Rondje Leeuwarden

Fietsroute 114662

Aangeboden door:

8231 50

Omschrijving

We starten deze fietsroute aan de rand van het centrum van Leeuwarden. De geschiedenis van Leeuwarden gaat terug tot in de Romeinse tijd. Leeuwarden is ontstaan op terpen die werden opgeworpen aan een inham van de Middelzee die later dichtslibde en werd ingepolderd. De zestiende en zeventiende eeuw vormden een gouden tijd voor Leeuwarden. Leeuwarden kreeg aanzien doordat het eeuwenlang de residentie werd van de Nassau's die stadhouder werden van de noordelijke provincies. Zij woonden in het Stadhouderlijk Hof met hun hofhouding, nu functioneert het gebouw als hotel. De Gouden Eeuw was ook een tijd waarin de adel op kwam in Leeuwarden. De Eewal, Grote Kerkstraat, Nieuwestad, Tweebaksmarkt en de Weaze waren destijds de deftigste straten van Leeuwarden. Daarvan getuigen nu nog prachtige gebouwen als de Kanselarij (waar recht gesproken werd), het Stadhouderlijk Hof, de Waag (als centrum van de handel), en de scheve toren de Oldehove. Leeuwarden heeft een uitgebreid winkelaanbod, de belangrijkste winkelstraten zijn de Nieuwestad, Wirdumerdijk, het Wilhelminaplein en de Voorstreek. Op het Wilhelminaplein is iedere vrijdag een weekmarkt. Tijdens deze fietsroute komen we tevens langs natuur- en recreatiegebied De Groene Ster. Het bestaat, naast wat beschermd laagveen, uit grotendeels kunstmatig aangelegde waterplassen, met rondom zonneweiden, strand en groenvoorziening. Het terrein wordt doorkruist met wandel- en fietspaden. Bij het natuur- en recreatiegebied De Groene Ster vinden we De Himriksmole. Deze werd in 1976 verplaatst naar zijn huidige locatie. Ten gevolge van brandstichting werd de Himriksmole in 1995 nagenoeg helemaal verwoest, maar hij werd het jaar daarop herbouwd.
Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

17
17 (Lange Marktstraat, 8911AA, Leeuwarden, Friesland, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

17
Jouw startpunt
Knooppunt 17
Lange Marktstraat
8911AA Leeuwarden
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Snekertrekweg
8911AA Leeuwarden

VVV Stadsregio Leeuwarden

Sophialaan 4
8911 AE Leeuwarden
058 234 75 50
Stuur een mail

leeuwarden

Stationsplein
8911AC Leeuwarden

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 114662 | Toegevoegd op 15-5-2012 | Laatst gewijzigd op 3-1-2018

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.100.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding