In Montferland vind je zoveel madeliefjes dat er zelfs een route is vernoemd naar de vrolijke bloemetjes: de Montferlandse Meizoentjes route. De stralende zonnetjes in de groene velden van Montferland fleuren de hele omgeving op en kinderen kunnen er mooie bloemenkransen van vlechten. Maar je kunt nog veel meer met madeliefjes.

Madeliefje of meizoentje?

Het madeliefje (Bellis perennis) is een kleine plant uit de composietenfamilie. Madeliefjes kunnen maximaal zo’n 15 centimeter hoog worden en de naam van de bloem betekent ‘eeuwige schoonheid’ of ‘alle jaren mooi’. De Nederlandse naam voor de bloem is mogelijk afkomstig van het woord ‘Maagde-lief’. Vroeger werd het bloempje namelijk in verband gebracht met de heilige maagd Maria. Wist je dat madeliefjes ook wel meizoentjes worden genoemd? Vroeger werd er gedacht dat de maand mei het bloempje wakker kuste, aangezien madeliefjes in deze maand in overvloed overal bloeien. Van die redenering klopt helemaal niets, want de rest van het jaar bloeien madeliefjes ook. De zon hoeft maar even te schijnen en deze zonaanbidders schieten alweer uit de grond. Je vindt madeliefjes vooral op grasland, in weiden en langs wegen en paden.

Madeliefjes in je eten

Madeliefjes zijn niet alleen mooi, maar ook nuttig. In het voorjaar kun je de jonge blaadjes van de bloem bijvoorbeeld plukken om te verwerken in een salade. Deze blaadjes bevatten veel vitamine c en zijn dus heel goed voor je. De bloempjes zelf kunnen ook gegeten worden. Bloemen die nog in de knop zitten of slechts gedeeltelijk zijn geopend smaken een beetje nootachtig. Een geheel geopende bloem smaakt ietwat bitter. Probeer het maar eens!


Hulp bij wondjes

Het Madeliefje heeft ook nog eens genezende en reinigende eigenschappen. Het sap van de bloem kan helpen bij kleine (schaaf)wonden, kneuzingen en verstuikingen. Het enige wat je hoeft te doen om deze wonderlijke eigenschappen van het madeliefje uit te testen is een paar blaadjes kneuzen en deze vervolgens op de pijnlijk plek leggen. Eventueel kun je de blaadjes vastplakken met een pleister of bedekken met een gaasje. Tijd om de magische madeliefjes hun werk te laten doen!

Fietsroute 186466 - Montferlandse Meizoentjes Route
39,69 km

Fietsroute 186466 | Gelderland |´s-Heerenberg | 39,69 km

Fietsen langs een weide vol meizoentjes – een andere naam voor madeliefjes – zorgt meteen voor lentekriebels. Daar wordt toch iedereen blij van? Deze route in Montferland die speciaal is uitgestippeld voor de Meimaand Fietsmaand neemt je daarom mee langs uitgestrekte weilanden vol bloeiende madeliefjes en andere bloemen in het glooiende landschap van de Montferlandse bossen.

Pauzemomentjes in Montferland
Het start- en eindpunt van deze route ligt bij VVV Montferland in ’s-Heerenberg. Vanuit hier fiets je langs velden en weides vol bloemen naar Beek. Onderweg kun je een tussenstop maken bij Hotel Zonneheuvel of bij Uitspanning ’t Peeske voor een lekker hapje en een drankje. Bij Landwinkel de Verse Kers kun je kersen of andere streekproducten inslaan, leuk voor een picknickje onderweg. Een stuk verder op de route heb je nog een pauzemogelijkheid bij Havezathe HR Carpe Diem in de buurt van Vethuizen. Hier kun je heerlijk van de zon genieten op het tuinterras terwijl je even uitrust.

Kasteel Huis Bergh
Houd ook zeker even halt bij Kasteel Huis Bergh, een van de grootste waterburchten van Nederland. De oudste delen van dit kasteel dateren uit 1250, maar andere delen van het kasteel werden gebouwd in de 14e, de 15e en de 17e eeuw. Het kasteel werd maar liefst twee keer voor een deel verwoest door brand, maar in 1941 was het kasteel weer volledig herbouwd. Een wandeling in een van de mooie wijngaarden in dit gebied is ook een aanrader.

De Boetselaersborg
Kasteel Huis Bergh is niet de enige historische bezienswaardigheid op deze route. Het kasteel werd in 1550 gebouwd door de twee bastaardzonen van Willem III van den Bergh. Vroeger lag er een gracht om het kasteeltje, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. De borg is niet geopend voor bezoekers, maar je kunt het mooie gebouw natuurlijk wel van een afstandje bekijken.

Tekst: Linda Milder