Van idyllisch Delfshaven, hup, verder langs de straffe havens van Rotterdam. De lange, rechte stukken zijn ideaal voor de e-biker.
Tekst
Van de VVV op het Binnenwegplein, in het centrum van Rotterdam, ga je je via de Coolsingel richting Leuvehaven. Je komt langs de historische schepen van het Havenmuseum en slaat rechtsaf naar de Witte de Withstraat, een multiculturele uitgaansstraat. Fietsliefhebbers stoppen nog even bij Simple Bike Store op de Rochussenstraat, een fietsenmaker en koffiebar in één. Via de Veerhaven kom je uit bij de Euromast, een leuke tussenstop voor wie geen hoogtevrees heeft. Vergeet, als je over de Westzeedijk fietst, niet een blik te werpen op historisch Delfshaven, een schaars vooroorlogs stukje Rotterdam. De grachten in het centrum van Schiedam zijn net zo’n een goede fotolocatie.
tekst

SS Rotterdam

Als je de Beneluxtunnel doorfietst, ben je de stad echt uit en doemen de eerste havenbedrijven al voor je op. Langs het pittoreske vissersdorpje Pernis trekken in de Eemen Waalhaven de schepen en ladingen zeecontainers aan je voorbij. Het groen van het Zuiderpark in Rotterdam Charlois is een welkome afwisseling. Trek gekregen? Stop bij een van de vele toko’s op de Dordtselaan of aan het Afrikaanderplein voor iets lekkers. Pauzeer je liever wat uitgebreider, fiets dan door naar Katendrecht, waar het voormalig cruise schip de SS Rotterdam ligt. Toegang tot het schip is gratis en je kunt er een hapje eten op het achterdek. Leuk aan deze route is dat er voor ieder wat wils is. De architectuurliefhebber kan zijn hart ophalen; wie van pittoresk houdt stopt in Delfshaven of het centrum van Schiedam. Plan je koffie- of lunchpauze voor de Beneluxtunnel of na het Zuiderpark: ertussen kom je weinig gelegenheden tegen.Tip: fiets door de Rotterdamse haven
Op een e-bike trap je van het hart van Rotterdam in dik 2 uur op je gemak door de grootste haven van Europa.
Fietsroute 115137 - Route Rotterdamse haven
39,78 km

Route Rotterdamse haven

Fietsroute 115137 | Zuid-Holland | Rotterdam | 39,78 km

Rotterdam is wereldberoemd om de haven, de grootste van Europa. Deze route leidt je langs Het Historisch Delfshaven, langs Schiedam en langs de indrukwekkende havens van Pernis.

Genoeg te zien in Rotterdam
De route start bij VVV Rotterdam.info. Vanuit hier fiets je richting de Leuvehaven. Via de Veerhaven en het Park bij de Euromast kom je bij het Historisch Delfhaven en Scheepswerf de Delft. De Euromast is zeker een bezoekje waard. Wereldstad Rotterdam laat zich graag van bovenaf bewonderen. Op 100 meter hoogte heb je een fantastisch panoramisch uitzicht van 360 graden over de stad en tot ver daarbuiten. 

Genieten bij de haven
Mooi om te bezoeken: het Jenevermuseum. Schiedam is dé jeneverstad van Nederland. Aan de Lange Haven in het centrum staat het Jenevermuseum. Een oud branderspand met werkende branderij werd in 1996 een museum. De vuren worden nog steeds opgestookt voor hun eigen moutwijnjenever, Old Schiedam, precies zoals 300 jaar geleden. Via de Waalhaven en het Zuiderpark fiets je terug naar de Kop van Zuid. Bij de laatste kilometer kom je aan bij het mooie cruiseship SS Rotterdam. Het is het grootste cruiseschip dat ooit in Nederland is gebouwd. Een unieke locatie voor ontbijt, lunch, diner, een overnachting of gewoon een kopje koffie.

De Erasmusbrug
De fietstocht eindigt aan de voet van de Erasmusbrug, het symbool van Rotterdam. Raak je niet uitgekeken op de haven dan is hier nog veel te zien en te doen. Van de exposities in Maritiem Museum, het Havenmuseum of de Rotterdam Port Experience tot een rondvaart met Spido. Vanuit de Erasmusbrug gaan we weer terug naar VVV Rotterdam.info, het startpunt van deze fietsroute.

Meer weten over de haven van Rotterdam? Lees hier dan verder.