Zomerkriebels op de fiets in Laag Holland

Een fietstocht organiseren voor meer dan 50 mensen op vrijdag de 13e. Dat klinkt als een recept voor eindeloze mislukkingen, maar zo ging het gelukkig niet tijdens het route.nl Live Event op 13 mei 2016 in Laag Holland. Een stralende zon aan de hemel, talloze lammetjes in de wei, gezellige kletspraatjes en brede glimlachen, dat is wat ik voornamelijk zag en hoorde om me heen tijdens het evenement.

Toch een beetje pech
De morgen begint ogenschijnlijk soepel op de dag van het Live Event. Ja, vooruit.. toen mijn wekker ging, draaide ik me het liefste nog een keer of twintig om maar voor de rest heb ik niks te klagen. Niemand heeft zich verslapen, alle spullen passen in de auto en hoe meer we in de buurt komen van Volendam, hoe zonniger het wordt. ‘Vrijdag de 13e? Daar heb ik nog helemaal niks van gemerkt’, denk ik bij mezelf, totdat het noodlot toeslaat bij collega’s. Een lekke band. We rijden alvast door naar Restaurant Pieterman, de startlocatie van de fietstocht, met twee auto’s en de lekke band van de andere auto kan gelukkig snel vervangen worden. Eerste probleem overleefd? Check!
alinea 1
Een kopje koffie bij Restaurant Pieterman
Waar begin je een fietstocht mee? Met een kopje koffie, natuurlijk. Ik heb het gevoel dat ik er al een halve dag op heb zitten. Koffie gaat er dus zeker wel in en zo denken alle deelnemers van het Live Event er ook over. Gelukkig staan de koffiekopjes al klaar bij Restaurant Pieterman. Hier ontvangen we alle fietsliefhebbers en al snel zit het zaaltje propvol met enthousiaste fietsers. Het is meteen duidelijk dat iedereen er zin in heeft. Als alle deelnemers er zijn stappen we dan ook zo snel mogelijk op de fiets. Tijd om te gaan! Het begint buiten al lekker warm te worden en volgens Nico, een van fietsers uit Noord-Holland, staat de wind zo dat we op het grootste gedeelte van de route wind in de rug hebben. Kijk, dat hoor ik nou graag!

"Op het grootste gedeelte van de route hebben we de wind in de rug."
De eerste activiteit die vandaag op het programma staat is een bezoekje aan de Experience Volendam. Dat is maar een klein stukje fietsen vanuit Restaurant Pieterman. Een goede gelegenheid om even te oefenen met mijn elektrische fiets, want daar heb ik nog nooit eerder op gereden. Deze fietsen hebben we gehuurd bij Ton Tweewielers en als ik afga op de bewonderende blikken van de fietsers om me heen zijn dit niet de minste fietsen. Ik moet eerlijk bekennen dat ik helemaal niets van elektrische fietsen af weet, maar het fietst in ieder geval heerlijk. Alsof iemand je steeds een duwtje in je rug geeft. Nu snap ik opeens waarom elektrische fietsen tegenwoordig zo populair zijn.


alinea 2Het Volendam van vroeger
Binnen in de Experience Volendam is een Volendams huis uit 1916 zo goed mogelijk gereconstrueerd. De eigenaar Wim laat dit huis tot leven komen met allerlei boeiende anekdotes. In een hoek van het zogenaamde huis vind je een ouderwetse bedstee die nogal klein oogt. “Je vraagt je misschien af hoe men vroeger kon slapen in zo’n kleine ruimte, maar rond 1916 waren de mensen een stuk kleiner dan nu. Dan moet je je ook nog eens bedenken dat men vroeger zittend sliep. De mensen geloofden in die tijd namelijk dat je gek werd van liggend slapen, omdat alle bloed dan naar je hoofd zou stijgen”, vertelt Wim terwijl alle fietsers met grote ogen om zich heen kijken. Wim vertelt ook dat de kinderen vroegen onder de bedstee sliepen in een kleine ruimte met deurtjes waar vroeger ook de aardappelen werden bewaard. Ik ben blij dat ik niet leefde in die tijd. Ik zou meteen last krijgen van claustrofobie als ik in zo’n kleine ruimte zou moeten slapen en van aardappelen houd ik ook niet. Mij niet gezien.

De watersnoodramp van 1916 is ook een thema dat uitvoerig wordt belicht bij de Experience. Iedereen krijgt een virtual reality bril en als je die bril op je hoofd zet kun je de watersnoodramp met eigen ogen beleven door middel van een 3D-filmpje over een visser uit Volendam. De gevolgen van de watersnoodramp worden goed duidelijk bij de Experience. Toch wel iets om in je achterhoofd te houden als je door een waterrijk gebied als Laag Holland fietst.

Bootje varen door Broek in Waterland
Het leven in een gebied vol water wordt nog eens extra toegelicht tijdens een boottochtje door Broek in Waterland, maar eerst is het tijd om naar Theetuin Overleek te fietsen. Onderweg maakt iedereen gezellig een praatje met elkaar. Ik merk al snel dat alle deelnemers een stuk geoefender zijn op de fiets dan ik. Wekelijkse fietstochten van meer dan 50 kilometer, daar draaien al deze fietsers hun hand niet voor om. “Als je ouder wordt, ga je vanzelf meer fietsen. Let maar op!”, krijg ik keer op keer te horen.
Bij Theetuin Overleek worden we verdeeld over een paar fluisterbootjes. We gaan een stukje varen door het prachtige Broek in Waterland met een heerlijke lunch aan boord met broodjes, een fruitsalade, huisgemaakte limonade en lekkere zoetigheden. Kapitein Ton bestuurt de grote fluisterboot en onderweg vertelt hij honderduit over het gebied waar we doorheen varen. Trilveen waar je op kunt springen alsof het een trampoline is, allerlei weidevogels, vee dat vroeger met bootjes van de ene plek naar de andere plek werd vervoerd en de buitensporige prijzen van de lieflijke houten huisjes in Marken, aan alles wordt aandacht besteed. “1 miljoen? Voor zulke kleine huisjes?”, brengt Wim uit Drenthe verbaasd uit als kapitein Ton een schatting doet van de prijzen van verschillende huizen in Broek in Waterland. Het dorpje is natuurlijk ontzettend charmant, maar zulke hoge prijzen wekken vooral verbazing op in ons bootje. Zeker als je je bedenkt dat je totaal geen privacy hebt met al die langsvarende bootjes. Zit je net lekker in je bikini in de zon, komt er opeens een vrachtlading toeristen langs gevaren. Ik bedank er vriendelijk voor.

Alinea 4
Vechten tegen de wind op de dijk
Als we weer op het vasteland staan in Broek in Waterland stappen we weer op de fiets. Ditmaal is het tijd om over de dijk naar het Paard van Marken te fietsen. Hier waait het bijna altijd en dat hebben we geweten. Alle fietsers hobbelen een voor een over het ongelijke paadje op weg naar de beroemde vuurtoren het Paard van Marken. Slechts een paar fietsers maken deze fietstocht op een gewone fiets en daar hebben ze nu wel spijt van. “Dat was een slechte besparing. De volgende keer ga ik gewoon voor elektrische fietsen”, lacht Martin uit Noord-Holland. Gelukkig zijn twee van mijn collega’s zo lief om hun elektrische fiets af te staan om zelf dan maar de zware tocht met een gewone fiets te maken. Maar het is het waard! De vuurtoren het Paard van Marken is zo mooi dat je de hobbelige weg ernaartoe meteen weer vergeet.

"Ik zie alleen maar blije gezichten en als ik naar het enthousiaste gepraat in de zaal luister heeft iedereen de tijd van zijn leven gehad."
Alinea 5
Met de veerboot van Marken naar Volendam
De vuurtoren is niet de enige bezienswaardigheid op Marken. De authentieke huisjes in het oude gedeelte van Marken zijn namelijk ook heel bijzonder om te zien. We stoppen kort bij het Hof van Marken voor een hapje en een drankje en daarna krijgen we een rondleiding van een plaatselijke gids die volgens traditie is uitgedost in klederdracht. Tijdens de rondleiding krijgen we allerlei leuke feitjes te horen over Marken. Wist je bijvoorbeeld dat de huisjes hier groen met zwart worden geschilderd omdat dit de goedkoopste kleuren verf waren vroeger? Ook leren we meer over de kledingdracht van Marken. “Bijna iedereen op Marken draagt tegenwoordig gewone kleren, hoor. Twee oude vrouwtjes zijn nog altijd in klederdracht, maar voor de rest wordt klederdracht voornamelijk bewaard voor speciale gelegenheden”, vertelt Adriana, onze gids. 


"De vuurtoren het Paard van Marken is zo mooi dat je de hobbelige weg ernaartoe meteen weer vergeet."

Na deze rondleiding is ons dagtochtje bijna ten einde gekomen. We lopen naar de kade van Marken, wachten op de veerboot en laten ons en onze fietsen vervolgens overzetten naar Volendam. Ondertussen heeft de zon zich teruggetrokken achter de wolken en de wind begint steeds harder te waaien. Een goed moment om de dag af te sluiten als je het mij vraagt, want het begint aardig koud te worden. We eindigen ons tochtje met een drankje bij Restaurant Pieterman om met z’n allen te proosten op een geweldige dag. Ik zie alleen maar blije gezichten en als ik naar het enthousiaste gepraat in de zaal luister heeft iedereen de tijd van zijn leven gehad. Zelfs de twee deelnemers die zelf uit de omgeving van Laag Holland komen, hebben nieuwe dingen ontdekt in dit gebied tijdens onze tocht. Het was absoluut voor herhaling vatbaar, dat is zeker. Op naar volgend jaar!

Datum: vrijdag 13 mei 2016
Tekst: Linda Milder


Fietstocht route.nl Live Event 2016

Fietsroute 345568 - Fietsen onder de zeespiegel in Laag Holland
35,90 km

Fietsen onder de zeespiegel in Laag Holland

Fietsroute 345568 | Noord-Holland | Volendam | 35,90 km

Deze route neemt je mee door Volendam, Monnickendam en het eiland Marken. Je fietst door de uitgestrekte polders van Laag Holland, het unieke oer-Hollandse landschap onder de zeespiegel.

Watersnood Waterland
Je begint de dag met een kopje koffie bij Restaurant Pieterman. Vanuit hier fiets je naar the Experience Volendam. Met een virtual realitybril kun je hier de watersnoodramp beleven die Waterland in 1916 trof. In Monnickendam kun je de historische binnenstad vol huizen uit de zeventiende en achttiende eeuw bewonderen: wauw!

Schiereiland Marken
De Waterlandse Zeedijk voert je vervolgens naar het pittoreske Marken. De Rond Marken Excursie leert je meer over de geschiedenis van dit schiereiland. Het Paard van Marken is een iconische vuurtoren uit 1839. Bij Bistro de Verkeerde Wereld geniet je even van een lekkere pauze. Ook kom je langs de Hof van Marken, een sfeervol hotel. Met het veerpont van de Volendam Marken Express keer je terug naar Volendam.

Tijdens het route.nl Live Event 2016 fietsten we deze route met een groep van zo'n 50 fietsers. Benieuwd geworden hoe dat was? Lees dan dit artikel.