Geraardsbergen Fietsroute

Fietsroute 1056288

Aangeboden door:

3714 42

Omschrijving

Tussen Ninove en Geraardsbergen is de Dender op z’n mooist, maar vooraleer we aansluiting vinden bij het vlakke jaagpad langs de oever, maken we een bescheiden klim door het glooiende landschap van de Vlaamse Ardennen. Gelukkig wordt onze inspanning beloond, want aan de voet van de befaamde Muur wacht ons een al even legendarische mattentaart.

De oudste stad van Vlaanderen staat bekend als “poort van de Vlaamse Ardennen” en is tegelijk geliefd én berucht bij al wie het wielrennen een warm hart toedraagt. Op de gladde kasseien van de Muur van Geraardsbergen – Giesbaargen in het dialect – bijten de mindere wielergoden jaarlijks hun tanden stuk. Helaas, denken we dan, want ze hadden die ook voor een hemelse mattentaart kunnen sparen, een zoete lekkernij die door de Europese Unie als streekproduct werd erkend. De inwoners van Geraardsbergen verdienden vroeger de kost met lucifers, sigaren, pijpen en kant, en aan elk van die industrieën werd in de voormalige Sint-Adriaansabdij een bescheiden museum gewijd. Wegens restauratiewerken vonden ze een tijdelijk onderkomen in de vroegere muziekacademie aan de Collegestraat: een must voor wie zich graag in het leven van weleer verdiept.

Een bezoek aan Gerardsbergen is niet compleet zonder een maattentaart achter de kiezen. Het recept dateert uit de 16e eeuw en werd door de plaatselijke boeren bedacht om het teveel aan melk weg te werken. Ze lieten hun melk schiften tot een soort kaas, de zogenaamde “matten”. Die werden gemalen en gemengd met suiker, amandelen en eierdooiers en in bladerdeeg gebakken. Het resultaat is een lekkernij die als Europees streekproduct is erkend en die aanleiding gaf tot de oprichting van de Orde van de Mattentaart. Over wie de beste mattentaarten bakt, kan je in Geraardsbergen uren debatteren. De beste manier om dat te ontdekken? In Geraardsbergen en in de omliggende dorpen zijn er tal van bakkerijen die mattentaarten bakken.

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

De Permanensje (Markt, 9500, Geraardsbergen, Oost-Vlaanderen, België)
0.00 km
0:00
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

Jouw startpunt
De Permanensje
Markt
9500 Geraardsbergen
Plan route naar startpunt

Markt

Markt
9500 Geraardsbergen

De Helix

Klakvijverstraat
9500 Geraardsbergen
+32 54 31 79 50
Stuur een mail

Pauzeplaatsen

Hieronder vind je verschillende pauzesuggesties die je tijdens je route kan bezoeken. Deze zijn onderverdeeld in verschillende categorieën, zodat het makkelijk is voor jou om te kiezen.

Bezienswaardigheden

Geen foto van De Permanensje

De Permanensje

Bezoekerscentrum

Toeristisch infokantoor Stad en Streek. Je kan hier op een aa...

Meer informatie

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

"Eerste helft minder tweede helft prachtig"

 geplaatst op:

Dit is een zeer gemengde route. De eerste 10 km zijn ronduit onaantrekkelijk want tussen huizen op baan. Dan komt er een deel met hier en daar zeer mooie stukjes en mindere. Vanaf Ninove langs de Dender terug is zeer mooi

"Beter dan verwacht!"

 geplaatst op:

Afwisselende landschappen en vergezichten en leuke plaatsjes. Begin met een kopje koffie en mattekoek in Gerardsbergen. Gratis P vanaf de markt links naast de kerk naar boven en op kruising rechts. Route is goed aangegeven, maar blijft alert, zitten soms door schaduw, of anders, verborgen. Als Nederlander: - Neem je creditkaart, mee je pinpas deed het bij ons nergens. Of anders genoeg contanten mee. - Bij het laden van de GPX route, controleer je GPS of ook de onderliggende Belgie kaart nog geladen moet worden, voor ons een beginnersfoutje. Veel plezier!

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1056288 | Toegevoegd op 24-4-2019 | Laatst gewijzigd op 26-5-2019

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding