Het Brugse Ommeland, gelegen in de regio West-Vlaanderen, omringt de Werelderfgoedstad Brugge met eindeloos veel groene gebieden. Ga lekker op pad door deze natuurrijke omgeving en maak kennis met de eeuwenoude kastelen en abdijen die hier verstopt liggen in de bossen. Wij hebben 12 mooie kastelen en abdijen voor je uitgezocht die je echt niet mag missen.

1.

Kasteel van Loppem en Doolhof 

Het kasteel van Loppem is een echt pareltje met een uitgestrekt Engels landschapspark eromheen. Het kasteel stamt uit de 19e eeuw en het is mooi voorbeeld van neogotische totaalkunst. Het is het enige Belgische kasteel waarvan zowel de buiten- als de binnenkant in oorspronkelijke staat bewaard is gebleven. In 1918 bevond het hoofdkwartier van het Belgische leger en de ‘Regering van Loppem’ zich in dit kasteel. Naast het kasteel vind je een eeuwenoud doolhof uit 1873. Het kasteelpark is vrij toegankelijk en ook in het kasteel kun je een kijkje nemen, dus maak wat tijd vrij om hier rond te snuffelen.

2.

Kasteel Bulskampveld 

Het Kasteel Bulskampveld is een prachtig gerenoveerd kasteel dat is gelegen op het provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld. Breng een bezoekje aan de benedenverdieping van het kasteel en kom te weten wat er allemaal te beleven en te zien valt op het domein. Met kaarten, natuurgidsjes en microscopen kun je zelf op onderzoek gaan. Een verdieping hoger kun je je eventjes in een andere wereld wanen in de salons van de kasteelheer. Er valt kortom genoeg te ontdekken in Kasteel Bulskampveld. Verder kun je heerlijk wandelen en fietsen door het provinciedomein om het kasteel heen of breng eens een bezoekje aan de Kruidentuin.

3.

Kasteel Wijnendale

Op een paar kilometer afstand van de Torhoutse binnenstad vind je kasteel Wijnendale. Dit kasteel is het perfecte vertrekpunt om de wijde bosrijke omgeving van het kasteel te verkennen. In deze omgeving galoppeerde Maria van Bourgondië vroeger rond, Keizer Karel doodde hier zijn tijd terwijl hij het schip richting Spanje in Vlissingen op zich liet wachten en Leopold III leidde de Koningskwestie hier in. Ondanks al die vaderlandse geschiedenis blijft dit goed geconserveerde waterslot bovenal het thuis van Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele en zijn familie. Elke zaal van het museum belicht een bepaalde periode uit de rijke geschiedenis van het kasteel. Kinderen kunnen op pad met Robbie's Spookjesspeurtocht.

4.

Abdij Ten Putte

De schilderachtige Abdij Ten Putte is gebouwd op de plek waar de heilige Godelieve werd vermoord in het jaar 1070. De abdij trekt jaarlijks veel bedevaarders die onder andere een bezoekje willen brengen aan de koepelkapel met een put met miraculeus water. Ook als je niet gelovig bent is deze abdij een bezoekje waard, al is het maar om de mooie architectuur te bewonderen. Neem een kijkje in de kerk, de devotiekapel, het kraaikapelletje, de gevangenis of het Sint-Godelievemuseum en kijk je ogen uit. Slenter daarna lekker rond over de abdijsite en maak kennis met de bewogen geschiedenis van de abdij.

5.

Kasteel Beisbroek

Kasteel Beisbroek werd in 1830 gebouwd op het groendomein Beisbroek. Tegenwoordig is het Natuurcentrum en de Volkssterrenwacht gevestigd in dit mooie bouwwerk. Breng een bezoekje aan dit kasteel om meer te leren over de natuur in de omgeving en de sterren in de lucht. In het omliggende groene park van 98 hectare kun je heerlijk rondwandelen. Dit domein bestaat al sinds de 7e eeuw en het behoorde vroeger tot het kroondomein Snellegem. Door de eeuwen heen is het domein in handen geweest van verschillende eigenaren. Sinds 1976 is dit een publiek stadsdomein dat toegankelijk is voor iedereen.

6.

Sint-Andriesabdij Site Zevenkerken

Op de plek van de huidige parochiekerk werd er al in 1100 een abdij gesticht. De nieuwe Sint-Andriesabdij van Zevenkerken werd hier vlakbij gebouwd in 1898, ruim een eeuw later. Sinds 1910 is er ook een abdijschool verbonden aan deze abdij. Naast de abdij vind je hier ook 50 hectare bossen, een watermolenvijver en het Bijbelhuis met een belevingsmuseum erbij. Door de weelderige bossen kun je heerlijke wandelingen maken en in de abdijshop kun je terecht voor een bijzonder religieus souvenirtje. Neem daarna een kijkje bij het museum om je dag compleet te maken.

