De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen in Nederland nagelaten. Met name Gelderland werd zwaar getroffen, vooral in de laatste maanden voor de bevrijding. De regio Arnhem Nijmegen speelde toen een beslissende rol in de bevrijding van ons land. De geallieerden trokken tussen 1944 en 1945 namelijk van Normandië via Nijmegen naar Arnhem. Daar strandde de bevrijdingsactie op dramatische wijze bij de brug van Arnhem. 

De Slag om Arnhem

In september 1944 vond er in de omgeving van Nijmegen en Arnhem een grote luchtlandingsoperatie plaats onder de naam ‘Operatie Market Garden’ met als doel om het zuiden van Nederland te bevrijden. Dat plan slaagde tot in Nijmegen, maar in Arnhem lukte het de geallieerden niet om te winnen van de Duitsers. De Slag om Arnhem werd verloren door de geallieerden. Wil je meer weten over de Slag om Arnhem of een van de andere operaties van de geallieerden in het Zuiden van Gelderland? Maak dan eens een wandeling of een fietstocht langs bijzondere historische plekken of bezoek een museum dat in het teken staat van dit onderwerp.


Boeiende musea

Het Airborne Museum 'Hartenstein' in Oosterbeek staat volledig in het teken van de Slag om Arnhem. In de Airborne Experience in het museum treed je in de voetsporen van Britse parachutisten die op weg zijn naar Arnhem in september 1944 en je ervaart hoe het voelt om een gebied te bevrijden van bezetters. Zo leer je niet alleen over de Slag om Arnhem, maar je ervaart ook hoe het er toen aan toeging. In het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek kom je meer te weten over de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, de bezettingstijd en de bevrijding in heel Nederland. Filmbeelden, toespraken, muziek en nog veel meer dingen nemen je mee naar deze tijd in de geschiedenis.Op zoek naar verhalen uit het verleden

Tijdens een wandeling of een fietstocht in de omgeving van Arnhem en Nijmegen kun je ook meer te weten komen over de oorlog en de bevrijding. Volg bijvoorbeeld de Liberation routes. Deze routes volgen het pad van de geallieerden in het zuiden van Gelderland. Langs de routes vind je tal van luisterplekken in de vorm van keien. Hier kun je hoorspelen beluisteren die in het teken staan van de belevenissen van één of meerdere personen in de laatste oorlogsjaren. Door het stadscentrum van Arnhem en langs de ‘Brigde too far’ loopt de bewegwijzerde Freedom Trail Arnhem. Deze route neemt je mee langs 36 locaties in Arnhem die tijdens de oorlogsjaren een belangrijke rol speelden. 


Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van VVV Arnhem-Nijmegen.