Landgoederen behoorden lange tijd alleen maar toe aan edellieden. Vlak na de middeleeuwen kwam daar verandering in. ‘Nieuwe rijken’ die rijk waren geworden door de handel lieten toen buiten de steden prachtige buitenhuizen bouwen op enorme landgoederen. In deze paradijsjes konden zij zich dan terugtrekken in de zomer. Op de Veluwe vind je nog veel van deze prachtige buitenhuizen, maar ook oudere kastelen die door de adel gebouwd zijn. 

Gelders Arcadië

De landgoederenzone op de Veluwezoom vol landgoederen, buitenplaatsen en kastelen wordt ook wel het Gelders Arcadië genoemd. De landgoederen in de heuvels van de Veluwe zijn door de eeuwen heen vaak meerdere keren gerestaureerd en verkeren anno 2016 in perfecte staat. Het is net alsof je een sprookje binnen bent gestapt als je hier rondwandelt of –fietst. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij Kasteel Rosendael. Je kunt hier een bijzondere collectie meubels, zilver en porselein bewonderen die goed laten zien hoe het leven op een kasteel er vroeger uitzag. De tuin om het kasteel heen is de echte trekpleister van het landgoed met vijvers, beekjes, een parkbos, een rozentuin en nog veel meer moois. De perfecte locatie voor mooie wandelingen op eigen gelegenheid of met een gids die je boeiende verhalen vertelt over dit kasteel. Maar ook Kasteel Middachten bij Rheden of het iets verderop, bij Doorwerth aan de Rijn gelegen Kasteel Doorwerth zijn aansprekende kastelen met een eeuwenoude historie.


In de voetsporen van Oranje

Ook Paleis het Loo behoort tot de Gelderse kastelen die je echt eens met eigen ogen moet gaan bewonderen. Dit koninklijke kasteel werd gebouwd in de middeleeuwen en in 1684 kocht Stadhouder Willem III, de achterkleinzoon van Willem van Oranje, het kasteel. Tot 1975 deed dit kasteel dienst als koninklijk paleis. Prinses Margriet was de laatste bewoner van het paleis. Door de eeuwen heen werd het kasteel verscheidene keren gerestaureerd en uitgebreid. Verder werd er een enorme uitgestrekte tuin aangelegd. Treed in de voetsporen van de Oranjes en breng een bezoekje aan dit kasteel. Het Aardhuis op de Veluwe is ook een aanrader als je graag in koninklijke sferen wilt blijven. Vroeger was dit een jachtchalet van de Oranjes, maar nu is het een wildpark met onder andere herten en uilen.


Kasteel De Cannenburgh

Kasteel De Cannenburgh is een Gelders kasteel met een bijzonder verhaal. In 1365 kreeg de maarschalk Maarten van Rossum de ruïnes van het kasteel in zijn bezit. Hij besloot toen een statig slot te laten bouwen op de restanten van het kasteel. Vlak voor het slot was voltooid overleed hij. Hij heeft dus nooit kunnen wonen in het kasteel waar hij zoveel moeite voor had gedaan. Zijn opvolger Hendrik van Isendoorn liet het slot vervolgens afbouwen. Tussen 1975 en 1981 werd het kasteel gerestaureerd en opnieuw ingericht. Tegenwoordig kun je het kasteel en het omliggende parkbos bezoeken.


Kasteel Staverden

Staverden, het kleinste stadje van Nederland

Staverden is officieel de kleinste stad van Nederland. Deze ‘stad’ bestaat uit een landgoed met een kasteel, 16 boerderijen, enkele arbeiderswoningen, een kerkje met een begraafplaats, een koetshuis, een orangerie, een molen en een duiventil. Meer bebouwing is er niet te vinden. De Gelderse graaf Reinoud had grote plannen voor Staverden, maar de ontwikkeling van de stad is nooit van de grond gekomen. Breng een bezoek aan dit kleinste stadje van Nederland en bewonder Kasteel Staverden. Het huidige kasteel stamt uit 1905 en het ziet er prachtig uit. Het kasteel van binnen bekijken kan helaas niet.

Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van VVV Arnhem-Nijmegen.