7.

Priorij Onze Lieve Vrouw van Bethanië

In het natuurschoon in de buurt van Loppem vind je de neoromaanse gebouwen van de Priorij van O.L.Vrouw van Bethanië. De Brugse architect heeft zich bij het ontwerp van dit klooster laten inspireren door Italiaanse basilieken en dan met name door de St.-Laurentius-buiten-de-muren en San Miniato. De bouw van dit klooster werd gestart in 1924 en ook nu wonen er nog zuster in deze priorij. De zusters volgen de regels van Benedictus en ze zijn vooral actief in de missionering. Het klooster biedt verder onderdak als internaat aan de meisjes van de nabijgelegen abdijschool van Zevenkerken.

8.

Kasteel Ravenhof

In het centrum van Torhout kun je een bezoekje brengen aan het kasteel Ravenhof. Het museum Torhouts Aardewerk is ondergebracht in dit omwalde kasteel, te midden van een betoverende Engelse landschapstuin. Het kasteel is nog gedeeltelijk ingericht met authentiek meubilair en wandtapijten en verder vind je hier de Stedelijke Gildekamer, waarin de eeuwenoude ereplaten van de handbooggild Sint-Sebastiaan worden tentoongesteld. Het is niet bekend wanneer dit kasteel precies werd gebouwd. Sommigen vermoeden zelfs dat het kasteel dateert van voor stichting van de stad.

9.

Kasteeldomein Tillegem

In de bosrijke omgeving tussen de Torhoutse Steenweg en de Tillegem- en Wittemolenstraat vind je het Kasteeldomein Tillegem. Wanneer dit landgoed precies werd gesticht is niet bekend, maar in de dertiende eeuw maakte het deel uit van de bezittingen van het huis van Voormezele. Sindsdien is het kasteel overgaan van de ene naar de andere eigenaar. Sinds 1980 is het kasteel en het landgoed eromheen in handen van het provinciebestuur van West-Vlaanderen. Rondom het kasteel vind je het Tillegembos waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Het kasteel is niet toegankelijk.

10.

Abdijschuur Ter Doest

Abdij Ter Doest is een voormalige Cisterciënzerabdij waarvan nu alleen nog maar de imposante gotische schuur en een deel van de abdijhoeve te bewonderen valt. De rest van de abdij is verloren gegaan door de eeuwen heen. De duiventoren en de monumentale toegangspoort uit de 17e eeuw zijn twee delen van de abdijhoeve die bewaard zijn gebleven. De oorspronkelijk abdij werd gebouwd in de 12e eeuw en de abdijschuur stamt uit de 14e eeuw. Tot 1711 was de abdijschuur bedekt met stro, maar daarna werd het dak van de schuur hernieuwd met rode dakpannen. In de omgeving van deze abdijschuur kun je heerlijk wandelen in Lissewege en over de abdijsite.

11.

Kasteel d'Aertrycke

Dit 19e-eeuwse kasteel in eclectische neo-Vlaamse-renaissance stijl is een echte blikvanger. Als je vanaf de ingang van dit landgoed naar het kasteel wandelt, passeer je aan de linkerkant de vroegere woning van de tuinier die prachtig bij het kasteel past. Aan de rechterkant, op een schiereiland bij de kasteelvijver, vind je nog een paviljoen dat bij het kasteel hoort. Rondom het kasteel vind je een romantische tuin met weiden en weelderige bossen. In de volksmond wordt dit ook wel het De Maeres kasteel genoemd, omdat het tussen 1868 en 1871 werd gebouwd in opdracht van August de Maere.

12.

Kasteel Ryckevelde

Ooit was Kasteel Ryckevelde slechts een versterkte hoeve, maar sinds het begin van de 20e eeuw vind je hier een prachtig kasteel in neogotische stijl. De oude hoeve is nog terug te vinden op steenworp afstand van het huidige kasteel. Het kasteel is gelegen op een domein van zo’n 180 hectare met onder andere deels beschermde bossen en een militair domein. Naast het kasteel en de oude hoeve vind je op dit domein ook het restant van een oud kasteel en een herenwoning. Fietsen en wandelen kan hier goed langs de voormalige spoorlijn die vroeger van Brugge naar Eeklo liep.


Meer weten over het Brugse Ommeland en andere plekken in de regio Westtoer


Gerelateerde artikelen

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Brugse Ommeland.