De Nederlands-Belgische grens en de landhuizen

Fietsroute 114731

Aangeboden door:

8694 223

Omschrijving

We starten deze fietsroute net onder Rucphen. Al vrij snel komen we langs buurtschap Moeren. Hier vinden we Landgoed De Moeren. Op het hoogtepunt in 1790 had het landgoed een omvang van ruim 1.200 hectare. Nu is dat nog ongeveer 225 hectare. Zeventig hectare is landbouwgrond en wordt nog steeds verpacht, de rest bestaat uit bos en natuur. Verder staan er een landhuis in classicistische stijl, vier boerderijen, een Vlaamse schuur, een koetshuis en zijn er monumentale tuinen, lanen en dreven. We fietsen verder richting het dorpje Achtmaal. Onderweg komen we langs Abdij Marie Toevlucht. Dit is een trappistenabdij. De abdij is gelegen in een rustig buitengebied, omringd door bossen en natuurgebieden. De gemeenschap telt op dit ogenblik 25 monniken. Hun leven wordt gekenmerkt door stilte, bezinning en gebed. Tal van gasten bezoeken jaarlijks de abdij. Voor hen is een gastenverblijf ingericht dat voldoet aan de eisen van de moderne tijd. In Achtmaal vinden we de Sint-Corneliuskerk. Dit is een rooms-katholieke kerk aan de Pastoor de Bakkerstraat. De Heilige Corneliuskerk is gebouwd in 1863. In 1923-1924 werd de kerk uitgebreid. Het is een driebeukige kruiskerk. De kerk heeft een vierkante kerktoren met achtzijdige spits. Wanneer we verder fietsen in de richting van de Rucphense Bossen komen we ongeveer 3 kilometer langs de Nederlands-Belgische grens. De Rucphense Bossen zijn onderdeel van een omvangrijk natuurgebied van zo’n 1.200 hectare. Waar nu bossen staan, lag vroeger stuifzand. Op de overgebleven stuifduinen staan eenzame vliegdennen. Het opeengepakte dennenbos wordt afgewisseld met loofbos, grasland en heide. Het noordoostelijke deel is niet toegankelijk vanwege militair gebruik. Wanneer we na ongeveer 5 kilometer de Rucphense Bossen verlaten gaan we richting het eindpunt van deze route. Onderweg kun je nog lekker van een hapje en drankje genieten bij 't Pannehuske en komen we ook nog langs landhuis Wallsteijn en Marienville.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Bosrust (Kleine Horendonk, 2910, Essen, Antwerpen, België)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Bosrust
Kleine Horendonk
2910 Essen
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Buntweg
4885AT Zundert

Oplaadpunt

Pastoor de Bakkerstraat
4885AM Zundert

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Pauzeplaatsen

De Bosrust Essen

De Bosrust

Fietscafe

De stopplaats bij uitstek voor gezinnen, wandelaars, fietsers ...

Meer informatie
tbv kinderfeestjes

't Pannehûske

Restaurant

‘t Pannehûske is al sinds 1891 een begrip in de regio. De anti...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Ko

op:

Lidia

op:

Paula, Anders

op:

"Aanrader"

 geplaatst op:  

Terras Zundert aanrader...goede bierkaart! Let op : zelfbediening kwamen wij na 10 minuten achter -;) Wat ons vooral opviel was dat het qua fiets-autoverkeer een zeer rustige route was.....

"Langs de Schreve"

 geplaatst op:

Fietstocht gestart in Schijf. Onderweg voldoende mogelijkheden voor iets te drinken of te eten. Voor ons was het laatste kwart van de fietsroute het mooiste ( door het bos) Ook interessant was de Dodendraad op de grens, een herinnering aan de 1e w.o. Veel ruilverkavelingsweggetjes. Wij geven de tocht een 7.

"Mooie natuur, goede wegen en paden."

  op:

Jan, Anders

op:

"Was een super mooie route .. door bossen en velden"

  op:

"Super leuk om te doen"

 geplaatst op:

Leuke route, zorg altijd dat je een bandenrepartie-set bij je hebt ????

Paul, Noord-Brabant

op:

Cissa, Anders

op:

Peter

op:

"Landelijk route"

 geplaatst op:

Leuke route met veel bospaden. Het Pannehuske is een aanrader.

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114731 | Toegevoegd op 16-5-2012 | Laatst gewijzigd op 26-10-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding