Heuvelachtig terrein met buitenplaatsen, houtwallen, bos en archeologische resten. Fiets een acht door het oosten van Twente.
Tekst
Vroeger was Oldenzaal een vestingstad. Daar is weinig meer van te merken. Wel is het gezellig druk tussen de historische panden rondom de érg vierkante Piechelmustoren. Dat is het voordeel van fietsen: je gaat al trappend traag genoeg om te zien, te horen, te ‘beleven’, en voldoende snel om variatie te brengen in de ervaring van de dag. Dat is hier niet moeilijk: buiten de binnenstad gaat het opeens omhoog, naar de Tankenberg, de Paasberg, de Hakenberg.Dit is de stuwwal waar ze in Twente zo trots op zijn. Oprukkend ijs stuwde 200.000 jaar geleden de bodem op tot een serie rimpels. De essentie van dit landschap is lastig te vatten. Een bosschage, een kronkelende beek, een boerenhoeve achter een hoge heg, een torenspits die uitsteekt boven verre boomtoppen. En dan die rijke buitenplaatsen waar je langskomt: Eik en Dal, De Haer, Kalheupink, Scholtenhaer, De Wilmersberg: de welvaart van de streek in de 19de en 20ste eeuw tot 1970 – de textielnijverheid bloei de – zie je eraan af. Bijna terug in Oldenzaal, schittert het wit van Villa Koppelboer door de hoge bomen. Hier woonden telgen van de familie Stork, textiel- en machinefabrikanten. Na 30 kilometer begint vanuit het vertrouwde Oldenzaal de westelijke lus. Hier is het vlak, een smalle weg slingert door het bos. Zo leidt de route naar een van de grootste voormalige landgoederen: het Hulsbeek. Het herbergt 4500 jaar cultuurhistorie (stuwwallen, resten van watermolens, grafheuvels).
tekst

Hulsbeek

Links doemt de voormalige hoofdboerderij op, nu hotel Buitenplaats Erve HulsbeekDe fiets gaat aan de hand mee voor een wandeling tussen de opstallen; hier zou je zo een weekendje willen blijven. Ernaast de Springertuin, een sierlijk aangelegd landschapspark. De Gammelkerbeek stroomt er monter tussendoor. Een gezin vermaakt zich bij een waterrad. De zoon heft, in zijn rolstoel gezeten, een lied aan. Met een knipoog vraagt hij of hij op de fiets mag crossen. Nee, in Twente fiets je niet door een lege wildernis.


Route-suggestie

In 2,5 óf 3,5 uur op de tweewieler vanuit Oldenzaal langs industrieel erfgoed, historische hoogtepunten en afwisselende natuur.
Fietsroute 188190 - RouTextiel door Oldenzaal, Beuningen en De Lutte
37,51 km

RouTextiel door Oldenzaal, Beuningen en De Lutte

Fietsroute 188190 | Overijssel | Oldenzaal | 37,51 km

Deze fietsroute neemt je mee door Oldenzaal en De Lutte, plaatsen die enorm veel profijt hebben gehad van de industriële revolutie. Bewonder prachtige landgoederen, textielvilla’s en het gezellige centrum van Oldenzaal.

Villa’s en landgoederen
Je start midden in het mooie centrum van Oldenzaal. Vanuit hier rij je een stukje door het natuurschoon van recreatiegebied Het Hulsbeek. Terug in Oldenzaal kom je langs villa’s en landgoederen van de vroegere textielbaronnen. Echte pareltjes om te bekijken, zoals Villa de Haer uit 1881. Andere bezienswaardigheden uit deze tijd zijn onder andere Villa de Hulst en Villa Egheria. Het lijkt wel of je in de negentiende en begin twintigste eeuw rijdt!

Lutterzand
In deze regio geniet je ook van de prachtige natuur. Je rijdt bijvoorbeeld door het dal van de Dinkel. Open weilanden wisselen hier af met loofbosjes. In het Lutterzand tref je een mix aan van zandverstuivingen en bossen met berken en eiken. Het is hier heerlijk rustig fietsen. Verderop kun je even iets drinken en eten bij Hotel Restaurant Het Ros van Twente. Onderweg zijn nog meer leuke plekjes te vinden voor een pitstop of overnachting: Grand Café Markant, Landgoedhotel De Wilmersberg, Restaurant & Buitenplaats Florilympha, Landhuishotel & Restaurant De Bloemenbeek en Hotel Restaurant ’t Kruisselt.

De vroegere textielstad
Oldenzaal is een stad met een rijke geschiedenis. In de negentiende eeuw kwam de textielindustrie op in deze stad. Deze industrie groeide snel en een groot gedeelte van de bevolking van Oldenzaal was dan ook werkzaam in de textielindustrie. De bekendste fabriek uit deze tijd is die van Gelderman.