Fiets Elfstedentocht

Fietsroute 1100981

Aangeboden door:

3282 186

Omschrijving

Duizenden fietsers trappen ieder jaar op Pinkstermaandag langs de Elfstedenroute. Wat die fietsers overslaan, omdat ze met zovelen zijn, is een smal, mooi weggetje langs de Dokkumer Ee. Wil jij deze route wel nemen? Start dan bij de brug bij Sibrandahuis, op de weg: Trekwei. Je slaat linksaf de Iewal op, het water ligt daarna aan de linkerkant. Op de T-splitsing weer links, de Iedyk op. Zodra je wat verder van het water fietst, moet je linksaf, een smal fietspad het bos in.

Blijf dat fietspad volgen, het leidt je in Burdaard om de haven heen, langs de molen en door het dorp. Blijf rechts van het water fietsen. Niet ver buiten Burdaard houdt het fietspad op en volg je weer even de Iedyk, iets verder van het water af. De afslag naar Bartlehiem is niet te missen. Daar vind je het beroemde houten bruggetje. Door de televisiebeelden van de enorme menigte toeschouwers op deze plek tijdens de Elfstedentochten is dit bruggetje wereldberoemd geworden.

Het ligt op de plaats waar de toeschouwers de schaatsers twee keer zien passeren. Eerst naar Dokkum toe, en dan vanuit Dokkum terug naar Leeuwarden. Na Bartlehiem fiets je weer verder langs het water naar Wyns. Daar kun je rechts van het water fietsen om in Leeuwarden uit te komen. Ook kun je met het pontje over, blijft vervolgens rechtsaf gaan, om daarna op het Wynser Binnenpaad terecht te komen. Dwars door weilanden en over boerenerf kom je in Lekkum terecht, het einde van deze route. Zeker bij pas gemaaid gras een ware beleving!

Nog een beroemde brug
In plaats van rechts aan te houden in Wyns, kun je ook de doorgaande weg richting Gytsjerk volgen. Op de T-splitsing kun je rechtsaf de route over de Canterlandseweg naar Lekkum volgen, het einde van dit stukje Elfstedentocht. Je kunt op de T-splitsing ook links afslaan. Je fietst dan over de ‘Tegeltjesbrug’. Een brug die betegeld is met foto’s van deelnemers aan de Elfstedentocht. Van grotere afstand gezien vormen de duizenden tegelportretten een groot beeld van schaatsers die achter elkaar rijden. Het is de laatste brug voor de schaatsfinish van de Elfstedentocht.

De Dokkumer Ee
De Dokkumer Ee vormt een lange verbinding tussen Leeuwarden en het Lauwersmeer. De Ee was vroeger een belangrijke scheepvaartverbinding voor transport van grondstoffen en materialen in het noorden van Fryslân, maar heeft nu vooral een pleziervaartfunctie als verbinding tussen Leeuwarden en de Waddenzee. Via die verbinding zijn er aansluitingen met het Dokkumer Grutdjip, Dokkumer Nieuwe Zijlen en het Lauwersmeer. De vaarroute van Leeuwarden naar Dokkum wordt ook wel de Noordelijke Elfsteden Vaarroute genoemd. Beleef via deze route een stuk van de Elfstedentocht over het water.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

Marktplein, 8701KG, Bolsward, Friesland, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Bolsward
Marktplein
8701KG Bolsward
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Klein Gasthuis
8701KR Súdwest Fryslân

Looiersbuurt

Jongemastraat 13A
8701JA Bolsward
0515 - 57 80 51
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Jammer vindt het meer een route voor een wiel renner, veel lange saaie wegen en mijt soms leuke dorpjes en schaduw paden"

 geplaatst op:

Heb uit eindelijk voor deze route gekozen in een andere App https://www.friesland.nl/nl/routes/822249959/elfstedenfietsroute

"Jammer dat de route veel al langs snel wegen loopt en wegen waar weinig te zien is."

 geplaatst op:

Ik zal deze route niet aan bevelen Ik zie dd route meer als voor een wielrenner! Ben halverwegen overgegaan naar een route van https://www.friesland.nl/nl/routes/822249959/elfstedenfietsroute met een App waar deze .gpx file als route te gebruiken is. Deze beviel uitstekend dienook duidelijk aangeeft welke richting je moet gaan!

"Wel een eind fietsen"

 geplaatst op:

Goed trainen en goed eten onderweg.

Sigrid, Anders

op:

jilles, Noord-Brabant

op:

"Erg leuke route door vele leuke dorpen!"

  op:

Arnold

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1100981 | Toegevoegd op 11-6-2019 | Laatst gewijzigd op 11-6-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding