Scherpenberg en Spelderholt

Fietsroute 114672

Aangeboden door:

5292 116

Omschrijving

Door de grote hoogteverschillen kan op de Scherpenberg de hoogste waterval van Nederland zich naar beneden storten: waterval Loenen doet met een hoogte van 15 meter niet onder voor de hoogste waterval van onze zuiderburen. Er zijn sprengen aangelegd die het Apeldoorns kanaal van water moesten voorzien. De Loenense Waterval is zo’n spreng. Vanwege het hoogteverschil zijn er zelfs trappen aangelegd. Het Spelderholt was oorspronkelijk een heidegebied met zandverstuivingen, in de volksmond werd het 'Het grote zand' genoemd. In het park staat de hoogste mammoetboom in Nederland, namelijk een sequoia van 43 meter. De eerste eigenaar van het Spelderholt was Teixeira de Mattos. Hij schonk het aan de staat op voorwaarde dat er een openbare instelling gevestigd zou worden die een relatie zou hebben met bos-, land- of tuinbouw. Deze route neemt je mee terug in de tijd. Je start bij de Ruitersmolen in Beekbergen. Al sinds 1606 staat er een molen op deze plaats. Er is zelfs een tijd geweest dat er aan beide oevers een molen stond. De Ruitersmolen is oorspronkelijk een papiermolen maar heeft ook een tijd als korenmolen gefunctioneerd. Neem binnen gerust een kijkje, er is een interessante expositie en er zijn demonstraties over de kunst van het papierscheppen. Kedeng, kedeng, tuuuttuuut…… Historische diesellocomotieven en rijtuigen stomen door het schitterende landschap van de Veluwe. Vrijwilligers van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, kortweg VSM, houden een rijdend spoorwegmuseum in dienst. Onder een viaduct van de A50 tref je de halte Immenbergweg VSM van het spoor Apeldoorn-Dieren. Als je mee wilt, kan je bij de conducteur een kaartje kopen. De 17e en 18e eeuw waren gouden tijden voor de papierindustrie op de Veluwe. Toen de industrie in de 19e eeuw inzakte, bleef de Middelste Molen innoveren door handwerk voor machines te vervangen. Het is de enige papierfabriek in Nederland die nog in oude staat bewaard is gebleven. Op authentieke wijze worden nog allerlei soorten papier vervaardigd. Naast een molenaar zijn er vele vrijwilligers aanwezig, die je graag uitleg geven over de techniek en productie. Als je 31 km op de pedalen hebt gestaan in de omgeving van Spelderholt , kom je bij de gesloten Wildkansel “het Natuurtheater”. Deze wildkansel kan met een gids van Staatsbosbeheer betreden worden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Ruitersmolen
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Ruitersmolen
Van Limburg Stirumweg
7361ED Apeldoorn
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Herman Coertsweg
7361CA Apeldoorn

apeldoorn de maten

Laan van Erica
7326AG Apeldoorn

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Immenberg VSM

Immenberg VSM

Toeristische treinstation

Toeristische attractie waar je met oude treinen en spoorlijnen...

Meer informatie
Geen foto van Wildkansel

Wildkansel

Wildkansel

In het Veluwse natuurschoon zijn deze hoge uitkijkposten opges...

Meer informatie
Geen foto van Ruitersmolen

Ruitersmolen

Waterradmolen

Molens aangedreven met zuivere natuurkracht van beken en strom...

Meer informatie
Geen foto van De Middelste Molen

De Middelste Molen

Waterradmolen

De Middelste Molen is een papiermolen aan de Loenense beek. De...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114672 | Toegevoegd op 15-5-2012 | Laatst gewijzigd op 9-7-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding