Bourgondische Beleving

Fietsroute 1083367

Aangeboden door:

458 30

Omschrijving

Centrum Budel

Vanaf 1648 werd Budel een grensplaats. Er zijn in het centrum diverse bezienswaardigheden:

Het Schepenhuis is een oud raadhuis ontworpen door de beroemde landmeter Hendrik Verhees. Tegenwoordig is de heemkundekring en een horecagelegenheid hier gevestigd .

Naast het Schepenhuis in de richting van de kerk bevindt zich de VVV waarin ook het Smokkelmuseum is gevestigd. Tot ver na de Tweede Wereldoorlog is er vanalles gesmokkeld in Budel. Kom gerust eens langs!

De Teutenhuizen in het dorp zijn enkele kenmerkende huizen die de rijkdom laten zien van de rondtrekkende handelaren, de zogenoemde Teuten.

Iets verderop bevindt zich de Onze-Lieve-Vrouw Visitatiekerk naar ontwerp van Caspar Franssen, die ook de kerk in Asten – een dorp verderop – heeft ontworpen.

Naar het zuiden bevindt zich de Budelse Bierbrouwerij. Ze is opgericht in 1870 en produceert Budels Bier.

De Baronie

Wie via de eeuwenoude eikenlanen de Baronie van Cranendonck nadert, voelt meteen: dit is een bijzondere plek. Een gebied waar meerdere lagen in de geschiedenis voelbaar zijn. Van de kasteelruïne van het kasteel van Cranendonck tot het witte neo-kasteeltje uit 1917. Op deze plek stond vroeger een zeventien-eeuwse hoeve. Na vergroting in 1938 werd dit het gemeentehuis.

Oud Maarheeze

Oud-Maarheeze is een bijzondere kern. Het is één van de weinige kernen die direct grenst aan het buitengebied. Dit komt door de aanleg van de A2 dwars door het dorp. Toen is gekozen om het dorp vooral uit te breiden ten oosten van de A2. Ook in Oud-Maarheeze staat een Teutenboerderij. Tot 2001 is deze boerderij 220 jaar bewoond geweest door dezelfde familie. Ook interessant is 't Hof van Holland net aan de andere kant van de snelweg.

Camping Slot van Cranendonck

Camping Slot van Cranendonck is een grote natuurrijke camping in Soerendonk. Er is een speeltuin, binnen- en buitenzwembad, een cafetaria en een restaurant om even goed uit te rusten.

Leenderstrijp

Leenderstrijp is een typisch Brabants dorp met verschillende typisch Brabantse langgevelboerderijen. Het Kaetsveld, de brink, is het middelpunt van het dorp. De Sint-Janskapel iets buiten het dorp is al een oude kapel uit de 15e eeuw.

Achelse Kluis

De voormalige cisterciënzerabdij is gelegen in een natuurrijke omgeving. De abdij brouwt het gelijknamige trappistenbier Achel in hun eigen huisbrouwerij. De grens loopt dwars door de abdij. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de afrastering die onder hoogspanning stond ook precies op die grens geplaatst. Er is een herberg-brasserie en een voedingswinkel waar je heerlijk kunt genieten.

Baroniepaal aan de Katteput

De paal aan het Katteput is de zesde paal die nog over is van de serie van zes die zijn neergezet in het jaar 1762 op de grens met België.

Vogelkijkhut "Het Goor"

Het Soerendonks Goor bestaat uit een grote waterplas met een drassig gebied. De plas is rijk aan watervogels die je kunt bekijken vanuit de vogelkijkhut aan de rand van de plas.

Kom Soerendonk

Soerendonk, een echt Brabants dorp. Hier vind je diverse langgevelboerderijen en panden met een mooi zadeldak. In de omgeving zijn diverse natuurgebieden en mooie bolle akkers te vinden.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

9
9 (Doctor Ant. Mathijsenstraat 7, 6021CJ, Budel, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

9
Jouw startpunt
Knooppunt 9
Doctor Ant. Mathijsenstraat
6021CJ Budel
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Kapelstraat
6021MR Cranendonck

VVV Cranendonck

Markt 22a
6021 CE Budel
0495 - 58 77 91
Stuur een mail

UiTpunt Hamont-Achel

Wal 26
3930 Hamont-Achel
+32 (0)11 51 05 00
Stuur een mail

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1083367 | Toegevoegd op 27-5-2019 | Laatst gewijzigd op 28-5-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding