De Maas stroomt al eeuwenlang door Limburg heen en de rivier heeft op die manier een prachtig en afwisselend landschap gecreëerd. Maak eens een tripje door het Rivierpark Maasvallei en maak kennis met de oude stroomgeulen, meanders, uiterwaarden en andere landschapskenmerken die langs de Maas zijn ontstaan. Naast natuurgebieden vind je tal van steden en dorpjes langs de Maas die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Hoog tijd om dit gebied zelf eens te ontdekken!

Het ontstaan van de Maasvallei

De geschiedenis van de Maasvallei gaat helemaal terug naar de prehistorie. De Maas was toen niet de rustige rivier zoals we die nu kennen, maar een wirwar van hoofdgeulen, nevengeulen en oude uitgedroogde geulen met daartussen stukjes land. Bij hoog water liepen de stukjes land tussen de geulen onder water en vaak werden er nieuwe geulen uitgesleten door de harde stroming van het water. Andere geulen kwamen droog te liggen en zo veranderende de stroomgeul van de rivier regelmatig door de eeuwen heen. Ook werden er steeds stukjes land afgesleten op plekken, terwijl er op andere plekken weer land bijkwamen doordat de rivier hier zand afzette. Op die manier werd het landschap gecreëerd zoals dat nu te zien is rondom de Maas.


De eerste Maasdorpjes

Vanaf de prehistorie werden er al nederzettingen gesticht op de vruchtbare gronden op de oevers van de Maas. Als het water van de rivier hoog stond overstroomden delen van het land, waar een vruchtbare sliblaag achterbleef als het water weer weggestroomd was. Deze uiterwaarden leenden zich perfect voor het verbouwen van gewassen. Ook kon vee goed grazen in deze vruchtbare gebieden. Hierdoor konden deze eerste Maasdorpjes tot bloei komen. Deze nederzettingen vormden de basis voor de huidige Maasdorpjes in de Maasvallei.


Nationaal Park De Maasduinen

Verder ontstonden er vanaf de prehistorie natuurgebieden langs de oevers van de Maas door heel Limburg heen. Zo ontstond het Nationaal Park De Maasduinen meer dan 10.000 jaar geleden tijdens de laatste ijstijd. Het Maaszand werd toen op de oostoever van de Maas geblazen door de wind en zo ontstonden er hoge zandruggen. De Maasduinen vormen de langste rivierduingordel van heel Nederland en daarom alleen al is dit gebied absoluut de moeite waard. Wandel of fiets over de stuifzandruggen tussen de Maas en de Duitse grens en maak kennis met deze mooie omgeving.

Nationaal Park De Meinweg

Een ander gebied langs de Maas waar je echt eens naartoe moet als natuurliefhebber is het Nationaal Park De Meinweg. Het unieke terrassenlandschap in dit gebied is door breuken in de aardkorst en door uitschuring van het land en afzetting van zand en ander materiaal door de Maas ontstaan. De hoogteverschillen tussen de terrassen lopen uiteen van enkele meters tot wel 30 meter. Ga hier eens op pad en geniet van de wisselende landschappen in een oase vol rust.

Nationaal Landschap Zuid-Limburg

Ook het Nationaal Landschap Zuid-Limburg is gelegen in het Rivierpark Maasvallei. Dit groene heuvellandschap is ontstaan lang voordat de eerste mensen zich hier vestigden. In dit landschap streken nomaden neer in de prehistorie om de rest van hun leven als boer te leven. Deze bandkeramiekers waren de eerste nomaden in Europa die zich voor vast ergens vestigden in plaats van rond te trekken. Deze prehistorische boeren hebben hier zo’n 400 jaar gewoond. Nu kun je hier genieten van de glooiende heuvels, holle wegen, tal van kastelen en nog veel meer. Er valt zoveel te zien in de Maasvallei.

Tekst: Linda Milder

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Liefde voor Limburg.