De Krimpenerwaard is een thuis voor zo’n 55.000 mensen. Ze genieten dagelijks van het unieke veenweidelandschap, de mooie rijke historie en de hedendaagse voorzieningen. De inpoldering heeft dit gebied tussen de drie rivieren tot een groene oase gemaakt, waar sloten, kanalen, rivierdijkjes en smalle wegen de weiden en akkers doorkruisen.


Je kan nu nog steeds de vele historische gebouwen bewonderen: boerderijen, kerken, molens, gemalen en watertorens. Bezoek de steden en dorpen van de Krimpenerwaard en de vele culturele bezienswaardigheden en leer meer over de lokale geschiedenis.

Fietsroute 464714 - Gouden Eeuw Driehoek
44,59 km

Gouden Eeuw Driehoek

Fietsroute 464714 | Utrecht | Oudewater | 44,59 km

Wie de Gouden Eeuw Driehoek fietst, geniet van Holland op z'n best. Deze 42 kilometer lange fietsroute neemt je dwars door een authentiek polderlandschap mee naar de schitterende stadjes Schoonhoven, Oudewater en Gouda. Al fietsend kun je je vergapen aan overblijfselen uit de Gouden Eeuw en je komt te weten hoe de Nederlandse boeren, handelaren en rijkelui toen leefden.

Zilverstad Schoonhoven
In Schoonhoven is het zilver dat de klok slaat. In de Gouden Eeuw werd hier het Gouden Zilversmidsgilde opgericht en de zilverhandel kwam hier flink tot bloei. In de vele galeries en werkplaatsen kun je je vergapen aan sieraden en objecten die gemaakt zijn van diverse edelmetalen. Ook vind je hier het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.

Historisch Gouda en Oudewater
De volgende stad op de route is Gouda, waar je het historische stadscentrum met sfeervolle grachten, straatjes en authentieke winkeltjes kunt bewonderen. Proef een verse stroopwafel en breng een bezoekje aan de wereldberoemde kaasmarkt, het sprookjesachtige stadhuis, de Sint-Janskerk, het Kaas- en Ambachtenmuseum of Museum Gouda. Via de Reeuwijkse plassen kom je uiteindelijk in Oudewater. Laat je hier wegen in de Heksenwaag of breng een bezoekje aan het Touwmuseum. In de Gouden Eeuw bloeide de touwindustrie hier op en dat zie je nog terug aan de rijkversierde gevels van de oude huizen in deze stad.

Bloeiende industrieën in de Gouden Eeuw
In de Gouden Eeuw was maar liefst veertig procent van de inwoners van Schoonhoven rechtstreeks werkzaam in de goud en zilver sector. In Oudewater profiteerden vooral de lijndraaiers van de bloeiende handel. Aan Gouda ging de bloei tijdens de Gouden Eeuw voor het grootste deel voorbij, maar de stad profiteerde wel van de toenemende handels tijdens het Twaalfjarig Bestand. Dankzij haar unieke ligging aan de enige noord-zuidwaterverbinding trok de stad steeds meer scheepvaart, maar wereldberoemd werd Gouda natuurlijk dankzij haar kaas.

Wil jij meer weten over deze streek? Neem dan een kijkje op de inspiratiepagina over de Krimpenerwaard.

Dit verhaal kwam tot stand op uitnodiging van Gemeente Krimpenerwaard.