Al eeuwenlang leiden koeien een gelukkig en nuttig leven in de Krimpenerwaard. Zij leveren de verse melk voor de boerenkazen.

Tijdens het ambachtelijke proces krijgen de boerenkazen langzaamaan hun unieke smaakvolle karakter, zonder kunstmatige toevoegingen van geur, kleur en smaak. De smaak wordt beïnvloed door de seizoenen, de weiden en de boerderijen. Dit maakt elke kaas bijzonder en niet te vergelijken met de op grote schaal verkrijgbare ‘gewone’ Goudse kaas.

Breng gerust een bezoekje aan de ambachtelijke kaasboerderijen in de Krimpenerwaard om de authentieke Goudse boerenkaas te proeven. Je vindt ze in Vlist, Haastrecht, Stolwijk, Bergambacht, Lekkerkerk en Ouderkerk.

Fietsroute 464733 - Van koe tot kaas in de Krimpenerwaard
55,07 km

Van koe tot kaas in de Krimpenerwaard

Fietsroute 464733 | Zuid-Holland | Gouda | 55,07 km

De wereldberoemde karakteristieke Goudse kaas worden al eeuwenlang verhandeld in Gouda. De kazen worden alleen niet gemaakt in de stad waaraan ze hun naam hebben te danken. Dat gebeurt namelijk in cheese valley in de polders om Gouda heen. Stap op de fiets en maak kennis met weilanden vol koeien, bloemrijke slootkanten, oude boerderijen, historische wegen, recreatiegebieden en sfeervolle dorpjes en stadjes in dit gebied. Deze route voert je langs oude kaasboerderijen en historische wegen in de Krimpenerwaard.

Natuurpracht en gastvrijheid
Natuurliefhebbers en vogelaars kunnen op diverse punten op de route een stukje omrijden om te genieten van de weidenatuur en de vele vogels die er te vinden zijn. Verder fiets je langs dorpjes als Stolwijk, Ouderkerk aan den IJssel en langs de historische stad Gouda. Proef onderweg van de gastvrijheid van de ondernemers: koop kaas en andere producten bij de boer of maak kennis met de streekgerechten in een van de gezellige restaurantjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker gerecht met ‘Goudse Boerenkaas’?

Typische veenweidegronden
Het landschap van de Krimpenerwaard bestaat voornamelijk uit veenweides. Zo’n duizend jaar geleden was de Krimpenerwaard nog een moerasgebied totdat het gebied werd drooggelegd. De planten in het moeras vormden samen de huidige veenbodem. Veenbodems zijn te nat voor akkerbouw en daarom zijn er hier weilanden aangelegd om vee op te houden.

Meer weten over hoe Goudse Kaas wordt gemaakt voordat je deze route gaat verkennen? Lees dan dit artikel. Wil jij meer weten over de achtergrond van deze streek? Open dan de inspiratiepagina van de Krimpenerwaard.

Deze route is in samenwerking met de Gemeente Krimpenerwaard en VVV Gouda tot stand gekomen

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Gemeente Krimpenerwaard.