Schattige kleedjes, verfrissende drankjes, zelfgemaakte hapjes en bij voorkeur een stralend zonnetje: Noem het woord ‘picknick’ en mensen krijgen iets dromerigs in de ogen. Wie heeft er geen fijne herinneringen aan een lunch in het park met vrienden, een romantische date met een kleedje op het gras of een verjaardag die als verrassing in de vorm van een picknick was gegoten…

Nederland is rijk aan veel mooie plekken en een dagje fietsen in de natuur wordt nog leuker met een heerlijke picknick in het voor uitzicht. Met de (picknick)routes van route.nl, ben je een hele dag actief, gezond en gezellig bezig in de buitenlucht! Laat de stadse drukte achter je om neer te strijken op fijne picknickplekken in het bos, langs mysterieuze plassen of op het strand met een prachtig uitzicht over zee. Picknicken kan je eigenlijk overal en met iedereen doen: een typische activiteit die leuk is voor jong en oud! 
alinea 1

Een succesvolle buitenlunch

Lunchen in de buitenlucht doe je natuurlijk bij voorkeur als het lekker weer is. Warmte is funest als je eten lang goed wilt houden, dus zorg er in elk geval voor dat je een koelbox met koelelementen meeneemt. Melk is een afrader, want dit bederft natuurlijk wel érg snel. 

Zoek een lekker plekje in de schaduw, zodat alles zo lang mogelijk vers blijft. In een bos heb je natuurlijk genoeg keuze uit plaatsen in de schaduw, maar op het strand is het zeker zo fijn om uit de zon te kunnen zitten. Het is in dat geval goed om een parasol bij je te hebben. Spreid je kleed uit op de grond en neem plaats op je provisorische eetplek! 

Een plekje aan de waterkant doet het altijd goed; het lijkt wel of de extra sfeer je lunch nog lekkerder maakt! Je kunt het water ook gebruiken als natuurlijke koelbox; leg er maar eens wat flessen met drinken in. Zo blijven je dranken heerlijk koud. Menig picknicker is door de stroming al eens een fles kwijtgeraakt, dus maak de flessen wel vast!

alinea 2

Alles voor je picknick

Een picknick begint al thuis in de keuken. Je kunt natuurlijk eenvoudig wat boterhammen smeren, maar niets is zo gezellig als veel smakelijke bites waaruit je kunt kiezen. Eten is immers een sociale bezigheid!

Maak je picknick compleet door thuis goede voorbereidingen te treffen. Niet alleen broodjes zijn lekker, veel meer etenswaren zijn geschikt voor een picknick. Wat dacht je van een (hartige) taart of quiche, lekkere zoete pannenkoeken, (gevulde) wraps of een frisse salade? Een aardappel- of groentesalade met noten is zo klaargemaakt en gemakkelijk mee te nemen in een vershouddoos.  Enkele gekookte eieren, lekkere stukjes worst of kaas, of een fruitsalade maken je lunch tot een feestmaal. Koffie of thee blijven uren warm in een thermosfles. Het vergt vaak enige voorbereiding, maar dan heb je ook wat!

Naast servies en bestek zijn peper en zout zijn eigenlijk onmisbaar wanneer je gaat picknicken. Voor een praktische gang van zaken wanneer je eenmaal trek hebt gekregen, is het ook verstandig om een schilmesje, een kurkentrekker en een EHBO-setje in te pakken. Je kunt ook een spelletje of een boek meenemen voor de ultieme ontspanning in de middagzon. En vergeet je fototoestel niet!

Vergeet ook niet om een vuilniszak mee te nemen, zodat je jouw picknickplek weer opgeruimd achter kunt laten.

Hippe picknicktips

Voor kinderen is een picknick helemaal een feest wanneer je ze een rugzakje geeft waar ze hun eigen spulletjes in kunnen stoppen. Een bal of een frisbee, een boek of een spelletje… en een extra trui of vest is ook zo meegenomen.

Ga je met een grote groep, dan is het ook leuk om een ‘potluck lunch’ te maken. Vergelijkbaar met de Amerikaanse feesten, waar de gasten zelf hun drank meenemen, kan iedereen een lekker gerecht maken. Tijdens de picknick kan je gerechten van elkaar proeven en kom je verrassende recepten tegen.
Picknick checklist

 • Een kleedje om op te zitten
 • Broodjes of stokbrood met beleg
 • Picknickset: borden, bestek en bekertjes
 • Koeltas en een thermosfles met drinken 
 • Peper, zout en servetten  • Kurkentrekker
  • Vuilniszak
  • EHBO-set, zonnebrand en insectenspray
  • Fototoestel
  • Een mooi boek