Al eeuwenlang leiden koeien een gelukkig en nuttig leven in de Krimpenerwaard. Zij leveren de verse melk voor de boerenkazen.

Tijdens het ambachtelijke proces krijgen de boerenkazen langzaamaan hun unieke smaakvolle karakter, zonder kunstmatige toevoegingen van geur, kleur en smaak. De smaak wordt beïnvloed door de seizoenen, de weiden en de boerderijen. Dit maakt elke kaas bijzonder en niet te vergelijken met de op grote schaal verkrijgbare ‘gewone’ Goudse kaas.

Breng gerust een bezoekje aan de ambachtelijke kaasboerderijen in de Krimpenerwaard om de authentieke Goudse boerenkaas te proeven. Je vindt ze in Vlist, Haastrecht, Stolwijk, Bergambacht, Lekkerkerk en Ouderkerk.

Fietsroute 464733 - KoeKaasRoute: ontdek de authentieke Krimpenerwaard
48,24 km

Fietsroute 464733 | Zuid-Holland |Krimpen aan den IJssel | 48,24 km

Tussen Rotterdam en Gouda ligt misschien wel het best bewaarde geheim van Nederland: de Krimpenerwaard. Een gebied met een ongekende charme en eigenheid, waar je heerlijk kunt onthaasten in alle rust. Je kunt hier genieten van een prachtig Hollands veenweidelandschap met diverse recreatiegebieden, sfeervolle dorpjes en historische stadjes. Deze route voert je langs oude kaasboerderijen en historische wegen naar de mooie kaasstad Gouda en weer terug.

Natuurpracht en gastvrijheid
Op de fiets geniet je van grazende koeien en weidevogels op de langgerekte weilanden met bloemrijke slootkanten. Natuurliefhebbers en vogelaars kunnen op diverse punten op de route een stukje omrijden om extra te genieten van de natuur. Verder fiets je langs dorpjes als Stolwijk, Ouderkerk aan den IJssel en langs de historische stad Gouda. Proef onderweg van de gastvrijheid van de ondernemers. Koop bijvoorbeeld een lekker stuk Goudse kaas bij een kaasboerderij. Deze beroemde kazen worden van oudsher verhandeld in Gouda, maar ze worden grotendeels gemaakt in de Krimpenerwaard.

Typische veenweidegronden
De Krimpenerwaard is een echt veenweidelandschap. Dit landschap was zo’n duizend jaar geleden nog moeras, tot het werd drooggelegd. Deze natte bodem was niet geschikt voor akkerbouw, maar er konden wel groene weilanden aan worden gelegd. Een goede plek dus om vee te houden, zoals schapen, geiten en koeien. Zo ontstond het typische landschap van de Krimpenerwaard.

Meer weten over hoe Goudse Kaas wordt gemaakt voordat je deze route gaat verkennen? Lees dan dit artikel. Wil jij meer weten over de achtergrond van deze streek? Open dan de inspiratiepagina van de Krimpenerwaard.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Gemeente Krimpenerwaard.