Meer dan 2000 jaar geleden behoorde een gedeelte van Nederland tot het Romeinse rijk. De Rijn vormde destijds de grens tussen het georganiseerde Romeinse rijk in het zuiden en het gebied in het noorden waar de Germanen leefden. In het deel van Nederland waar de Romeinen regeerden werden nederzettingen gesticht en verder werden er allerlei bouwwerken en wegen aangelegd. Sporen van deze infrastructuur zijn nu nog terug te vinden in onder andere het Land van Cuijk.

Alinea 1

Een handelsweg langs de Maas

Goede wegen waren erg belangrijk in de Romeinse tijd. Hierover konden onder andere handelaren, maar ook soldaten zich gemakkelijk te voet verplaatsen. Tussen Nijmegen en Maastricht vond je in de Romeinse tijd een lange en drukke weg die de loop van de Maas volgde. Vanuit Nijmegen liep deze weg bijna in een rechte lijn naar Cuijk, destijds Ceuclum genaamd. Ceuclum werd rond het jaar 50 gesticht op een hoger gelegen stuk land bij de Maas. Hier lag destijds een houten fort met een omwalling en grachten eromheen en een bijbehorende nederzetting voor burgers.

Naar de andere kant van het water

Ter hoogte van Cuijk stak de Romeinse weg de Maas over via een brug. Deze brug van steen en hout werd gebouwd in het laatste gedeelte van de Romeinse tijd. Aan de hand van overblijfselen die door vissers en duikers uit het water zijn gehaald is gereconstrueerd waar deze brug precies lag. Voordat de brug werd gebouwd staken de Romeinen de Maas over op een doorwaadbare plek bij Mook in de buurt. Tegenwoordig zie je niets meer van de Romeinse brug in het landschap bij Cuijk
Alinea 3

Verder naar het zuiden

Vanuit Cuijk loopt de weg verder door verschillende plaatsjes naar Boxmeer, Vierlingsbeek, Maashees en verder naar het zuiden van Limburg. In de 19e eeuw werd grotendeels vastgesteld hoe de Romeinse weg waarschijnlijk heeft gelopen. Zo werden er akkers aangetroffen langs de Maas waarop gewassen slechter groeiden dan in de akkers eromheen. Uit onderzoeken en bodemvondsten bleek dat deze plekken ooit deel uitmaakten va de Romeinse weg.

Historische overblijfselen

Waar de Romeinse weg liep is dus voor het grootste gedeelte vastgesteld, maar hoe de weg er precies uitzag is een stuk moeilijk te bepalen. Waarschijnlijk bestonden grote delen van de weg uit grind. Alleen op plekken met een stevige bodem was er waarschijnlijk geen wegbedekking. Alle overblijfselen van de Romeinse weg en andere bouwwerken langs deze route zijn bijna helemaal verdwenen. Hier en daar zie je nog wat sporen uit het verleden, maar dan moet je goed weten waar je moet kijken.

Alinea 5

Via Valentiniana

In het Land van Cuijk is een deel van de Romeinse weg te volgen op de fiets. Langs deze fietsroute met de naam Via Valentiniana vind je informatieborden over hoe het er op de desbetreffende plek uitzag in de Romeinse tijd. Dat maakt het al een stuk makkelijker om historische plekjes te herkennen. Ben je hierna nog niet klaar met spoorzoeken? Dan kun je ook een gedeelte van de Via Belgica volgen, een Romeinse handelsroute die vroeger onder andere door Zuid-Limburg liep.



Route-suggesties

Fietsroute 761512 - Romeinse sporen op de Via Valentiniana
29,84 km

Romeinse sporen op de Via Valentiniana

Fietsroute 761512 | Noord-Brabant | Cuijk | 29,84 km

In de Romeinse tijd liep er een drukke verkeersroute langs de Maas. Deze fietstocht met de naam Via Valentiniana neemt je mee over een gedeelte van deze Romeinse weg. Onderweg kom je meer te weten over de geschiedenis van deze weg en verder kun je genieten van het mooie landschap.

Van Cuijk naar Vierlingsbeek
Het startpunt van deze route ligt in Cuijk. Ten noorden van Ceuclum, het huidige Cuijk, liep de Romeinse weg vroeger van Tongeren naar Nijmegen via het Maasheggengebied. Vervolgens liep de weg verder naar Cuijk, Boxmeer en Vierlingsbeek. Bij Cuijk stak de weg de Maas over via een Romeinse brug. Tijdens deze fietstocht verken je het gebied ten zuiden van Cuijk. Aan de Romeinse vaandels, helmen en informatieborden langs de route merk je welk gedeelte van deze route vroeger deel uitmaakte van de Romeinse weg. Op de informatieborden vind je meer informatie over hoe bepaalde plekken zoals Boxmeer er in de Romeinse tijd uitzagen.

Sporen uit de Romeinse tijd
Breng een bezoekje aan Museum Ceuclum om een nog beter beeld te krijgen van hoe deze omgeving eruitzag in de Romeinse tijd. Je vindt hier namelijk maquettes van verschillende bouwwerken en voorwerpen uit deze tijd. Verder kun je onderweg neerstrijken bij t Veerhuis en 't Genot Ambachtelijk Pannenkoekenrestaurant voor een lekker hapje en een drankje.

Keizer Valentinianus
De Via Valentiniana is vernoemd naar de Romeinse Keizer Valentinianus. Hij besteedde veel tijd aan de infrastructuur in de tijd dat hij regeerde. Zo liet hij onder andere de weg langs de Maas aanleggen. De Keizer heeft de omgeving van Cuijk waarschijnlijk in 368 na Chr. Bezocht om de weg te bekijken. Je treedt op deze route kortom in de voetsporen van de keizer.

Meer lezen over de Via Valentiniana en de Romeinse sporen in het Land van Cuijk? Neem dan hier een kijkje.

Tekst: Linda Milder
Fotografie: Land van Cuijk

 

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Land van Cuijk.