij knooppunt 6 en ook daar was geen aanwijzing naar knooppunt 52. Die heb ik dus ook niet kunnen vinden en ook niet de knooppunten die daarna kwamen. Uiteindelijk met behulp van navigatie van de telefoon en op mijn gevoel weer bij het vertrekpunt aangekomen. Ik heb geen 28 maar 45 km gefietst door al dat zoeken. Niet voor herhaling vatbaar.

"helaas was deze route een teleurstelling, het grootste deel van deze route gaat langs drukke wegen, de 5 of 6 km die wel door bosgebied gaan zijn prima. Je kunt niet van knooppunt 6 naar 52, er zit water tussen!"

  op:

N.J.Fenijn, Zuid-Holland (NL)

geplaatst op:

Vanaf knooppunt 91 ga je volledig de mist in.Het is handiger om d.m.v. Knooppunten door Oosterhout te fietsen en niet over 250 mtr. rechtaf etc. etc.Dan heb ik naast mijn knooppuntenkaartje nog een kaart met aanwijzingen nodig,dit is erg onhandig.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114739 | Toegevoegd op 16-5-2012 | Laatst gewijzigd op 25-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.000.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding