Loslopende schapen, vogelaars, een ijsje eten op de brink en de ‘Siepel van Dwingeloo’: fiets je rond het Nationaal Park, dan ben je echt in ‘het land van Bartje’.
Tekst© Henk Valstar
Het was begin jaren 80, zomervakantie op de camping in Lheebroek, een buurtschap bij Dwingeloo. De deal was als volgt: de ene dag met vader, moeder en zusje fietsen over de Drentse hei, de volgende dag spelen met vriendjes op de camping. En dat drie weken lang. Leuk? Ach, leuk was anders. Wat wil je ook, als kind van 11. De herinneringen aan de Drentse fietstochtjes – toch zeker een stuk of vijftien – zijn nagenoeg verdwenen. Ja, een ijsje eten op de brink. Geen idee welke brink, want zo ongeveer elk Drents dorp heeft er een. 

De fietsvakantie in ‘het land van Bartje’ is meer dan 30 jaar geleden, tijd voor een senti mental journey. Het wordt de Dwingelderveld route, zo’n 45 kilometer rond Nationaal Park Dwingelderveld, in het zuidwesten van Drenthe. De start is, jawel, op de Brink in Dwingeloo, in 2012 uitgeroepen tot groenste dorp van Europa. De tocht begint in westelijke richting, door de bossen en over niet al te brede, slingerende fietspaden. Wat na een paar kilometer trappen opvalt: de paden zijn goed onderhouden en de bewegwijzering is zo duidelijk, dat verkeerd fietsen geen optie is. Drenthe verstaat de kunst van het gastheerschap, in elk geval voor fietsers.
tekst

Moerasgebied

Na een kilometer of 7 ligt links Nationaal Park het Dwingelderveld. Het is met een oppervlakte van zo’n 4.000 hectare indrukwekkend groot. Volgens het informatiebord in de berm is dit het grootste aaneengesloten natteheide gebied van West-Europa. En het wordt nog groter, staat er: ook de voormalige landbouwgrond van het Noordenveld, in het hart van het Nationaal Park, verandert binnenkort in natuur. De manier waarop dat wordt gerealiseerd, klinkt best simpel: de bovenste laag van de bodem wordt afgegraven, zodat zich natte heide kan ontwikkelen.

De tocht gaat verder in de richting van Ruinen en Fluitenberg, waar bossen en heide hebben plaatsgemaakt voor weilanden. In de voortuin van een woonboerderij staat een man op leeftijd te schoffelen. Hij steekt vriendelijk zijn hand op en zegt: ,,Moj.’’ Dan volgt Pesse, dat veel mensen voor al kennen als een afslag van de A28. Maar Pesse, een verbastering van het woord Peltha (moerasgebied), is dankzij de aanleg van die A28 ook bekend om de ‘kano van Pesse’. Deze 10.000 jaar oude boot, niet meer dan een uitgehol de boomstam – het oudste vaartuig ter wereld – werd in 1955 gevonden in de middenberm van de snelweg.

Het laatste gedeelte van de fietstocht voert dwars door het Nationaal Park. Zo nu en dan turen mannen – vrijwel allemaal gehuld in groene kledij – met een kijker over een van de vele plassen van het Dwingelderveld, op zoek naar dat ene vogeltje. In de verte doemt de Siepel van Dwingeloo op, de uivormige torenspits van de Nicolaas kerk. Missie volbracht. Eenmaal terug op de Brink is het tijd om wat te nuttigen. Een terrasje is verleidelijk, maar de viskraam trekt meer. Zittend op een eeuwenoude steen, tijdens het eten van een haring aan de staart, kan maar één conclusie worden getrokken: de sentimental journey is geslaagd.


Route-suggestie

In 2,5 uur rijd je vanuit Dwingeloo over de heide en door de bossen het Nationaal Park Dwingelderveld rond.
Fietsroute 199418 - Fietsen door Nationaal Park Dwingerveld
44,69 km

Fietsen door Nationaal Park Dwingerveld

Fietsroute 199418 | Drenthe | Dwingeloo | 44,69 km

Met deze fietstocht ontdek je de prachtige natuur met haar kenmerkende flora en fauna van dit gebied in Drenthe.

Dwingelderveld
Het startpunt van deze fietsroute is B&B The Teaspoon, aan de rand van het Drentse Dwingeloo. Hiervandaan fiets je naar Nationaal Park Dwingelderveld, het grootste natte heidegebied van West-Europa. Natte laagtes en hoge zandruggen wisselen elkaar af. Je vindt er heide, bos, jeneverbesbosjes, stuifzand en ruim veertig vennen. Een deel van die vennen is ontstaan in de ijstijd, andere zijn het resultaat van veenafgravingen. In het voorjaar zie je wit veenpluis, in de zomer kleurt de heide paars.

Dwingeloo
In Pesse is het tijd om even te pauzeren. Neem lekker plaats op het binnen- of buitenterras van Restaurant Green Planet. Hiervandaan fiets je nog een stuk door Nationaal Park Dwingerveld te fietsen, om vervolgens te eindigen in Dwingeloo. Dwingeloo is een levendig dorp met een mooie brink. De dorpskern is opvallend groen en er staan prachtige rietgedekte boerderijen. Opvallend is ook de kerk met een bijzondere toren. De kerk dateert uit de vijftiende eeuw.