Grenzeloos fietsen wordt nog gemakkelijker
Het afwisselende landschap,  interessante bezienswaardigheden, de gastvrije bevolking en een uitgebreid netwerk van fietspaden zijn de ingrediënten voor een geslaagde fietsvakantie in het Nederlands-Duitse grensgebied. Veel fietsliefhebbers hebben de charme van grensoverschrijdende fietsroutes zoals kunstwegen (langs meer dan 70 kunstwerken in de open lucht) of Rivierenlandschap (langs de mooiste grote en kleine rivieren van de grensstreek) inmiddels al ontdekt.


Het in Nederland inmiddels wijdverbreide fietsknooppuntensysteem is doorgetrokken naar het Duitse grensgebied. Het Nederlandse knooppunten- systeem en het Duitse systeem met routebordjes - met plaats van bestemming, richting en afstand -  waren nog niet op elkaar aangesloten. Om het voor Nederlanders die zich over de grens wagen gemakkelijker te maken, ontstaan in het Duitse grensgebied nu ook een aantal knooppunten en worden Nederlandse knooppunten-bordjes in het Duitse bewegwijzeringssysteem geïntegreerd. Zo onstaat er een geleidelijke overgang naar het andere systeem.


Routesystemen combineren
Door de verbinding van beide bewegwijzerings- systemen kan er nu naar hartenlust worden gecombineerd. Naadloos doorfietsen vanuit het prachtige Montferland in de Achterhoek naar het Münsterland dat grenst aan het fietsmekka van de Grafschaft Bentheim. Deze streek wordt dan weer verbonden met het Overijsselse Vechtdal en Drenthe. In Nederland worden het Vechtdal en Twente door middel van een paar nieuwe knooppunten met elkaar verbonden. Meer informatie vind je op www.grensbelevenis.nl/fietsen.

De primeur - de eerste ‘tweetalige’ fietsroute die helemaal langs de knooppunten loopt is ‘8-er de grens-route'. Op twee etappes van net geen 40 km in de vorm van een 8 worden spannende grens- verhalen verteld.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Euregio.