Polders en Plassen

Fietsroute 114720

Aangeboden door:

7271 126

Omschrijving

Deze route neemt je mee door het waterrijke gebied rond Hilversum. Via Oud- en Nieuw-Loosdrecht beleeft je de watersport en kijk je uit over prachtige natuurgebieden. Tenslotte neemt de route je mee door bossen en langs de heide. Aan variatie geen gebrek langs deze route! Je start de route bij knooppunt 55 aan de rand van het centrum van Hilversum. De naam Hilversum moet volgens taalkundigen worden verklaard als Hilvertshem, wat “heem (huizen) tussen de heuvels” betekent. Het Gooi, waar Hilversum deel van uitmaakt, is hooggelegen en een van de oudst bewoonde regio’s van Nederland. Je verlaat Hilversum zuidwaarts en bereikt het Loosdrechtse bos bij knooppunt 31 en 30. Dit was vroeger een heidegebied en eigendom van de graven van Holland welke het gebied hadden gepacht aan de Gooiers. In 1683 werd begonnen met het aanleggen van een bos dat Emtincksbos werd genoemd, later werd dit Loosdrechtse bos. Vervolgens ga je verder richting het lintdorp Westbroek. Dit ligt in de polder Achttienhoven en heeft een beschermd stadaanzicht. Hier vinden we molen De Kraai. Onderweg komen we ook langs de Adventkapel en voorbij Landhuis Achterwetering. Via een smal stuk land bereik je de plaatsen Breukeleveen, Muyeveld en Boomhoek. Deze kleine plaatsjes bevinden zich in de provincie Noord-Holland. Je fietst nu langs de Loosdrechtse plassen. Halverwege de route kom je Restaurant Abrona Robberse Eiland tegen. In het restaurant, waar mensen met een licht verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding hebben, kun je genieten van de gerechten van een gevarieerde kleine kaart. We raden je aan om hier even te pauzeren, want de fietsvoordeelpas geeft recht op 10% korting of een speciale fietslunch ter waarde van 11,50 per persoon. Op het ruime terras direct aan het water is het heerlijk toeven. Als gast geniet je hier van het prachtige uitzicht en de vele heerlijkheden van Robberse Eiland. Oorspronkelijk waren de plassen een moerasgebied. Om het gebied te ontwateren werden sloten naar de rivier de Utrechtse Vecht en de Drecht gegraven. Het laagveen dat zo ontstaan is, werd in de 16e eeuw afgestoken voor turf. Nieuw-Loosdrecht vormt samen met Oud-Loosdrecht de plaats Loosdrecht dat een onderdeel is van de gemeente Wijdemeeren. Terug naar de startpunt van deze route wat tevens het eindpunt is komen we nog langs een echt Hollands gezicht, molen Gabriël.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

55
55 (Noord-Holland, 1211BW, Hilversum, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

55
Jouw startpunt
Knooppunt 55
Noord-Holland
1211BW Hilversum
Plan route naar startpunt

VVV Hilversum in Museum Hilversum

Kerkbrink
1211BX Hilversum
035 629 28 10
Stuur een mail

Albertus Perkstraat

P.C. Hooftweg 30
1217RJ Hilversum
035 - 672 20 50
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Oude Enghweg
1217KB Hilversum

hilversum

Stationsplein
1211EM Hilversum

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Adventkapel

Adventkapel

Kapel of kruis

De hoeksteen van de samenleving in oude en moderne tijden zijn...

Meer informatie
Geen foto van Persijn

Persijn

Landhuis
Geen foto van Gabriël

Gabriël

Windmolen

De bekendste molensoort in Nederland. Windmolens werden niet a...

Meer informatie
De Kraai-Westbroek

Molen De Kraai

Windmolen

Molen De Kraai stamt uit 1880. Eerst werd er graan voor de boe...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114720 | Toegevoegd op 16-5-2012 | Laatst gewijzigd op 1-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding