De Krimpenerwaard is een thuis voor zo’n 55.000 mensen. Ze genieten dagelijks van het unieke veenweidelandschap, de mooie rijke historie en de hedendaagse voorzieningen. De inpoldering heeft dit gebied tussen de drie rivieren tot een groene oase gemaakt, waar sloten, kanalen, rivierdijkjes en smalle wegen de weiden en akkers doorkruisen.


Je kan nu nog steeds de vele historische gebouwen bewonderen: boerderijen, kerken, molens, gemalen en watertorens. Bezoek de steden en dorpen van de Krimpenerwaard en de vele culturele bezienswaardigheden en leer meer over de lokale geschiedenis.

Fietsroute 464714 - Gouden Eeuw Driehoek
44,03 km

Fietsroute 464714 | Utrecht |Oudewater | 44,03 km

Wie de Gouden Eeuw Driehoek fietst, geniet van Holland op zijn best. De route gaat dwars door een authentiek polderlandschap en voert je naar de schitterende binnensteden van Schoonhoven, Oudewater en Gouda. Bewonder de prachtige, bekende en minder bekende parels uit de Gouden Eeuw en stel je voor hoe zeventiende-eeuwse boeren, handelaren en rijkelui ook al deze oude verbindingswegen gebruikten.

Schoonhoven

Nationale Zilverstad
Schoonhoven (1322) en zilver zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet voor niets draagt de stad de erenaam ‘Nationale Zilverstad’. Een naam die teruggaat naar de Gouden Eeuw, toen smeden in 1629 het Gouden Zilversmidsgilde oprichtten en de handel volop bloeide. In de achttiende en negentiende eeuw was maar liefst 40% van de inwoners rechtstreeks werkzaam in de goud- en zilversector. Dat ziet je nog altijd terug in het straatbeeld van Schoonhoven. In de monumentale zilverwerkplaatsen, oude zilversmidswoningen en de ruim dertig galerieën, juwelierszaken en ateliers worden vandaag de dag nog de mooiste sieraden, gebruiksvoorwerpen en kunststukken van zilver vervaardigd en verhandeld.

Oudewater

Stad van de geelbuiken
Als je het centrum van Oudewater binnen fietst, waant je je in de vroege Gouden Eeuw. De tijd waarin het stadshart volledig opnieuw werd opgebouwd, want Oudewater werd in 1575 totaal verwoest door de Spaanse legers. De stad had bij de Vrije Statenvergadering in Dordrecht (1572) uitdrukkelijk gekozen voor stadhouder Willem van Oranje, en dát werd haar niet in dank afgenomen. Gelukkig konden de lijndraaiers dankzij de rijke touwindustrie de vernietigde stad in enkele decennia weer opbouwen. De gevels weerspiegelen nog altijd die rijkdom van de lijndraaiers.

Gouda

kaas, pijpen en plateel
Hoewel Gouwenaren de vaarweg via Kaap Hoorn naar Indië vonden, gaat de bloei van de VOC en de Gouden Eeuw voor een groot deel aan de stad voorbij. Maar niet helemaal, want Gouda profiteerde volop van de toenemende handel tijdens het Twaalfjarig Bestand. Dankzij haar unieke ligging aan de enige noord-zuidwaterverbinding trok de stad steeds meer scheepvaart. Ook de uitvinding van de Goudse pijpen gaf de Goudse economie een flinke impuls. Maar wereldberoemd werd Gouda natuurlijk dankzij haar kaas. In het historische stadscentrum liggen alle bezienswaardigheden op loopafstand. Het sprookjesachtige stadhuis op de markt, de Sint-Janskerk met haar prachtige Goudse Glazen, de musea. In de sfeervolle straten, langs de oer-Hollandse grachtjes, ontdekt je tal van authentieke winkeltjes met (Goudse) specialiteiten, zoals stroopwafels.

Wil jij meer weten over deze streek? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina over de Krimpenerwaard.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Gemeente Krimpenerwaard.