Oppertoezichter bij de droogmakerij Beemster J.A. Leeghwater merkte in de zeventiende eeuw al op dat 'de Beemster van alles zoo overvloedig gezegend is, dat het nu genoegzaam het grootste Lusthof van Noord- Holland is'. Vier eeuwen later is er maar weinig veranderd en groeit en bloeit er nog van alles op de vruchtbare kleigrond in het Land van Leeghwater. Op de veenweiden treffen we voornamelijk vee aan. En omdat grootschalige veeteelt in dit gebied niet mogelijk is, ligt de focus op kwaliteit.

1.

Appels en peren

In de laagstam- boogaard van de familie Van Berge worden de biologische appels en peren nog met de hand geplukt. De vruchten hangen extra lang voor optimale smaak en worden veelal verwerkt tot sappen en stroop.

2.

Beemsterlantsvarken

De mest uit de potstallen van deze boerderij wordt gebruikt op het land van nabijgelegen boeren, die in ruil weer graan en stro leveren voor de varkens. Mooi voorbeeld van cradle to cradle. De varkens varen er wel bij, en dat proef je!

3.

Beemster Wijn

Op de vier hectare grond waarop de Beemster Wijngaard zijn druivenranken koestert, zit de grond vol met kalk en magnesium. Een prachtige voedingsbodem voor de diverse druivensoorten waaruit dit wijnhuis sinds 1994 zijn mineraalrijke wijn produceert.

1.

Knoflook

Kracht, kwaliteit en smaak, dat draagt de Beemsterklei bij aan de verse knoflook van Jan en Miriam Kruiswijk. Hun verse knoflook is lekker mild en kun je zelfs rauw eten. De Kruiswijkjes exporteren dat het een lieve lust is….

2.

Knolselderij

Boer Ted van boerderij Vaalburg in Zuidschermer is ervan overtuigd dat een gezonde grond een gezond product biedt. Veel chemicaliën komen er aan de productie van zijn knolselderij dan ook niet te pas. Mooie, grote en sterke knollen met een heerlijke, volle smaak.

3.

Beemsterkaas

De Beemsterkaas van Cono is geliefd om zijn volle, romige smaak. Ondanks de enorme productie van het bedrijf wordt de wrongel hier nog traditioneel met de hand geroerd. Een flinke klus, want 550 lokale boeren leveren jaarlijks 260 miljoen liter melk.

1.

Waterlant’s Weelde

Waterlant’s Weelde is een verkoopkanaal voor vlees van zo’n twintig lokale boeren dat vanwege zijn strenge selectiecriteria tevens als keurmerk dient. Goed vlees, met veel smaak dat mals en sappig blijft tijdens de bereiding: dat alleen mag in Jan Splinter’s winkel.

2.

Langs de weg

Een typisch beeld in Laag Holland vormen stalletjes langs de weg waar gewassen uit de tuin of zelfgemaakte producten als jam of geweckte groenten worden aangeboden. Een lege jampot met gleuf in het deksel staat er vol vertrouwen als kassa naast. Heerlijk ouderwets en vaak van opperbeste kwaliteit. Het meenemen waard!

3.

Messeklever

De naam van deze kaas verraadt zijn structuur. De smaak is zacht en romig. Ontstaan als mislukte Edammer en sinds 2002 hartstochtelijk nieuw leven in geblazen door de familie Uitentuis nadat het in de Tweede Wereldoorlog in vergetelheid was geraakt.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Bureau Toerisme Laag Holland.