Tussen Den Haag en Hoek van Holland vind je een gebied vol glazen kassen: het Westland. Misschien heb je nog nooit van deze streek gehoord, maar de kans is groot dat je wel regelmatig producten uit deze regio in huis hebt. Veel bloemen en groenten in Nederland komen namelijk hiervandaan. Ga zelfs eens op pad door dit tuinbouwgebied en ontdek wat Westland allemaal te bieden heeft.

Alinea 1

Historische druiventeelt

Het Westland is wereldberoemd geworden onder de naam ‘Glazen Stad’. Die bijnaam heeft het gebied gekregen door de glastuinbouw die hier al eeuwenlang plaatsvindt. Het begon allemaal met gewone tuinbouw in de buitenlucht in de 16e eeuw. Met name druiven werden hier op grote schaal verbouwd voor het binnenland, maar ook voor de export naar onder andere Engeland. Aan het einde van de 19e eeuw deden de eerste glazen kassen hun intrede en al snel werden steeds meer groenten en fruit, waaronder de druiven, hierin gekweekt.

Bloemen en tomaten

Na de Tweede Wereldoorlog stortte de druivenhandel in, omdat het voordeliger was om het fruit te importeren vanuit Zuid-Europa. Tegenwoordig worden er wel nog onder andere veel tomaten en bloemen geweekt in de glazen kassen in deze regio. Verder wordt er hier steeds meer aandacht besteed aan het kweken van voeding die goed is voor de gezondheid. Zo hoopt Westland ‘de groene apotheek van de wereld’ te worden. Ook kun je hier nog steeds meer te weten komen over de historische druiventeelt op verschillende plekken. Zo worden de druiven bij het  Themapark De Westlandse Druif en bij Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight nog steeds gekweekt als vroeger. Je kunt de druiven op beide plekken proeven en kopen.

Alinea 3

Bloeiende tuinbouw

Westland is erg geschikt voor het verbouwen van groenten en fruit door de vruchtbare grond die hier te vinden is en door de ligging aan de kust. De zee zorgt ervoor dat het hier relatief warm blijft in de winter in vergelijking met de rest van het land en onder die omstandigheden kunnen gewassen goed groeien. Verder lag de streek vroeger tussen groeiende steden waar veel vraag was naar tuinbouwproducten en als laatste waren er goede verbinding vanuit hier om de producten te transporteren. Dat zorgde ervoor dat de tuinbouw enorm tot bloei kwam en dat Westland uiteindelijk een van de grootste tuinbouwgebieden ter wereld kon worden.

Alinea 4© Shutterstock

Een dagje eropuit

De vele glazen kassen in deze omgeving vormen een leuke omgeving om te verkennen per fiets of te voet. Tel daar landelijke weggetjes, een lang fietspad op de duinen, vaarwegen die vroeger werden gebruikt om tuinbouwproducten naar de veiling te brengen, historische kernen vol monumenten en een rustige kustlijn bij op en je hebt een heerlijk gebied dat zich goed leent voor een dagje uit. Ga op pad in de Glazen Stad en laat je verrassen.

.

Tekst: Linda Milder
Fotografie: Bezoek Westland en Shutterstock

 

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Bezoek Westland.