Groningen is een bruisende stad met veel gezichten in het Noorden van het land. Leuke plekjes om neer te strijken voor een hapje en een drankje, comfortabele hotels, bezienswaardigheden die je niet mag missen en nog veel meer, je vindt het hier allemaal. Wij hebben 5 dingen voor je verzameld die je gedaan moet hebben als je een dagje doorbrengt in Groningen. Maak kennis met de mooiste plekjes van Groningen en de gezellige sfeer die overal hangt in deze stad.

Alinea 1

Naar Groningen wandelen met het Pieterpad

Groningen is de stad bij uitstek voor wandelliefhebbers. Deze stad ligt namelijk aan de rand van het Pieterpad, de bekendste langeafstandswandeling van Nederland. De eerste etappe van het Pieterpad neemt je mee vanuit Pieterburen naar Winsum en de tweede etappe neem je verder mee naar Groningen. Wandel deze etappes achter elkaar of verspreid de etappes over twee dagen en trek daarna een dagje uit om de stad Groningen te verkennen. Martini Hotel Groningen vormt de perfecte uitvalsbasis hiervoor, want de tweede etappe van het Pieterpad eindigt hier. Blijf logeren in dit comfortabele hotel na een dag op je wandelschoenen om wat nieuwe energie op te doen en geniet de volgende morgen van een uitgebreid ontbijt voordat je eropuit gaat in Groningen.

Martini Hotel – Gedempte Zuiderdiep 8, Groningen

Groningen vanaf grote hoogte

De eerste stop tijdens je dagje Groningen is het bouwwerk waar deze stad bekend om staat: de Martinitoren. De inwoners van Groningen verwijzen naar dit bouwwerk met de bijnaam ‘d’Olle Grieze’ en verder is deze toren het symbool van de stad. Het is even een klimmetje naar de top van deze 97 meter hoge toren, maar het prachtige uitzicht over Groningen dat je daar voor terug krijgt is het meer dan waard. Bij de Martinitoren vind je ook de Martinikerk, een mooi kerkgebouw met een geschiedenis die teruggaat tot 1220. Als de kerk geopend is kun je hier boeiende rondleidingen volgen.

Martinitoren – Martinikerkhof 1, Groningen


Alinea 2

Cultuur snuiven in het Groninger Museum

Vervolgens zet je koers naar het Groninger Museum bij het Verbindingskanaal. Kunst-, design- en geschiedenisliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen bij de steeds wisselende tentoonstellingen. Van de buitenkant is dit museum ook een plaatje. Het museum geldt als één van de hoogtepunten van het postmodernisme met gekke vormen, felle kleuren en drukke patronen. Neem hier dus zeker even een kijkje. Het museum is op het water van het kanaal gebouwd en het verbindt het stationsgebied met de historische binnenstad van Groningen. Trek gekregen van al dat cultureel verantwoord bezig zijn? Dan kun je terecht in het restaurant in het museum voor een smakelijke lunch.

Groninger Museum - Museumeiland 1, Groningen

Bewonder de historische binnenstad

Breng daarna een bezoekje aan de Vismarkt. Rondom de Vismarkt liggen verschillende historische gebouwen zoals een kleurrijk winkelhuis uit 1840 en een huis waarvan de historie helemaal teruggaat naar de 13e eeuw. Verder vind je hier de Der Aa-Kerk, een mooie kerk die werd gebouwd rond 1200. In de binnenstad van Groningen vind je ook verschillende lieflijke hofjes rondom gasthuizen. Deze hofjes werden gebouwd door rijke families die zich het lot aantrokken van zieken, armen en ouderen. Je vindt deze hofjes onder andere aan de Peperstraat en de Pelsterstraat. Kun je maar geen genoeg krijgen van Groningen? Dan kun je in de binnenstad ook heerlijk winkelen. De Kromme Elleboog middenin Groningen werd in 2016 zelfs uitgeroepen tot ‘Leukste winkelstraat van Nederland 2016’. Laat je bankpas maar wapperen hier!

Der Aa-kerk - Akerkhof 2, Groningen


Alinea 3

Laat je in de watten leggen

Sluit een gezellige dag in Groningen af bij Apollo Hotel Groningen met een overheerlijk diner. Strijk neer en laat je in de watten leggen na een actieve dag. Boek meteen een overnachting bij dit moderne hotel en rol na het eten je bed in. Niets lekkerder dan wegdromen in een zacht hotelbed. Als je weer helemaal opgeladen bent de morgen erna kun je weer op pad gaan met de volgende etappes van het Pieterpad.

Apollo Hotel - Laan van de Vrijheid 91, Groningen
Tekst: Linda Milder