Mooi Zwolle - Rondje Hanzesteden fietsen

Fietsroute 1077781

Aangeboden door: RTV Focus Zwolle, Overijssel

73

Omschrijving

Er wordt een route door drie Hanzesteden gefietst: Zwolle, Kampen en Hattem. Je start op Het Engelse Werk in Zwolle. Hier is voldoende gelegenheid om de auto te parkeren of de fiets te stallen. Onderweg fiets je langs de rivier de IJssel naar Kampen. De route voert je daarna via Hattem terug naar het beginpunt van deze route.

Startpunt

De fietstocht begint op Het Engelse Werk bij fietsknooppunt 16. Je fiets langs de Katerveersluizen, een Rijksmonument. Ooit mondde hier de Willemsvaart uit in de IJssel. De Willemsvaart werd begin negentiende eeuw gegraven om de Zwolse stadsgracht met de rivier te verbinden. De grootste sluis en de ophaalbruggen zijn gebouwd in 1873. De kleinere sluis is zo’n 55 jaar ouder. We fietsen verder door het buurtschap Spoolde. Spoolde behoorde vroeger tot de gemeente Zwollekerspel. Tegenwoordig is het een wijk van Zwolle.

Op weg naar de Vreugderijkerwaard passeren we de Spooldersluis. De sluis vormt de waterverbinding tussen het Zwarte Water en de IJssel. Het kanaal aan de rechterzijde heet het Zwolle-IJsselkanaal. De Vreugdrijkerwaard is een prachtig rivierenlandschap vol bijzondere planten en vogels. Terwijl je geniet van het weidse landschap doemt aan de overzijde van de rivier de kerktoren van het dorpje Zalk op.

Zalkerveer

Bij ‘s-Heerenbroek zien we het Zalkerveer op de IJssel. Het pontje vaart in de gevaarlijkste bocht van de IJssel. De rivier maakt hier een bocht van meer dan negentig graden. Het Zalkerveer en het bijbehorende theehuis maken deel uit van een project van de Stichting Philadelphia. Mensen met een verstandelijke beperking houden het veer in de vaart en serveren een kop koffie of thee op het terras.

Wilsum

Wilsum kreeg rond 1320 stadsrechten maar heeft altijd het dorpse karakter behouden. De Sint Lambertuskerk is één van de oudste kerken van Overijssel. De kerk is rond 1050 gebouwd. Net buiten Wilsum ligt de Scherenwelle, een Natura 2000 gebied. Hier nestelen onder meer de zwarte stern en de kwartelkoning. Beide behoren tot de bedreigde vogelsoorten. Ook groeit hier de zeldzame en beschermde kievitsbloem in het wild.

In de verte is de Molenbrug bij Kampen te zien. De tuibrug werd in 1983 geopend. De brug vormt de belangrijkste vervoersverbinding tussen Zwolle en Kampen.

Steur

In de IJssel bij Kampen zien we een steur met een bel om zijn nek. Lang geleden zou de bisschop Kampen bezoeken. De plaatselijke vissers kregen de opdracht om een steur te gaan vangen voor een feestmaaltijd. Ze vingen een enorme steur echter moest de bisschop wegens ziekte zijn bezoek aan de Hanzestad uitstellen. De Kampenaren hingen een enorme bel om de nek van de steur en gooiden hem weer terug in de IJssel. De bedoeling was dat ze de grote vis makkelijk terug konden vinden om hem opnieuw te vangen voor de bisschop. De steur werd nooit meer terug gevonden de bisschop kreeg eieren te eten in Kampen.

Reevediep

Het Reevediep is een nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer. Deze hoogwatergeul is bedoeld om in extreme omstandigheden hoogwater van de IJssel te kunnen afvoeren via het Drontermeer naar het IJsselmeer.

Zalk

Het dorpje Zalk ligt tegenover Wilsum. Zalk werd nationaal bekend dankzij het kruidenvrouwtje Klazien uut Zalk. De korenmolen De Valk uit 1860 en de Sint Nicolaaskerk uit 1220 zijn de belangrijkste monumenten in het dorp.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

16
16 (Het Engelse Werk, 8019BB, Zwolle, Overijssel, Nederland)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

16
Jouw startpunt
Knooppunt 16
Het Engelse Werk
8019BB Zwolle
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Campus
8017JV Zwolle

Bezoekerscentrum

Bosweg
8017BR Zwolle

Treinstation Zwolle

Stationsplein 16
8011 CW Zwolle

Tourist Info Zwolle - Zwolle Info & Gifts / Zwols Balletjeshuis

Grote Kerkplein 13
8011 PK Zwolle
+31 (0)6 51 55 65 06

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1077781 | Toegevoegd op 21-5-2019 | Laatst gewijzigd op 28-5-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 1.300.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding