Bijzonder Leuke Plekken: Rondje Leeghwater 2.0

Fietsroute 1067395

Aangeboden door: Miranda, Noord-Holland

328 3

Omschrijving

Middenbeemster, Schermerhorn, Ursem, Oterleek, Alkmaar, Grootschermer, Graft, De Rijp

Water, Molens en pittoreske dorpen

Deze route fiets je 4 meter onder zeeniveau, door de meest unieke droogmakerijen uit de Gouden Eeuw: de Schermer en de Beemster. Jan Adriaanzn Leeghwater, de waterbouwkundige die aan de stond aan de wieg van beide polders. Een prestatie van wereldformaat waarvan met zegt: ‘God schiep de aarde, maar de mens schiep de Schermer en de Beemster’! Een bijzonder mooi stukje Nederland waar de 17e eeuwse molens nog volop draaien. De route gaat langs lange rechte wegen en sloten evenals slingerende dijken naar pittoreske dorpen zoals De Rijp en Middenbeemster.

Een stukje geschiedenis
Droogmakerij de Beemster dateert uit 1612 en de Schermer uit 1635. Hun oer Hollandse landschap is ontstaan aan de tekentafel. Opdrachtgevers waren rijke kooplieden uit Amsterdam. De Beemster werd ingericht conform de schoonheidsidealen van de Renaissance: kaarsrechte vierkante en rechthoekige kavels verdeeld door vaarten en sloten die loodrecht op elkaar staan. Langs de waterwegen liggen de karakteristieke stolpboerderijen en het gebied is omringd door hoge ringdijken. Deze strikte geometrische indeling is nog steeds in stand gehouden en daarom werd in 1999 het unieke landschap van de Beemster op de UNESCO werelderfgoedlijst geplaatst.

Je komt onder meer door Middenbeemster, het oudste dorpje in deze polder. Er staan vele rijksmonumenten in dit plaatsje, een deel geldt als beschermd dorpsgezicht. 

De Rijp is het hoofddorp van het voormalig Schermereiland, dat vroeger tussen de meren Schermer en Beemster lag. Dit dorp lag vroeger dus gewoon aan zee en herbergde een van de grootste haringvloten van Noord-Holland. Ook vertrokken hiervandaan de walvisvaarders richting Groenland. Het dorp bewaart nog veel herinneringen aan de zeevaart, dat is goed te zien aan de prachtige historische reders- en koopmanshuizen. Leeghwater is opgegroeid in De Rijp en noemde haar ‘Hollands beste dorp’.

Sociale ondernemingen
Deze route brengt je ook langs een aantal bijzondere sociale ondernemingen. In Oterleek bevindt zich de bakkerswinkel van Fermento naast de molen (vlakbij knooppunt 52), waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. En in Middenbeemster, precies naast de kerk zit ook een hele bijzonder leuke plek; de Kosterij - een winkel en lunchroom (vlakbij knooppunt 6). Bij beide plekken kun je genieten van een heerlijk kopje koffie en iets lekkers, uiteraard zelfgemaakt. Het is hartverwarmend om te beleven hoe welkom je onthaald wordt.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

6
6 (TOP Middenbeemster, 1462NL, Beemster, Noord-Holland, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

6
Jouw startpunt
Knooppunt 6
TOP Middenbeemster
1462NL Beemster
Plan route naar startpunt

Oplaadpunt

Middenbeemster

VVV Beemster / Bezoekerscentrum Beemster

Middenweg
1462JC Beemster
0299 62 18 26
Stuur een mail

Parkeerplaats centrum

Bamestraweg
1462VM Beemster

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Er zijn nog geen ervaringen toegevoegd aan deze route, wees de eerste die zijn ervaring deelt!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1067395 | Toegevoegd op 9-5-2019 | Laatst gewijzigd op 29-4-2022

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding