Rond de Brunssummerheide

Fietsroute 114738

Aangeboden door:

9297 64

Omschrijving

Een ondergrondse beek, aangelegde heide op een voormalige vuilnisstortplaats en een prachtig kasteel. Je komt ze tegen op deze fietsroute. Alhoewel de naam anders doet vermoeden tref je in Oirsbeek geen zichtbare beek meer aan. Deze heeft er in vroegere tijden wel gestroomd. Tegenwoordig loopt de beek in een buis onder de grond. Waar de naam Oir vandaan komt is niet echt bekend. Vermoedelijk stamt het van de naam Oer, dat ijzerhoudende grond betekent. Een opmerkelijk gebouw in het centrum van het dorp is de Schepenbank, tegenover de kerk. Deze rechtbank heeft diverse leden van de Bokkenrijders ter dood veroordeeld. Vanaf knooppunt 74 fietst je de Brunssummer-heide op. Dit heidegebied is niet natuurlijk ontstaan, het is door mensen aangelegd. Het gebied heeft een oppervlakte van 1800 hectare. Een belangrijk deel van het gebied wordt gebruikt voor het winnen van zilverzand. Het gebied rondom het bezoekerscentrum is gebouwd op een voormalige vuilnisstortplaats. Je zult fietsen door een heuvelachtig gebied waar een kudde Schoonbeeker schapen wordt gehuisvest. De schaapskooi van deze kudde is opgenomen in de route. Het kasteel dat je tegenkomt is kasteel Hoesbroek. Dit is een van de grootste kastelen van Nederland. Het oudste gedeelte van het kasteel, met name de hoge ronde toren, dateert van rond 1360. In de loop der eeuwen is het kasteel drie keer flink verbouwd en vergroot. De verschillende bouwstijlen uit de diverse eeuwen (14e, 17e en 18e) zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden. Kortom een erg diverse fietsroute dus, geniet ervan!

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

34
34 (Raadhuisstraat, 6438, Oirsbeek, Limburg, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

34
Jouw startpunt
Knooppunt 34
Raadhuisstraat
6438 Oirsbeek
Plan route naar startpunt

VVV Oirsbeek in de Jumbo Supermarkt

Oirsbekerweg
6438 HB Schinnen
046 442 14 06
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Oirsbekerweg
6438HC Schinnen

schinnen

Stationsstraat
6365CS Schinnen

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Schaapskooi

Schaapskooi

Schaapskooi

Prachtig oud Hollandsch landschapskenmerk waar schapen in verv...

Meer informatie
Geen foto van Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek

Kasteel

Het oudste, grootste en misschien wel mooiste kasteel van Nede...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Prachtige route"

 geplaatst op:

Het kwam ook door het mooie weer in oktober, maar de route rondom de brunsummerhei is erg de moeite waard. Holle wegen, bospaadjes en mooie vergezichten in de heuvels.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114738 | Toegevoegd op 16-5-2012 | Laatst gewijzigd op 9-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding