Route van de Turf

Fietsroute 1031624

Aangeboden door:

4656 64

Omschrijving

*Fiets veilig op de Brabantse Wal!*

In verband met de Coronamaatregelen kunnen de bezienswaardigheden langs de route gesloten zijn.

Van de dertiende tot het begin van de achttiende eeuw stond West-Brabant voor een belangrijk deel in het teken van turf. In de zomermaanden werd de turf uitgegraven in de uitgestrekte veengebieden, te drogen gelegd en vervolgens via turfvaarten naar de turfhoofden in onder meer Bergen op Zoom en Roosendaal vervoerd. De 'Route van de Turf' verbindt deze turfhoofden voor de fietser en wandelaar via eeuwenoude turfvaarten.


Onderweg maakt u kennis met oude turfvaarten zoals de Moervaart, beter bekend als de Zoom, de Nispense Vaart en de Natte of Elderse Turfvaart. Er lag op het hoogtepunt van de turfwinning 350 kilometer aan turfvaarten in westelijk Noord-Brabant en de Belgische Kempervennen. Allemaal met de hand gegraven. Soms kruiste een turfvaart een beek, zoals de Molenbeek bij Nispen en was er dus een aquaduct nodig.


De route doorkruist ook oude veengebieden waar vroeger een metersdik veenpakket aanwezig was. De grote en kleine veenpalen langs de route vertellen het verhaal van 5 eeuwen turfwinning. En op zijn tijd kunt u bij een veenpaal genieten van een gedicht van de Belgische schrijver Geert de Kockere. Hij noemt deze gedichten zelf 'liternatuurtjes'. Het zijn korte, poëtische teksten over de natuur. Ze bevatten vaak een knipoog naar de mens en leuke woordspelingen.

De fietsroute is geheel te volgen met de fietsknooppunten. Tevens is de gehele route gemarkeerd met het symbool van de turfschep. In Bergen op Zoom is de route tevens voorzien van zandkleurig asfalt.

Zoek je nog meer tips voor een leuk dagje uit, rijd dan even langs bij VVV Brabantse Wal, Steenbergsestraat 8, Bergen op Zoom, 0164 277 482, www.vvvbrabantsewal.nl

Foto verdwenen? Lees alles over de vernieuwde copyright richtlijnen

De VVV fietsroutes op www.route.nl leiden je naar de mooiste plekjes in Nederland en Belgi�«. Als geen ander weet de VVV waar de leukste, interessantste bezienswaardigheden zijn. Wat je ook wilt gaan doen, de VVV weet waar je moet zijn!

Deel deze route met anderen

Routebeschrijving

79
79 (Zuidzijde Zoom, 4611EH, Bergen op Zoom, Noord-Brabant, Nederland)
0.00 km
Toon volledige routebeschrijving

Startpunt

Je kunt waarschijnlijk niet wachten om te starten met je tocht, maar je moet eerst nog naar het startpunt van de route toe. Klik hieronder op de button om je route naar het startpunt te plannen.

79
Jouw startpunt
Knooppunt 79
Zuidzijde Zoom
4611EH Bergen op Zoom
Plan route naar startpunt

Parkeerplaats centrum

Westersingel
4611EZ Bergen op Zoom

VVV Brabantse Wal

Steenbergsestraat 6
4611 TC Bergen op Zoom
0164 27 74 82
Stuur een mail

bergen op zoom

Stationsplein
4611BX Bergen op Zoom

Bezoekerscentrum Natuurpodium

Boslustweg 3
4624 RB Bergen op Zoom

Ervaringen

Lees hieronder de ervaringen van anderen. Zo kom je erachter welke score de route heeft gekregen en kun jij beslissen of deze route wat voor je is. Veel plezier!

Sofie, Anders

op:

Marina

op:

Wat vond je van deze fietsroute?

Ook je ervaring delen? of registreer je voor een gratis account.

Deel deze route met anderen

Toon QR Embed deze pagina </>
Fietsroute 1031624 | Toegevoegd op 15-3-2019 | Laatst gewijzigd op 21-12-2021

Download de route.nl app

Met al meer dan 2.500.000 downloads is onze app erg populair. Download de app vandaag nog in een van de stores.


App Store Google Play
Meer informatie en uitleg
App promotie afbeelding