Het oer-Hollandse landschap van de Krimpenerwaard vormt een prachtig decor voor een fietstocht of een wandeling. Geniet van groene veenweidelandschappen met grazende koeien in de wei, mooie dorpjes met authentieke boerderijen en gezellige stadjes zoals Haastrecht en de bijzondere Zilverstad Schoonhoven. Water is een belangrijke factor in dit gebied met de vele sloten, riviertjes en kanalen die het landschap doorkruisen. De Krimpenerwaard is ook bekend om de overheerlijke streekproducten die je er kunt proeven. Kortom, de ideale locatie voor een spetterend dagje uit of een weekendje weg.

Waterpret tussen de weides

De Krimpenerwaard is een groene oase in de Randstad, tussen de steden Rotterdam en Gouda. Het wordt begrensd door de rivieren de Lek, de Vlist en de Hollandse IJssel. Geniet van de waterrijke Krimpenerwaard met een kanotochtje via het kanoknooppuntennetwerk, stap in de waterbus of kom lekker zwemmen of surfen. Langs het water kun je heerlijk zonnen en de kinderen kunnen spelen op de speelpolders. Als al het water bevriest in de winter is de Krimpenerwaard een waar schaatsparadijs.


Wereldberoemde kazen

Verspreid over de Krimpenerwaard vind je verschillende kaasboerderijen waar de wereldberoemde traditionele Goudse kaas al meer dan 500 jaar op ambachtelijke wijze wordt gemaakt. Breng eens een bezoekje aan een kaasboerderij, leer hoe kaas wordt gemaakt en proef van al dat lekkers. De KoeKaasRoute neemt je onder andere mee langs kaasboerderijen, je kan starten bij elk knooppunt in de Krimpenerwaard. Naast kaas en zuivel wordt er nog veel meer lekkers geproduceerd in de Krimpenerwaard, zoals lokaal gebrouwen bier en boerenijs. Proef het in een van de gezellige horecagelegenheden in de Krimpenerwaard.De KoeKaasRoute neemt je mee langs de kaasboerderijen

Fietsroute 464733 - Van koe tot kaas in de Krimpenerwaard
55,07 km

Van koe tot kaas in de Krimpenerwaard

Fietsroute 464733 | Zuid-Holland | Gouda | 55,07 km

De wereldberoemde karakteristieke Goudse kaas worden al eeuwenlang verhandeld in Gouda. De kazen worden alleen niet gemaakt in de stad waaraan ze hun naam hebben te danken. Dat gebeurt namelijk in cheese valley in de polders om Gouda heen. Stap op de fiets en maak kennis met weilanden vol koeien, bloemrijke slootkanten, oude boerderijen, historische wegen, recreatiegebieden en sfeervolle dorpjes en stadjes in dit gebied. Deze route voert je langs oude kaasboerderijen en historische wegen in de Krimpenerwaard.

Natuurpracht en gastvrijheid
Natuurliefhebbers en vogelaars kunnen op diverse punten op de route een stukje omrijden om te genieten van de weidenatuur en de vele vogels die er te vinden zijn. Verder fiets je langs dorpjes als Stolwijk, Ouderkerk aan den IJssel en langs de historische stad Gouda. Proef onderweg van de gastvrijheid van de ondernemers: koop kaas en andere producten bij de boer of maak kennis met de streekgerechten in een van de gezellige restaurantjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker gerecht met ‘Goudse Boerenkaas’?

Typische veenweidegronden
Het landschap van de Krimpenerwaard bestaat voornamelijk uit veenweides. Zo’n duizend jaar geleden was de Krimpenerwaard nog een moerasgebied totdat het gebied werd drooggelegd. De planten in het moeras vormden samen de huidige veenbodem. Veenbodems zijn te nat voor akkerbouw en daarom zijn er hier weilanden aangelegd om vee op te houden.

Meer weten over hoe Goudse Kaas wordt gemaakt voordat je deze route gaat verkennen? Lees dan dit artikel. Wil jij meer weten over de achtergrond van deze streek? Open dan de inspiratiepagina van de Krimpenerwaard.

Deze route is in samenwerking met de Gemeente Krimpenerwaard en VVV Gouda tot stand gekomen
Tekst: Linda Milder