Kasteel Vorden is een waar sprookje tussen weelderige bossen, landbouwgronden en houtwallen ten oosten van het plaatsje Vorden in de Achterhoek. Vanaf de zichtlaan heb je al van mijlenver een prachtig uitzicht over het kasteel, maar pas van dichtbij kun je het kasteel in haar volle glorie aanschouwen. Het kasteel heeft alles wat je je maar kunt wensen: een slotgracht met een houten brug, een torenkamer en een ommuurd voorplein met een ophaalbrug.

Historie

Het bouwjaar van oude kastelen is vaak moeilijk te achterhalen. Kasteel Vorden werd voor het eerst genoemd in een koopakte uit 1315, maar het werd waarschijnlijk al in de 13 eeuw gebouwd. Dit middeleeuwse kasteel was heel anders dan het tegenwoordige kasteel. Het grootste gedeelte van het huidige kasteel werd namelijk gebouwd in de 16e eeuw. De vierkante toren die er nu nog staat is een van de weinige delen van het kasteel die daadwerkelijk uit de middeleeuwen stamt. In de loop van de 19e eeuw werd het kasteel omgebouwd tot een landhuis. Men had toen niet langer een kasteel nodig om zich te verdedigen tegen indringers.

Van familie naar familie

Tot ongeveer 1405 was kasteel Vorden in handen van de familie Van Vorden. Daarna werd de familie Hackfort de eigenaar van het kasteel tot het midden van de 16e eeuw. Vervolgens ging het kasteel door overerving van de ene familie naar de andere familie. De familiewapens van de verschillende eigenaren vind je nog terug binnen in het kasteel. Kijk maar eens naar de hoeken van het plafond in de hal als je een bezoekje breng aan kasteel Vorden. Je ziet de boeiende historie van het kasteel werkelijk overal terug. Dat moet je gewoon met eigen ogen zien.
image

Fietsroute langs Acht Kastelen in Vorden

Fietsroute 336242 - Acht kastelen
52,97 km

Fietsroute 336242 | Gelderland |Bronckhorst | 52,97 km

Over Vorden en haar trots
Vorden is ontstaan aan een beek bij een doorwaadbare plaats; een ‘voorde’. In de middeleeuwen vestigen zich meerdere vooraanstaande families in en rond het dorp. Dankzij deze adellijke families kent Vorden nu een geweldige rijkdom aan landgoederen in haar omgeving. Landgoederen vol kleurige rododendrons, romantische doorkijkjes en schitterende tuinen. Vorden is met recht trots op haar titel ‘Achtkastelendorp’.

Hackfort
Alleen de twee robuuste torens herinneren nog aan de burcht die in de 14e eeuw gebouwd werd, maar helaas in de 16e eeuw is verwoest door Spaanse troepen. Nu is Hackfort een statig landhuis dat in de lente omzoomd is door witte bosanemonen; een typische stinsenplant. Stins is Fries voor ‘stenen huis’. Wanneer je vroeger een stenen huis bezat, dan was je rijk. De bewoners van deze ‘stinsen’ wilden zich maar al te graag onderscheiden van de doorsneeburger. Voor hun tuinen haalden ze daarom planten uit Zuid-Europa. Voornamelijk sneeuwklokjes, anemonen, krokussen en wilde hyacinten.

Het varken van den Wildenborch
In 1490 wordt de roofridderburcht Den Wildenborch belegerd door boze Deventenaren. Rond het kasteel zitten honderden soldaten zich te vervelen. Het lukt ze maar niet om het kasteel in te nemen. Een nieuwe strategie wordt ingezet: belegeren en uithongeren. Maar de kasteelheer lijkt niet onder de indruk: week in week uit krijst er dagelijks een varken. En zolang er varkens zijn, is er voorraad, toch? In het kasteel is iedereen uitgehongerd, want alle voedsel is allang op. Op dat ene varken na dat dient om de soldaten voor de gek te houden. En met resultaat: de soldaten geven uiteindelijk op!

De Achterhoek is bij uitstek een prachtige regio voor fietsers en wandelaars. Verken deze mooie regio per fiets of te voet op een bijzondere manier: met je smartphone. Met de AbelLife app kun je genieten van interessante anekdotes, filmpjes, foto’s en leuke tips voor onderweg. De app wijst je de weg en verder kom je onderweg meer te weten over historische bezienswaardigheden, de natuur om je heen en leuke horeca-adresjes in de buurt.
Wil je dat wel eens proberen?
Download dan de AbelLife app en download een losse route of schaf een routeboekje aan bij een van de VVV’s in de Achterhoek en maak gebruik van de vouchercode voorin het boekje. Meer informatie vindt je op www.achterhoek.nl/routes of op www.abellife.nl
Tekst: Linda Milder