Aan de rand van het stadje ’s-Heerenberg staat het imposante Kasteel Huis Bergh. Dit kasteel wordt omringd door een gracht en het wordt half omgeven door een oude vestingwal. De bouwgeschiedenis van Huis Bergh gaat terug tot de dertiende eeuw. Er werd toen een ronde tufstenen woontoren gebouwd op een zandheuvel in het moeras. Door de jaren heen is deze woontoren getransformeerd tot een indrukwekkend kasteel door uitbreidingen en verfraaiingen. Breng een bezoekje aan het kasteel en laat je overweldigen door de prachtige kunst, cultuur en natuur.

Alinea 1

Bijzondere kunst uit de middeleeuwen 

In Kasteel Huis Bergh kun je een prachtige kunstverzameling bekijken die uniek is voor Nederland. Deze verzameling is afkomstig van Jan Herman van Heek die het kasteel in 1912 kocht en er zijn kunst onderbracht. Jan Herman had een grote belangstelling voor de middeleeuwse kunst en dat zie je terug binnen in het kasteel. Je vindt er oude Italiaanse schilderijen, waaronder een heel beroemd paneeltje uit Siena, middeleeuwse handgeschreven boeken met miniaturen, portretten van vroegere bewoners van het kasteel en laat middeleeuwse panelen uit Noord-Europa. In de middeleeuwse toren vind je ook een wapenkamer en een muntenkamer.

Een schat aan verhalen

Naast kunst heeft Kasteel Huis Bergh nog veel meer te bieden. Het kasteel is zo’n 800 jaar oud en in die eeuwen is er veel gebeurd. Het barst hier dan ook van de interessante verhalen. De verhalen over de rijke historie van het kasteel zijn te beluisteren via een audiotour. Aan kinderen is er ook gedacht bij Kasteel Huis Bergh. Zij kunnen zich verkleden als een middeleeuwse ridder of een hofdame en een rondleiding volgen door het kasteel met opdrachten en spannende verhalen. Ervaar zelf hoe het is om gevangen te zitten in een koude middeleeuwse gevangeniskelder en maak kennis met de kunst en de natuur in en rondom het kasteel. Aan het einde van de rondleiding worden de kinderen benoemd tot hofdame of tot ridder geslagen.

Alinea 3

Ontdek de buitenkant van het kasteel

Ook buiten het kasteel is van alles te zien, zoals de plek waar vroeger munten werden geslagen en een kerk waarvan het oudste deel uit de dertiende eeuw dateert. Als je de gracht oversteekt kom je uit bij de Plantage, een parkbos uit de achttiende eeuw waar je lekker doorheen kunt slenteren. Hier in de buurt ligt ook een kaatsbaan uit de vijftiende eeuw en de kasteeltuin. Van deze tuin werd al in 1461 melding gemaakt en het is hiermee de oudst bekende gedocumenteerde tuin van Nederland, die in contour en opzet bewaard is gebleven. Meer over de tuingeschiedenis, de tuinmannen en hun gereedschappen, de fonteinen en de zaden die werden gebruikt weten? Luister dan naar de audiotourapp of lees er meer over in de papieren versie van de tour die je bij het kasteel kunt krijgen. 

Kasteel Huis Bergh is van april t/m oktober te bezoeken op dinsdag t/m zondag van 12.30 tot 16.30 uur. Tijdens de overige maanden is het kasteel geopend op zondag van 12.30 t/m 16.30. Iedere zaterdag in het hoogseizoen is er een rondleiding om 14.00 uur. 


Fiets langs de Montferlandse Meizoentjes en stap even af bij Kasteel Huis Bergh

Fietsroute 186466 - Montferlandse Meizoentjes Route
39,69 km

Fietsroute 186466 | Gelderland |´s-Heerenberg | 39,69 km

Fietsen langs een weide vol meizoentjes – een andere naam voor madeliefjes – zorgt meteen voor lentekriebels. Daar wordt toch iedereen blij van? Deze route in Montferland die speciaal is uitgestippeld voor de Meimaand Fietsmaand neemt je daarom mee langs uitgestrekte weilanden vol bloeiende madeliefjes en andere bloemen in het glooiende landschap van de Montferlandse bossen.

Pauzemomentjes in Montferland
Het start- en eindpunt van deze route ligt bij VVV Montferland in ’s-Heerenberg. Vanuit hier fiets je langs velden en weides vol bloemen naar Beek. Onderweg kun je een tussenstop maken bij Hotel Zonneheuvel of bij Uitspanning ’t Peeske voor een lekker hapje en een drankje. Bij Landwinkel de Verse Kers kun je kersen of andere streekproducten inslaan, leuk voor een picknickje onderweg. Een stuk verder op de route heb je nog een pauzemogelijkheid bij Havezathe HR Carpe Diem in de buurt van Vethuizen. Hier kun je heerlijk van de zon genieten op het tuinterras terwijl je even uitrust.

Kasteel Huis Bergh
Houd ook zeker even halt bij Kasteel Huis Bergh, een van de grootste waterburchten van Nederland. De oudste delen van dit kasteel dateren uit 1250, maar andere delen van het kasteel werden gebouwd in de 14e, de 15e en de 17e eeuw. Het kasteel werd maar liefst twee keer voor een deel verwoest door brand, maar in 1941 was het kasteel weer volledig herbouwd. Een wandeling in een van de mooie wijngaarden in dit gebied is ook een aanrader.

De Boetselaersborg
Kasteel Huis Bergh is niet de enige historische bezienswaardigheid op deze route. Het kasteel werd in 1550 gebouwd door de twee bastaardzonen van Willem III van den Bergh. Vroeger lag er een gracht om het kasteeltje, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. De borg is niet geopend voor bezoekers, maar je kunt het mooie gebouw natuurlijk wel van een afstandje bekijken.

Tekst: Linda Milder