Bevrijdingsroute Timberwolf

Fietsroute 1060235

Aangeboden door:

8371 19

Omschrijving

Treed in het spoor van de de 'Timberwolf', de Amerikaanse 104de Infanteriedivisie die in de Tweede Wereldoorlog een groot deel van de Brabantse Westhoek bevrijdde in november 1944.

Stap op je fiets op de Markt in Standdaarbuiten. Eenmaal onderweg kom je al snel in buurtschap de Schans. Hier bliezen de Amerikaanse bevrijders de brug over de Mark op en begonnen ze met het zuiveren van dit gebied ten zuiden van de Mark.

Een stuk verder, aan de Noordhoekse dijk richting knooppunt 34, staat de St. Joseph Kerk waar de dorpelingen schuilden tijdens het overweldigende oorlogslawaai in november '44. Na de bevrijding was Noordhoek één grote ruïne.

Centrum-Zevenbergen in puin

Vanuit Noordhoek trokken de Amerikaanse geallieerden richting de provinciale weg Klundert-Zevenbergen. Ook jij volgt deze route en fietst vervolgens verder richting het Zevenbergse centrum.

Zowel in 1940 als in de herfst 1944 had dit centrum het zwaar te verduren. De gotische St. Catharinakerk is het enige monument dat de Tweede Wereldoorlog overleefd heeft en is zeker jouw bezoek waard.

Herdenkingspanelen

Dicht bij de huidige rotonde tussen knooppunt 37 en 41 is zowel een Boulton Paul Defiant van de RAF (1940) als een Wellington bommenwerper (1942) gecrasht. Het herdenkingspaneel bij de rotonde vertelt je hierover meer. Verderop crashten in 1940 Fokker G-1 en in 1944 een Noorse Spitfire. Ook op die locaties vind je herdenkingspanelen.

Timberwolf mozaïek

Net voorbij knooppunt 13 staat gemeenschapshuis 't Sandt. Op de zijkant van dit huis is een mozaïek aangebracht ter herinnering aan de 278 gesneuvelde militairen en de honderden gewonden van de Timberwolf-divisie.

Het mozaïek bestaat uit een 'drie-vingerig' embleem met daarin het logo van de divisie. Die drie 'vingers' stellen de bevrijdingsroutes voor in Holland van de drie regimenten van de 104de Infanteriedivisie van het Amerikaanse leger. De bol daarboven stelt het kwaad voor dat Standdaarbuiten in een wurggreep hield en dat werd gegrepen door de bevrijdende 'vingers'.

Ook het dorp Standdaarbuiten liep veel schade op tijdens de bevrijding in november 1944.


Liever een papieren versie van deze route?

De route is ook verkrijgbaar op papier in bezoekerscentrum Het Mauritshuis, de toeristische informatiepunten van VVV Moerdijk en op diverse andere toeristische locaties in de gemeente Moerdijk.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

4758BL, Moerdijk, Noord-Brabant, Nederland
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
Moerdijk
4758BL Moerdijk
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Rooseveltstraat
4731JV Halderberge

VVV Halderberge

Stationsstraat
4731GJ Halderberge
0165 39 05 00
Stuur een mail

oudenbosch

Stationsstraat
4731GM Halderberge

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van Zevenbergen

Zevenbergen

Kasteel

Momenteel is het huis geheel ingebouwd. De voorgevel heeft twe...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Jos

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1060235 | Toegevoegd op 29-4-2019 | Laatst gewijzigd op 26-3-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding