Zandvoort aan Zee wordt meestal geassocieerd met het prachtige strand. Tijdens een fietstocht leer je het dorp van een andere, maar minstens net zo mooie kant kennen. Het Nationaal Park Zuid-Kennemerland aan de noordrand van Zandvoort aan Zee is een waar juweeltje om doorheen te fietsen. Fiets over het brede netwerk van verharde fietspaden en verwonder je over de unieke flora en fauna in dit prachtige natuurgebied. Vossen, Konikpaarden en zelfs Europese bizons zijn enkele bewoners die je in het gebied kunt vinden. Met de knooppunten die je langs de fietspaden vindt, kun je eenvoudig zelf een mooie route uitstippelen.

Door de centrale ligging van Zandvoort aan Zee kun je alle kanten op tijdens je fietstocht. Diverse indrukwekkende landgoederen en de stad Haarlem met haar historische centrum liggen om de hoek. In de lente kun je langs de Amsterdamse Waterleidingduinen richting de bollenstreek fietsen om je te vergapen aan de prachtige keur aan bloemen die de velden kleuren. Een bezoekje aan de Keukenhof kan dan natuurlijk niet ontbreken. Heerlijk uitwaaien kan natuurlijk ook. Fiets dan een stuk zuidwaarts langs de prachtige kust.

Fietsroute 335697 - Vissersroute
44,62 km

Vissersroute

Fietsroute 335697 | Noord-Holland | Zandvoort | 44,62 km

Op deze route kun je lekker uitwaaien langs de kust en je wordt meegenomen langs allerlei historische plekken rondom Zandvoort en Haarlem. Zandvoorter vissersvrouwen liepen vroeger met de door hun stoere mannen gevangen vis veelal blootsvoets naar de Vischmarkt in Haarlem. Hier probeerden ze de vis aan de man te brengen. Stap zelf op je fiets en verken dit authentieke gebied.

Deze fietsroute voert langs het Spaarne. Dit was vroeger al een belangrijke route voor de aanvoer van onder andere paling uit Spaarndam. Verder fiets je langs het visrijke meer de Mooie Nel en je fietst door Spaarndam. Dit dorp is beroemd vanwege de vele vissers die er woonden. Met de inpoldering van het IJ zijn deze vissers vertrokken en daarmee verdween ook ‘de walm van Balm’, de typerende lucht van de palingrokerijen.

Via het vlakke polderland fiets je naar het fraaie Landgoed Duin en Kruidberg. Dit was het vroegere jachtslot van Stadhouder Willem III. Via het mooie Nationaal Park Zuid-Kennemerland kom je bij het Bezoekerscentrum De Kennemerduinen. Hier is een schat aan informatie over dit mooie park beschikbaar. Het laatste deel van de route loopt evenwijdig aan de zee. Geniet van de frisse zeelucht en de vissersbootjes die je er ongetwijfeld zult zien.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van VVV Zandvoort.