De lente is pas echt begonnen als de bloemen uit de grond schieten op de velden van de Bollenstreek en deze regio weer verandert in één groot kleurrijk feest. Je hoeft maar één blik op de velden te werpen en dan komen de lentekriebels als vanzelf. Thuis kun je die lentekriebels opwekken en je huis een beetje opvrolijken met een bosje tulpen, maar voordat zo’n bosje bij je thuis belandt, moeten de bloemen een flinke reis afleggen vanaf de bloemenvelden.

Bloembollen oogsten

Je zou misschien verwachten dat de tulpen uit de Bollenstreek rechtstreeks van het veld worden gehaald en aan bloemisten worden verkocht, maar in werkelijkheid zitten daar nog allerlei stappen en flink wat tijd tussen. Het begint natuurlijk allemaal met het planten van de bloembollen in het najaar en daarna kunnen de voorbereidingen beginnen om de bloembollen een paar maanden later te oogsten. Midden in de bloeiperiode van de tulpen worden de bloemen van de steel afgehaald door de kwekers. Dit proces vindt meestal plaats in mei. Daarmee komt er een einde aan de kleurige bloemenzee op de velden, maar het zorgt er wel voor de bloembollen zich beter kunnen ontwikkelen. Ongeveer aan het einde van juni worden de bloembollen geoogst en vervolgens worden ze gedroogd en schoongemaakt. Daarna is het tijd voor het eerste reisje. Op naar de tulpenkwekerij!

Opbloeien in de kwekerij

In de kwekerij krijgen de tulpenbollen een ‘temperatuurbehandeling’ waarbij er een koude winterperiode wordt nagebootst. Tulpen hebben die kou nodig om uiteindelijk goed tot bloei te kunnen komen en verder kun je met deze behandeling ongeveer bepalen wanneer de bollen gaan bloeien. Daarna worden de bollen geplant in bakken water die speciaal zijn ontwikkeld voor de tulpenteelt en teruggeplaatst in de koelcel. De bloembollen wortelen ongeveer drie weken in de cel bij een temperatuur van 5 graden. Vervolgens komen de tulpen buiten de koelcel tot bloei in ongeveer drie weken tot een maand, waarna de bloemen geoogst kunnen worden. Reisje nummer twee naar de exporteur staat dan voor deur.


Van de bloemist naar jouw huis

De exporteur verkoopt de tulpen aan bloemenhandelaren in Nederland, maar ook in Europa en de rest van de wereld. Via die weg vinden de tulpen hun weg naar onder andere de bloemist bij jou om de hoek en de bloemenkraam op de markt waar jij je tulpen koopt. Uiteindelijk krijgen deze bloemen dan een mooi plekje bij jou in huis, zo’n anderhalf jaar nadat de bloembollen van deze tulpen werden geplant in de bollenstreek. Op die manier doen telers, kwekers, exporteurs en bloemisten hun best om jou dat heerlijke lentegevoel te bezorgen dat je krijgt van je eerste bos felgekleurde tulpen van het jaar.

Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Bollenstreek.