Liberation Route Europe is een steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute die belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar verbindt. De route vormt een schakel tussen de belangrijkste regio’s tijdens de opmars van de westelijke geallieerden vanaf Zuid-Engeland naar de stranden van Normandië, de Belgische Ardennen, Brabant, Limburg, Arnhem, Nijmegen, het Hürtgenwald en Berlijn. De route gaat verder naar de Poolse stad Gdansk, waar bijna twee generaties later een democratische revolutie op gang kwam om de afscheiding van Europa op te heffen.

Tekst
De Liberation Route is geen kant en klare route. Afhankelijk van je interesse stel je zelf een wandel-, fiets-, bus- of autoroute samen langs de luisterplekken van je keuze.

Wat kan ik met de Liberation Route?

De Liberation Route laat je beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op meer dan 20 locaties in Limburg liggen Maaskeien met informatiepanelen, de zogenaamde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meer personen tijdens de laatste oorlogsjaren. De verhalen van die plekken kan je gratis downloaden via www.liberationroute.com of download de Liberation Route Europe app! De app is beschikbaar voor iPhone en Android en biedt direct toegang tot verhaallijnen, bezienswaardigheden, historische gebeurtenissen, biografieën en nog veel meer, inclusief historische foto’s, ingesproken verhalen en filmpjes.

Luisterplekken in Limburg

De Liberation Route laat horen en beleven wat zich in 1944 en 1945 afspeelde in Nederland en de Duitse grensstreek. Op meer dan 20 plekken in Limburg liggen Maaskeien met informatiepanelen, de zogeheten luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren. Zo kan iedereen meeleven met de indrukwekkende belevenissen van burgers en militairen tijdens de eindfase van de Tweede Wereldoorlog.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van VVV Midden-Limburg.