Als je een tripje naar een stad in Noord-Holland wilt maken dan denk je misschien al snel aan Amsterdam, maar er valt veel meer te ontdekken in deze omgeving. Een stukje ten noorden van Amsterdam vind je bijvoorbeeld Zaandam, een historische stad vol mooie bezienswaardigheden en leuke adresjes die het ontdekken waard zijn. Met deze tips vind je de leukste plekjes in en rondom Zaandam.

Alinea 1

Eerst een kopje koffie

Een dag kan natuurlijk niet beginnen zonder een lekker kopje koffie. Midden in het centrum van Zaandam vind je De Koffiezaak Zaandam. Deze moderne espressobar is een oase van rust in het hart van de stad met een industriële, maar toch gezellige uitstraling. Ben je niet zo’n fan van koffie? Dan kun je hier ook genieten van een lekker kopje thee of een vers sapje met iets lekkers erbij. 

De Koffiezaak Zaandam – Dam 12, 1506 BD, Zaandam

Lokale Zaanse lekkernijen shoppen

Vanuit De Koffiezaak loop je zo de winkelstraten van Zaandam in. In het stadshart vind je steeds meer leuke winkels waar je naar hartenlust rond kunt winkelen. Je vindt er de bekende grote ketens, maar ook authentieke kleine zaakjes. Snuffel ook vooral even rond in een van de vele delicatessewinkeltjes waar echte Zaanse lekkernijen worden verkocht. Wat dacht je bijvoorbeeld van Zaanse sambal, bier van lokale brouwerijen of Zaanse chocolade uit de chocoladefabriek De Euforij? Leuk om mee naar huis te nemen als smakelijk souvenir.


Alinea 2

Op de fiets langs historische fabriekspanden

Vroeger kwamen ontzettend veel etenswaren uit fabrieken in Zaandam zoals chocolade van Verkade, maïzena en macaroni van Honig, toverrijst van Lassie en nog veel meer. De stad stond dan ook bekend als ‘de provisiekast van Nederland’. Huur een fiets of neem je eigen fiets mee en maak een tochtje langs de historische fabriekspanden in Zaandam. Sommige fabrieken zijn nog steeds in bedrijf zoals de chocoladefabriek De Euforij, maar veel andere fabrieken hebben een andere bestemming gekregen. Als je hier rondfietst komen de vleugen cacao en andere etensgeuren je af en toe tegemoet. 

Verkadefabriek Zaandam – Westzijde 174a, 1506 EK, Zaandam
Fabriek De Euforij Chocolade – Zaandijkerweg 1, 1521 AX, Wormerveer

Tijd voor een pauze

Trek gekregen van al die etensgeuren om je heen? Dan is het tijd voor een pauze. Bij Eetcafé de Toog in het dorpje Koog aan de Zaan kun je ontspannen lunchen op het terras aan de Zaan. De uitgebreide lunch- en dinerkaart heeft voor ieder wat wils.

Eetcafé de Toog – Zuideinde 50, 1541 CE, Koog aan de Zaan


Alinea 3

De Zaanse Schans

Als je in Zaandam bent, mag een bezoekje aan de toeristische trekpleisters de Zaanse Schans natuurlijk niet ontbreken. Bewonder de historische molens en andere houten gebouwen die hier worden bewaard als historisch erfgoed én neem een kijkje bij het Zaans Museum en de Verkade Experience. De geschiedenis van de chocolade en koekjes van Verkade komt tot leven in dit museum met leuke tentoonstellingen. 

Zaans Museum en Verkade Experience – Schansend 7, 1509 AW, Zaandam

Alinea 4

Het Hembrugterrein

Vanaf de Zaanse Schans fiets je dwars door Zaandam naar het Hembrugterrein in het zuiden van de stad. Vroeger was dit een geheim militair industriegebied met een wapen- en munitiefabriek, maar tegenwoordig vind je hier verschillende leuke bedrijven en ondernemers. Je vindt hier onder andere het bedrijf Coco Conserven. In deze kleine conservenfabriek worden smaakvolle gerechten gemaakt en ingeblikt zodat het lang bewaard kan blijven. Zo probeert Coco Conserven de voedselverspilling op eigen creatieve wijze tegen te gaan. Op het Hembrugterrein kun je verder terecht voor een diner bij het moderne Lab-44  of struin over de Yada Yada market heen en geniet van allerlei hapjes bij de vele kraampjes. 

Lab-44 – Middenweg 44, 1506 PP, Zaandam
Yada Yada Market – Grote Hulzen 42, 1506 RH Zaandam

Nog geen genoeg gekregen van deze omgeving? Zoek dan een comfortabel hotel in Zaandam of een eindje verder in Amsterdam uit en blijf nog wat langer. 
Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Bureau Toerisme Laag Holland.