Het oer-Hollandse landschap van de Krimpenerwaard vormt een prachtig decor voor een fietstocht of een wandeling. Geniet van groene veenweidelandschappen met grazende koeien in de wei, mooie dorpjes met authentieke boerderijen en gezellige stadjes zoals Haastrecht en de bijzondere Zilverstad Schoonhoven. Water is een belangrijke factor in dit gebied met de vele sloten, riviertjes en kanalen die het landschap doorkruisen. De Krimpenerwaard is ook bekend om de overheerlijke streekproducten die je er kunt proeven. Kortom, de ideale locatie voor een spetterend dagje uit of een weekendje weg.

Waterpret tussen de weides

De Krimpenerwaard is een groene oase in de Randstad, tussen de steden Rotterdam en Gouda. Het wordt begrensd door de rivieren de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel. Geniet van de waterrijke Krimpenerwaard met een kanotochtje via het kanoknooppuntennetwerk, stap in de waterbus of kom lekker zwemmen of surfen. Langs het water kun je heerlijk zonnen en de kinderen kunnen spelen op de speelpolders. Als al het water bevriest in de winter is de Krimpenerwaard een waar schaatsparadijs.


Wereldberoemde kazen

Verspreid over de Krimpenerwaard vind je verschillende kaasboerderijen waar de wereldberoemde traditionele Goudse kaas al meer dan 500 jaar op ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Breng eens een bezoekje aan een kaasboerderij, leer hoe kaas wordt gemaakt en proef van al dat lekkers. De KoeKaasRoute neemt je onder andere mee langs kaasboerderijen, je kan starten bij elk knooppunt in de Krimpenerwaard. Naast kaas en zuivel wordt er nog veel meer lekkers geproduceerd in de Krimpenerwaard, zoals lokaal gebrouwen bier en boerenijs. Proef het in een van de gezellige horecagelegenheden in de Krimpenerwaard.De KoeKaasRoute neemt je mee langs de kaasboerderijen

Fietsroute 464733 - KoeKaasRoute: ontdek de authentieke Krimpenerwaard
48,24 km

Fietsroute 464733 | Zuid-Holland |Krimpen aan den IJssel | 48,24 km

Tussen Rotterdam en Gouda ligt misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland: de Krimpenerwaard. Een gebied met een ongekende charme en eigenheid, waar je heerlijk kunt onthaasten in alle rust. Je kunt hier genieten van een prachtig Hollands veenweidelandschap met diverse recreatiegebieden, sfeervolle dorpjes en historische stadjes. Deze route voert je langs oude kaasboerderijen en historische wegen naar de mooie kaasstad Gouda en weer terug.

Natuurpracht en gastvrijheid
Op de fiets geniet je van grazende koeien en weidevogels op de langgerekte weilanden met bloemrijke slootkanten. Natuurliefhebbers en vogelaars kunnen op diverse punten op de route een stukje omrijden om extra te genieten van de natuur. Verder fiets je langs dorpjes als Stolwijk, Ouderkerk aan den IJssel en langs de historische stad Gouda. Proef onderweg van de gastvrijheid van de ondernemers. Koop bijvoorbeeld een lekker stuk Goudse kaas bij een kaasboerderij. Deze beroemde kazen worden van oudsher verhandeld in Gouda, maar ze worden grotendeels gemaakt in de Krimpenerwaard.

Typische veenweidegronden
De Krimpenerwaard is een echt veenweidelandschap. Dit landschap was zo’n duizend jaar geleden nog moeras, tot het werd drooggelegd. Deze natte bodem was niet geschikt voor akkerbouw, maar er konden wel groene weilanden aan worden gelegd. Een goede plek dus om vee te houden, zoals schapen, geiten en koeien. Zo ontstond het typische landschap van de Krimpenerwaard.

Meer weten over hoe Goudse Kaas wordt gemaakt voordat je deze route gaat verkennen? Lees dan dit artikel. Wil jij meer weten over de achtergrond van deze streek? Open dan de inspiratiepagina van de Krimpenerwaard.
Tekst: Linda Milder