Mechelen heeft een prachtige historische binnenstad waar de interessante verhalen voor het oprapen liggen. Maak een mooi tochtje door de stad en ontdek prachtige eeuwenoude bouwwerken en andere bijzondere plekjes. Geen idee waar je moet beginnen met al dat moois? Neem dan eens een kijkje in dit lijstje met de 10 mooiste bezienswaardigheden van de kunststad Mechelen.

1.

Sint-Romboutstoren

Geniet van het prachtige uitzicht over Mechelen vanaf de Sint-Romboutstoren. Een bezoekje aan een stad is nu eenmaal niet compleet zonder het beklimmen van een toren om alle moois van boven te bewonderen. In elke torenkamer valt iets te ontdekken zoals een werkend torenuurwerk en twee beiaarden. Zo ben je niet alleen actief bezig, maar leer je ook nog eens allerlei dingen over Mechelen. De Sint-Romboutstoren stamt uit 1452 en behoort tot het werelderfgoed van UNESCO.

2.

Kazerne Dossin

Kazerne Dossin is een museum en een documentatiecentrum over de Holocaust en over mensenrechten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kazerne gebruikt om Belgische en Noord-Franse Joden en Zigeuners te verzamelen voordat ze gedeporteerd werden. In 2012 werd er een museum geopend in deze kazerne om extra aandacht te geven aan thema’s als racisme, uitsluiting en mensenrechten. Deze thema’s worden belicht aan de hand van tentoonstellingen over vroeger en nu.

3.

Paleis van Margareta van Oostenrijk

Midden in het centrum van Mechelen vind je het prachtige paleis van Margareta van Oostenrijk. Dit paleis was het eerste renaissancegebouw in de Lage Landen. Margareta van Oostenrijk was de landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden tussen 1507 en 1530 en zij gebruikte dit paleis als haar woonhuis. Aan het hof van deze landvoogdes bloeiden de kunst en de wetenschap. Er verbleven ook regelmatig belangrijke kunstenaars en filosofen in het paleis. Dat heeft weer invloed gehad op de historie van Mechelen. De tuin van het paleis is iedere dag geopend. Neem hier zeker eens een kijkje. 

4.

Groot Begijnhof

Het Groot Begijnhof van Mechelen staat op de lijst met werelderfgoederen van UNESCO. Het spreekt voor zich dat deze bezienswaardigheid een bezoekje waard is. Het Begijnhof stamt uit de 13e eeuw. Destijds werden de huisjes van het begijnhof bewoond door vrouwelijke gelovigen die hun leven wilden wijden aan de kerk. Deze begijnen vormden samen een soort gemeenschap in de buurt van de Begijnhofkerk. De laatste decennia zijn de huizen privébezit geworden en opgeknapt door verschillende inwoners van Mechelen. Struin hier lekker rond en geniet van de mooie omgeving.

5.

Brouwerij Het Anker

Brouwerij Het Anker stamt uit 1369 en daarmee is het een van de oudste brouwerijen van heel België. Deze brouwerij is ontstaan bij het Mechelse begijnhof en de begijnen waren verantwoordelijk voor het brouwen van bier. Het beroemdste bier dat bij Brouwerij Het Anker wordt gebrouwen is Gouden Carolus Classic. Dit bier was eeuwen geleden al geliefd bij Keizer Karel. Daarnaast wordt er nog een tiental andere bieren gemaakt bij Het Anker. Breng een bezoekje aan de brouwerij en volg een rondleiding en snuffel dan meteen even rond bij het brouwerijwinkeltje. Een echte aanrader voor bierliefhebbers!

6.

De Binnendijle

De Dijle is een prachtige rivier die dwars door Mechelen heen stroomt. Stap aan boord van een bootje en maak een prachtig tochtje over de levensader van Mechelen. Al varend leer je meer over de bezienswaardigheden langs de kant van de rivier en verder vertelt de gids aan boord je allerlei leuke verhalen en weetjes over de Mechelse geschiedenis. Ontdek Mechelen vanaf het water en kijk je ogen uit. 

7.

Speelgoedmuseum

Het Speelgoedmuseum van Mechelen heeft een van de grootste speelgoedcollecties van heel Europa. Je vindt er speelgoed van overal ter wereld van vroeger, maar ook van nu. Breng een bezoekje aan dit museum, bekijk al het speelgoed en speel leuke spelletjes. Leuk voor de kinderen en heerlijk nostalgisch als je wat ouder bent.

8.

Historische Kerken

In Mechelen vind je maar liefst acht historische kerken, die allemaal de moeite van het bekijken waard zijn: de Sint-Romboutskathedraal, de Begijnhofkerk, de Onze-Lieve-Vrouw van Leliëndaalkerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Over-De-Dijlekerk, de Onze-Lieve-Vrouw-Van-Hanswijkbasiliek, de Sint-Janskerk, de Sint-Katelijkekerk en de Sint-Pieter-en-Paulkerk. Het is dan ook niet gek dat Mechelen wel eens dé kerkenstad van Vlaanderen wordt genoemd. Je kunt een kijkje nemen bij vier gotische en vier barokke kerken. Deze kerken zijn gebouwd tussen de 13e en de 17e eeuw en ze bevinden zich op loopafstand van elkaar. Maak een tochtje langs deze kerken en bewonder deze architectonische hoogstandjes.

9.

Wintertuin Ursulinen

De Wintertuin Ursulinen is gelegen bij het Ursulinenklooster. Vroeger vormde deze tuin de ontvangstplek voor ouders van de meisjes die op het pensionaat zaten dat destijds gevestigd was in het klooster. De wintertuin werd in 1900 aangelegd met een kleurrijke glas-in-loodkoepel in de art nouveaustijl. Breng een bezoekje aan de wintertuin en laat je betoveren door het spel van licht en kleur en de flora en fauna die is afgebeeld in het glaswerk. Verder groeien er allerlei planten en bloemen in deze tuin.

10.

Dijlepad

Het Dijlepad neemt je mee langs de rivier de Dijle en zelfs een stukje over de Dijle. Een deel van dit pad drijft namelijk op het water. Verder wandel je langs de Haverwerf en de Kruidtuin. Slenter hier lekker rond en bekijk Mechelen vanuit een andere perspectief. Op het water naast dit pad vind je allerlei watervogels.

Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Visit Mechelen.