In Montferland vind je zoveel madeliefjes dat er zelfs een route is vernoemd naar de vrolijke bloemetjes: de Montferlandse Meizoentjes route. De stralende zonnetjes in de groene velden van Montferland fleuren de hele omgeving op en kinderen kunnen er mooie bloemenkransen van vlechten. Maar je kunt nog veel meer met madeliefjes.

Madeliefje of meizoentje?

Het madeliefje (Bellis perennis) is een kleine plant uit de composietenfamilie. Madeliefjes kunnen maximaal zo’n 15 centimeter hoog worden en de naam van de bloem betekent ‘eeuwige schoonheid’ of ‘alle jaren mooi’. De Nederlandse naam voor de bloem is mogelijk afkomstig van het woord ‘Maagde-lief’. Vroeger werd het bloempje namelijk in verband gebracht met de heilige maagd Maria. Wist je dat madeliefjes ook wel meizoentjes worden genoemd? Vroeger werd er gedacht dat de maand mei het bloempje wakker kuste, aangezien madeliefjes in deze maand in overvloed overal bloeien. Van die redenering klopt helemaal niets, want de rest van het jaar bloeien madeliefjes ook. De zon hoeft maar even te schijnen en deze zonaanbidders schieten alweer uit de grond. Je vindt madeliefjes vooral op grasland, in weiden en langs wegen en paden.

Madeliefjes in je eten

Madeliefjes zijn niet alleen mooi, maar ook nuttig. In het voorjaar kun je de jonge blaadjes van de bloem bijvoorbeeld plukken om te verwerken in een salade. Deze blaadjes bevatten veel vitamine c en zijn dus heel goed voor je. De bloempjes zelf kunnen ook gegeten worden. Bloemen die nog in de knop zitten of slechts gedeeltelijk zijn geopend smaken een beetje nootachtig. Een geheel geopende bloem smaakt ietwat bitter. Probeer het maar eens!


Hulp bij wondjes

Het Madeliefje heeft ook nog eens genezende en reinigende eigenschappen. Het sap van de bloem kan helpen bij kleine (schaaf)wonden, kneuzingen en verstuikingen. Het enige wat je hoeft te doen om deze wonderlijke eigenschappen van het madeliefje uit te testen is een paar blaadjes kneuzen en deze vervolgens op de pijnlijk plek leggen. Eventueel kun je de blaadjes vastplakken met een pleister of bedekken met een gaasje. Tijd om de magische madeliefjes hun werk te laten doen!

Fietsroute 186466 - Montferlandse Meizoentjes Route
39,51 km

Montferlandse Meizoentjes Route

Fietsroute 186466 | Gelderland | ´s-Heerenberg | 39,51 km

In het glooiende Montferland fiets je langs uitgestrekte weilanden vol bloeiende meizoentjes (een andere naam voor madeliefjes) en andere bloemen. Daar wordt toch iedereen blij van?

Picknick
Vanuit de VVV Montferland in ’s-Heerenberg rij je het buitengebied in met zijn velden en weides vol bloemen. Je passeert Düffels Möll, een korenmolen uit 1860. Wat is het hier heerlijk rustig fietsen in deze prachtige regio! Onderweg kun je een tussenstop maken bij Hotel Zonneheuvel of bij Uitspanning ’t Peeske voor een lekker hapje en een drankje. Bij Landwinkel de Verse Kers kun je kersen of andere streekproducten inslaan, leuk voor een picknickje onderweg.

Huis Bergh
Net voor Zeddam kun je weer even afstappen bij Havezathe HR Carpe Diem om even uit te rusten op het gezellige tuinterras. Verderop kom je langs een van de overgebleven hagelkruizen die in het Montferland van oudsher neergezet werden. In ’s-Heerenberg kun je binnen lopen bij Grand Café De Snor voor een drankje en hapje, voordat je een blik op Kasteel Huis Bergh gaat werpen: een van de oudste én grootste waterburchten van Nederland.

Tekst: Linda Milder