Als je wilde dieren wilt spotten, hoef je echt niet naar de savanne van Afrika af te reizen. In eigen land vind je ook genoeg wild in natuurgebieden. Je moet alleen weten waar je moet kijken. Route.nl ging op pad met boswachter Henk Ruseler in Nationaal Park De Hoge Veluwe om de kneepjes van het wild spotten te leren.


'Zag je dat? Ik zag iets voorbij schieten in mijn ooghoek', mompelt boswachter Henk terwijl hij ingespannen tussen de bomen door tuurt. 'Volgens mij was het een hert, maar door hun schutkleuren zijn ze hier lastig te zien.' We staan middenin de bossen van het Nationale Park De Hoge Veluwe en we zijn op weg naar een van de vele kijkplekken die in het park zijn aangelegd voor wildspotters. In dit natuurgebied leven maar liefst 200 edelherten, 250 moeflons, 60 wilde zwijnen en 200 reeën. Er valt dus genoeg te spotten in deze omgeving, maar waar moet je dan op letten?

Alinea 1

Speuren naar sporen

De eerste stap die je neemt als je op zoek bent naar wild is zoeken naar sporen. Boswachter Henk bukt zich al snel over een boompje naast het bospad heen waar een stukje stam vanaf is geschuurd. Vlak voor het boompje is de grond losgewoeld. 'Dit is een veegboompje, waar een reebok langs heeft geschuurd. Reebokken hebben geurklieren op hun voorhoofd en tussen hun voorpoten. Door over boomstammen te wrijven en door met hun poten in de modder te krabben verspreiden mannetjesreeën hun geur', vertelt Henk. 'Zo te zien is dit spoor vers, dus je hebt grote kans dat het hert hier in de buurt is'. Ook zien we op veel plekken langs het pad grote plekken met losgewoelde aarde waar wilde zwijnen op zoek naar voedsel zijn geweest.

Een kwestie van geduld

Bij een van de kijkplekken in het park hebben we weinig succes. Het malse gras van de wildweide bij de kijkplek werkt als een magneet op wild, maar in de namiddag houden de dieren zich vooralsnog schuil. Boswachter Henk: 'Als je hier een hele tijd rustig blijft kijken, dan loop je grote kans om wild te zien. Het is echt een kwestie van geduld hebben.' Dat geduld hebben wij niet en daarom gaan we verder op pad naar de heidevelden even verderop.

'Als je hier een hele tijd rustig blijft kijken, dan loop je grote kans om wild te zien. Het is echt een kwestie van geduld hebben'

Alinea 3

Kijken vanuit je ooghoeken

Op de uitgestrekte droge heidevelden van het Nationale Park is het gelukkig snel prijs. We zien een groepje edelherten grazen in de verte en een eindje verderop staat een grote groep moeflons op de vlakte. Moeflons zijn een soort wilde schapen die in Nederland alleen maar voorkomen op de Veluwe. We naderen de moeflons op een paar honderd meter afstand, maar zodra ze ons in de gaten hebben slaan ze op de vlucht. 'Je kunt ervanuit gaan dat de dieren jou altijd al gezien hebben, voordat je hen ziet', licht Henk toe. 'Als je gewoon rustig door blijft lopen of fietsen en vanuit je ooghoeken naar de dieren kijkt, dan heb je minder kans dat ze op de vlucht slaan. Mensen gaan vaak hurken of achter een boom staan als ze wild zien, maar dat ziet er voor het wild uit alsof je de aanval inzet. Dan zullen ze juist vluchten.'

Vergeet niet om te genieten van het landschap

De kudde moeflons die over de vlakte wegrent vormen een prachtig gezicht. Natuurliefhebbers zullen hier van smullen, maar helaas lukt het niet altijd om wild te spotten. Henk heeft een laatste advies als je geen geluk hebt en geen dieren spot: 'Laat het je dag niet verpesten als je geen wild spot. Het landschap is hier namelijk ook prachtig. Gewoon een dagje in de natuur doorbrengen is toch ook heerlijk.'


Route-suggestie

Fietsroute 595920 - Wild spotten in Nationaal Park De Hoge Veluwe
32,09 km

Wild spotten in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Fietsroute 595920 | Gelderland | Ede | 32,09 km

Het Nationale Park De Hoge Veluwe is de plek bij uitstek om wild te spotten in Nederland. In dit 5.500 hectare grote natuurgebied vind je edelherten, wilde zwijnen, moeflons, reeën en nog veel meer dieren. Deze route neemt je mee langs de 9 wildkansels op De Hoge Veluwe. Op deze uitkijkplekken maak je veel kans om wilde dieren te spotten. Stop een verrekijker in je tas en ga lekker wild spotten!

Kijkplekken met wildweides
Stap op je fiets bij Jachthuis St. Hubertus en zet koers in de richting van Hoenderloo. Let in de omgeving van het jachtslot goed op want het edelhert ‘Hubertus’, een hert dat in deze omgeving leeft, laat zich hier regelmatig zien. Na iets meer dan 4 kilometer fietsen kom je aan bij de eerste wildkansel. Bij deze ‘kijkplekken’ zijn wildweides aangelegd die goed worden onderhouden om wilde dieren aan te trekken. Positioneer jezelf achter de houten schermen die hier geplaatst zijn en blijf een tijdje rustig kijken door het kijkstukje heen. Grote kans dat je dan wild spot.

Jachthuis St. Hubertus
Vervolgens fiets je verder langs tal van wildkansels door het Nationaal Park De Hoge Veluwe heen. Je eindigt uiteindelijk weer bij Jachthuis St. Hubertus, het voormalige buitenverblijf van het echtpaar Kröller-Müller. Je kunt hier een rondleiding volgen om meer te weten te komen over het jachtslot.

Vergroot je kans om wild te spotten
De beste tijd om wild te spotten is vroeg in de ochtend rond zonsopkomst of ’s avonds vanaf een uur of 5 tot zonsondergang. In de zomer is het Nationale Park De Hoge Veluwe tot 8 uur ’s avonds open, dus maak gerust eens een fietstochtje in de avond om de kans te vergroten dat je wilde dieren ziet. Toch geen wild gespot? Niet getreurd, want de natuur in dit nationale park is ook absoluut de moeite waard met stuifzandgebieden, heidevelden en weelderige bosgebieden. Wil jij meer weten over hoe je je kans op wild te spotten vergroot? Lees dan dit artikel.

Let op: Om op pad te gaan in Nationaal Park De Hoge Veluwe dien je een dagkaart te kopen. De opbrengsten hiervan worden gebruikt om het park in stand te houden. Kijk hier voor meer informatie daarover.

Tekst: Linda Milder